Tänak egy újabb futamgyőzelem kapujában – WRC Rally Chile BIOBÍO

Tänak egy újabb futamgyőzelem kapujában – WRC Rally Chile BIOBÍO

MEGOSZTÁS
Ott Tänak (EST) Martin Järveoja (EST) Of team M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Chile in Conception, Chile on 30,September, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202310010002 // Usage for editorial use only //

A WRC Rally Chile BIOBÍO szombati versenynapja a gumiválasztásról és azok kezeléséről szólt, ami megnehezítette a versenyzők versenynapját. Ott Tänak egy újabb fordos futamgyőzelem kapujában áll, szűk egy perccel vezet Teemu Suninen előtt, míg 1:12 perccel Thierry Neuville előtt. Négy gyors, 54.12 kilométer vár a mezőnyre vasárnap.

TänakIsmét egy jó nap volt számunkra, mivel sikerült  növelni az előnyünket. Nyilvánvaló, hogy ennek a 40-50 másodpercnek a nagy részét a pénteknek éjszakának köszönhetjük, amikor meghoztuk a gumiabroncsokkal kapcsolatos döntésünket és az összes eltérést, amit a többihez képest meghoztunk. Ma délután kezdetben azt gondoltam, hogy talán túl lassan vezetek, és túl sokat spórolok a gumikkal, mivel a gumiabroncs kopása valójában kevesebb volt, mint reggel. Végül a nap utolsó két szakaszára jó gumijaink voltak és biztonságban éreztem magam.

A szakaszok rendkívül durvák és nagyon technikásak voltak, így nincs olyan hely, ahol a gumiabroncsokat pihentetni tudnánk és így nehéz megmenteni őket. Kétségtelen, hogy még nincs kész semmi, mivel holnap még rengeteg kilométer vár ránk, de elég jó az esélyünk, így ebben az értelemben jó helyen lehetünk. A lényeg, hogy azonnal vissza kell térnünk a jó ritmusba, és remélhetőleg haza tudjuk hozni.
Suninen: “Azt hiszem, az egész arról szólt, hogy nyugodtnak kellett maradnom, és minden különböző dologra koncentrálni, valamint a gumikkal gazdálkodni. Világosan láttuk, hogy ha az első etapban támadunk, időt veszítünk. Összességében azt hiszem, jó nap volt ez tőlünk, de nagyon trükkös volt. Az útfelület kereszteződésről kereszteződésre, kanyarról kanyarra változik, ami folyamatos figyelmet igényelt. Néhány szakaszon nagyon kellett óvni a gumikat, különben sokkal lassabb lettél volna, ami intenzív volt. Nagyszerű lenne holnap a második helyen végezni; azt hiszem, ez bizonyítana valamit a részemről, de még egy hosszú nap van hátra. Csak utána számít már minden , amikor befejezzük a ralit, és megjönnek az eredmények, szóval továbbra is koncentráltnak kell maradnunk.”
Neuville: “Azt hiszem, a második kör középső szakaszán egy kicsit túl sokat gazdálkodtam a gumikkal. Egy kicsit közelebb kerültünk a második helyhez, ami a cél volt, de nem volt problémamentes a délután. A délután első és második szakasza között elvesztettük a hibridet, az utolsó szakaszon pedig teljesen elment az erőm, és újra kellett állítanom, így későn hagytuk el a rajtvonalat. Sajnos ezzel vesztettünk néhány másodpercet, de ez van, ami van. A holnapi nap újabb kihívás lesz két rövidebb szakasszal, de a maximumot fogjuk kihozni magunkból. Nem lesz könnyű, hiszen nagy a köd kockázata, ami ha igazán nagy hatással lesz rá, megfordíthatja az egész sorrendet.”
Rovanperä:  „Egyértelmű, hogy egy kicsit túl optimisták voltunk ahhoz, hogy lágy gumikat választottunk ma reggel. Már az első szakasz végén egyértelmű volt, hogy a gumikopás sokkal nagyobb, mint amire számítottunk. Délután még a kemény abroncsok mellett is nagyon nehéz volt a vezetni az autót, de még mindig jó állapotban voltak az utolsó szakaszra, ahol egy másik autó mögött vesztettünk egy kis időt a porban. Legalább a pilóták bajnoksága szempontjából jót tesz, ha jelenleg csak egy hellyel vagyunk Elfyn mögött, és holnap meglátjuk, mit tudunk tenni a Power Stage-en.”
A Chile rali négy utolsó szakasszal zárul, amelyeket egy szervizzel osztanak meg,  amelyeken 54,12 km-es kilométert tesznek meg. A Las Pataguas (SS13/15, 13,20km) és El Poñen (SS14/16, 13,86km) szakaszok zárják a dél-amerikai futamot.
A WRC Rally Chile BIOBÍO állása az SS12 után

1. Tänak/Järveoja – Ford Puma Rally1 2:36:16.2
2. Suninen/Markkula – Hyundai i20 N Rally1 +58.3
3. Neuville/Wydaeghe – Hyundai i20 N Rally1 +1:12.2
4. Evans/Martin – Toyota GR Yaris Rally1 +1:22.9
5. Rovanperä/Halttunen – Toyota GR Yaris Rally1 +2:02.2
6. Katsuta/Johnston – Toyota GR Yaris Rally1 +4:07.2
7. Solberg/Edmondson – Škoda Fabia RS Rally2 +6:52.7
8. Greensmith/Andersson – Škoda Fabia RS Rally2 +7:18.0

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ