Következik az EB szezonzáró – Kiss Pál Tamás célja újra a döntőbe...

Következik az EB szezonzáró – Kiss Pál Tamás célja újra a döntőbe jutás

MEGOSZTÁS

kpt_eb5_1

Következik az EB szezonzáró – Kiss Pál Tamás célja újra a döntőbe jutás

Alig egy héttel a magyar bajnoki cím megszerzése után Kiss Pál Tamás az Európa-bajnokság szezonzáróján versenyez Lettországban. A Speedbox Racing Team versenyzője az első teljes évadja végén hatodik a bajnokságban, de még a negyedik hely is elérhető.

Természetesen sem a pilóta, sem a csapat nem felejti el, hogy ebben a szezonban cél a tanulás, de miután Norvégiában sikerült az Eb dobogóra állni, a cél ezúttal is a dobogós helyezés lesz. Némi megnyugvást jelentett, hogy a Rabócsiringen rendezett Ob futam előtt kiderült, a spanyolországi tempóhiány egy repedt kipufogó leömlő számlájára volt írható, és nem a megfelelő beállítások hiánya volt az ok.

kpt_eb5_2

Hasonlóan az eddigi Eb helyszínekhez, a lettországi pálya is teljesen új a csapatnak, így a két szabadedzés alatt kell megtalálni az alapbeállításokat, a finomításra pedig már csak élesben, a kvalifikációs futamok alatt lesz lehetőség. Ez komoly hátrány az ellenfelek egy részével szemben, mert sokan már tréningeztek Rigában, Joni-Pekka Rajala pedig a nyáron rendezett bemutatkozó futamot is megnyerte.

„Nagyon érdekes a pálya vonalvezetése, sok a murvás szakasz, több ugrató is van, és található néhány egészen szűk rész. Izgalmas lesz, nem biztos, hogy mindenhol elférünk majd egymás mellett a szalagkorlátok között. A helyszín sem mindennapi, alig néhány percnyire leszünk a városközponttól. Néha látjuk a lakóházakat, de van olyan része a pályának, ahol egy kis fenyőerdőben száguldunk.” – elemezte a helyszínt Kiss Pál Tamás.

A Bikernieki versenypálya 1966-ban épült, de most először vendégeskedik rajta a rallycross elitje. Erre az alkalomra vadonatúj pályaszakaszt alakítottak ki a szervezők. Az 1295 méteres körből 780 méter aszfaltos, 515 méter pedig jó minőségű murvás. A joker a kör végén található, a kijövetel pedig épp a célegyenesre fordító kanyarban találkozik a normál pályaszakasszal, fontos lesz a jó taktika. Az is különlegesség, hogy három ugratót is tartalmaz a vonalvezetés.

Kiss Pál Tamás a norvégiai pontlevonás után 58 ponttal hatodik a bajnokságban. Előtte Fredrik Salsten 66, Tommy Rustad 67 pontos, egy jó szerepléssel ők még befoghatók. Bár matematikailag a harmadik Grosset-Janin és a második Linnerud is megelőzhető lenne, a rallycross szoros pontozási rendszerében szinte lehetetlen ledolgozni a különbséget.

kpt_eb5_3

A versenykamion már sikeresen megérkezett Rigába, az autó felkészítése és az adminisztrációs teendők után jön az idei utolsó nemzetközi szereplés.

Az élő időmérés honlapja:

http://www.fiaworldrallycross.com/times

Részletes eredmények:

http://www.fiaworldrallycross.com/result/lva/2016
A hétvége programja:

október 1., szombat:

12:00   WRX-ERX     Q1

14:30   WRX-ERX     Q2

október 2., vasárnap:

9:30     WRX-ERX     Q3

11:45   WRX-ERX     Q4

14:00   Középdöntők

15:00   Döntők

A bajnokság állása:

 1. Kevin HANSEN 117 pont
  2.         Tord LINNERUD                             87 pont
  3.         Jérôme GROSSET-JANIN                82 pont
  4.         Tommy RUSTAD                             67 pont
  5.         Fredrik SALSTEN                            66 pont
  6.         KISS Pál Tamás                                 58 pont (10 pont levonva)

Részletes eredmények:
http://www.fiaworldrallycross.com/result/supercarerx/spa/2016
Kiss Pál Tamás a neten:
kisspaltamas.com
https://www.instagram.com/tamaspalkiss/
https://twitter.com/tamaspalkiss
https://www.facebook.com/tamaspalkiss

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ