Nyirádon kitisztult az ég a Korda Racing számára! Benyó Máté végre bevette...

Nyirádon kitisztult az ég a Korda Racing számára! Benyó Máté végre bevette a vörös katlant

MEGOSZTÁS

A hétvégén folytatódott a 2023-as Magyar Rallycross Országos Bajnokság, és a Korda Racing ezúttal parádézott Nyirádon. Benyó Máté végre itt is győzni tudott, míg Korda Zsófia idén már másodszor diadalmaskodott a legendás pályán. A hétvégét több dobogós hely tette teljessé, és a bajnoki szezon közepén, a nyári szünet előtt hárman is az összetett élén állnak.

Idén eddig szinte mindenhol parádézott az idei off road versenyeken a Korda Racing, egyedül Nyirádon, a szezon harmadik versenyén bizonyosodott be számukra, hogy a bab mégsem hús. Akkor igencsak felejthető teljesítménnyel zárták a hétvégét, ám ezúttal szinte tökéletes versenyt produkáltak.

Benyó Máté eddigi pályafutása talán legnagyobb győzelmét aratta, ugyanis végre sikerült bevennie a legendás vörös katlant. Egész hétvégén pazarul „terelgette” a Peugeot 208 ERX-szet, és megérdemelt győzelmet aratott. Máté ezzel a sikerrel 36 pontra növelte az előnyét a bajnokságban – négy versenyből hármat megnyert, egyszer 3. lett –, ami három fordulóval a vége előtt több mint megnyugtató előny.

„A csapat egész hétvégén remekül dolgozott, semmi műszaki problémánk nem volt és végre a balszerencse is elkerült minket. Nagyon szerettem volna Nyirádon nyerni, hiszen ez egészen eddig nem sikerült, pedig tudtam, hogy a tempóm ezen a pályán is megvan hozzá. Ezúttal ez sikerült, hiszen maximális pontszámmal arattunk győzelmet, amivel tovább növeltük az előnyünket a tabella élén. Rengeteg szurkolónk buzdított minket a helyszínről, amiért nem lehetek eléggé hálás. Egy nagyon sűrű és kihívásokkal teli időszakon vagyunk túl és nagyszerű érzés ezzel a sikerrel elmenni a néhány hetes nyári szünetre, mielőtt ismét autóba ülök az Európa-bajnokságon” – közölte Máté.

 

A Super1600-asok között a tavalyi bajnoki pontversenyben harmadik Kovács Sámuel – az első nyirádi versenyhez hasonlóan – második lett, és szintén bajnoki éllovasként mehet a jól megérdemelt nyári szabadságára: előnye 8 pont riválisa előtt.

„Túl vagyunk a szezon negyedik versenyén. Amilyen szép idő volt a versenyen, annál nagyobb kihívás volt versenyzőként ezt megélni, hiszen az autóban rettentően meleg volt. A kocsi nagyon jól mozgott a pályán. Izgalmasan teltek az előfutamok, tudtunk csatázni a többiekkel. Az előfutamokat a második helyen zártuk, így döntőben a második kockából várhattam a startot. A fináléban egy sima futamunk volt, amit a második helyen fejeztem be” – fogalmazott Sámuel.

Sami öccse, a Korda Racinghez idén csatlakozó Kovács Domonkos sajnos most sem tudta befejezni a nyirádi futamát a Hankook CrossCar RX Cup sorozatban. Múltkor hatalmas balesetet szenvedett, most sajnos önhibáján kívül összeütközött egyik versenytársával. Ezzel a két nullázással visszaesett a bajnokság 4. helyére.

„Másfél hónap szünet után újra rajthoz álltunk, amit már nagyon vártam. Az előző versenyen történt balesetem miatt új autóra volt szükség. Sajnos nem tudtunk túl sokat gyakorolni a verseny előtt, így a hétvége eleje számomra a visszaszokásról szólt. Mivel a csapat rengeteget segített ez gyorsan sikerült, de a harmadik kvalifikációs futamon, versenytársam megforgott a pálya egy beláthatatlan pontján és ráugrattam. Az autó olyan szerencsétlen helyen kapta az ütést, hogy nem tudtuk folytatni a versenyt. Nagyon köszönöm a csapatnak a tökéletes autót és tanácsaikat, köszönöm testvéremnek a jó joker taktikákat és segítségét. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a kakucsi hétvégére visszatérhessünk a győzelemért folyó harcba” – mondta Domonkos.

Blaha Máté három év kihagyás után szerepel újra az STC-1600 kategóriában. Hogy nem felejtett el vezetni, azt pontosan bizonyítja, hogy Kakucs után Nyirádon is negyedik lett. A bajnokságban jelenleg a 6. helyen várja a folytatást.

„A nyirádi negyedik fordulót nagy lelkesedéssel vártam, mivel az előző futamon már első nap olajnyomásnyomás probléma miatt kiestünk. Reméltem, hogy végre előszőr be tudok fejezni egy versenyhétvégét a vöröskatlanban. Ez sikerült is egy újabb negyedik helyen intett le a kockászászló. A kvalifikációs futamok során próbáltam minél tisztábban, minél jobb időket autózni a legkevesebb hibával. Sajnos, csak részben sikerült, mert a második futamban saját hibámnak köszönhetően eltört a jobb hátsó lengőkarom, ezért föladni kényszerültem a futamot. Emiatt a hiba miatt a hátsó sorból kellett rajtolnom a döntőben, de ennek ellenére nagyon élveztem. Jót csatáztunk a harmadik helyért, de egy túl óvatos joker kört teljesítettem így a dobogó még várat magára” – állította Máté.

 

Korda Zsófi – aki tavaly a női bajnoki címről azonos pontszám mellett maradt le – 2023-ban a Swift Hybrid Cupban indul az idén. Miután Kakucson belekóstolt a győzelem ízébe, pazar versenyzést bemutatva Nyirádon sem adta alább, és megszerezte pályafutása második futamgyőzelmét, majd a mostani viadalon rögtön a harmadikat. Ezzel a mesterhármassal összetettben megerősítette első helyét a bajnokságban, 19 pont az előnye húga, Réka előtt.

„Egy nagyobb szünet után ismét Nyirádra tértünk vissza, ami nekem nagyon kedvező volt, hiszen legutóbb nyerni tudtam itt, illetve ez a kedvenc pályám. Szombaton mindkét kvalifikációt megnyertem, igy bebiztosítottam magamnak az első kockából való rajtot a döntőben. Vasárnap a harmadik kvalifikációban egyik versenytársam lecsúszott az ívről, én pedig beszúrtam mellé, a pozíció az enyém volt, viszont ő nem látott. Összeütköztünk, kitört a bal első kerekem, de szerencsére épp át tudtam jutni a célvonalon. A döntőben első helyen rajtoltam el, rajt-cél győzelmet sikerült aratnom” – állította Zsófi.

Tavaly az élete első szezonját teljesítő Korda Réka idén nővéréhez hasonlóan a Swift Hybrid Cupban áll rajthoz. Hamar beleszokott az új kategóriájába, hiszen korábban kétszer végzett a második helyen a nővére mögött, míg ezúttal a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

„Túl vagyunk a második nyirádi versenyen is. Számomra ez a hétvége sajnos nem úgy sikerült, ahogy azt elterveztem. A hétvége alatt mentálisan nem éreztem magamat teljesen felkészültnek, emiatt nem tudtam úgy koncentrálni, ahogy azt szerettem volna. Az Q1-ben még nagyon nem találtam meg a tempót, a Q2-ben a tempó már jobb volt, viszont az egyik körben saját hibámból érintettem a falat és kitört a kerekem. Másnap a Q3-at sikerült megnyernem, viszont még mindig nem éreztem a tempót a legjobbnak. Szerencsére minden versenyen segítségemre van Kovács Sami, aki nélkül el sem tudnám képzelni egy versenyhétvégémet, hiszen amellett, hogy ő a szpotterem, rengeteg szakmai tanáccsal lát el! Vasárnap a döntőben a rajt rendben volt, de az első kanyarban kaptam ütéseket, illetve én sem figyeltem eléggé, így csak negyediknek jöttem el, és harmadikként zártam a futamot. Összesítve csalódott vagyok, mivel tudom, hogy többre vagyok képes, de felszívom magamat, és Kakucson megmutatom mit is tudok valójában” – mesélte Réka.

Szintén a Swift Hybrid Cupban áll rajthoz Bagaméri Bálint, aki két negyedik hellyel kezdett, és a dobogó sem volt távol. Nyirádon most is közel került pályafutása első dobogójához, ám végül megint 4. lett. Bármilyen „furán hangzik”, de összetettben is a 4. helyen áll.

 

„Nehéz érzelmek nélkül nyilatkoznom erről a hétvégéről. Úgy érkeztem Nyirádra, hogy most vagy soha. Igaz az érettségi vizsgák kissé lefoglaltak a felkészülésben, de sokat belsőztem a pihenő alatt. Sajnos a technika teljesen áthúzta az elképzeléseimet. Szombaton reggel tönkrement az autóm, így az első két előfutamban csak két kerék hajtás volt, emiatt minden esélyem elszállt hogy előrébb végezzek. Először úgy volt, hogy be is fejezzük a hétvégét, de a csapat éjszaka átpakolta az egész hybrid rendszert egy másik autóból, így vasárnap mégis folytatni tudtam. Voltak jó eredmények, a reggeli kvalifikáción második lettem, és a legjobb köridőt is nekem jegyezték fel, viszont a szombati napi eredmények miatt csak a negyedik helyről rajtolhattam a döntőben, és itt is futottam be. Csalódott vagyok, és eléggé elvesztettem a bizodalmam az autóban. A jövő is kérdéses, megbeszéljük a családdal és a csapattal, hogy mi legyen az év további részében.” – jelentette ki meglehetősen elkeseredve Bálint.

A tavaly is a Mazda MX-5 Kupában versenyző Várkonyi Bence két dobogós hellyel kezdte az évet, amit most az hatodik helyen zárt. Nagyon csalódottan hagyta el Nyirádon.

„Az Országos Bajnokság negyedik, nyirádi fordulóján bizakodva álltunk rajthoz. Az első napot sikerült megnyerni, majd a második napon is jól teljesítettünk, a döntőben a második rajtkockából tudtunk indulni. Ekkor jött a fekete leves, egy felesleges párharcba keveredtem az első pozícióért a második kanyarban, aminek következtében megsérült az autó, és nem tudtam rendes tempóban autózni. A kétes eset miatt bekérték a kameránkat, valamiért egy 10mp után leállt felvételt találtak, amiért kizártak a futamból, így hatodik helyen zártam a versenyt. A bosszantó, hogy a tempónk bőven megvolt, hogy nyerhessünk. A nem biztos előzést meg lehet próbálni, csak nem mindegy, hogy mikor és hogy. Ezt most ott és akkor nem jól választottam meg, de nem csüggedünk, ebből is tanultunk, legközelebb újra támadunk!” – állította Bence, aki a bajnokságban a 4. helyen várja majd a folytatást.

A csapat második újonca, Bagaméri Réka egy Suzuki Swifttel áll rajthoz az idén az RX bajnokság junior kategóriájában. Ezúttal remekelt Nyirádon, ugyanis a női értékelésben 2. lett, míg összetettben a 8. helyen zárt, ami eddigi legjobbja. A bajnokságban a 11. helyen áll, míg a nők között a harmadik jelenleg.

“Nagyon boldog vagyok, egy igazán jó verseny volt ez a nyirádi hétvége. Folyamatosan gyorsulni tudtam és biztató részeredmények is születtek. Minden előfutamban az első három között végeztem és az idők is jók lettek. Az elődöntő harmadik helyezése volt a csúcs a számomra, ezért összetettben a tizenöt fős mezőnyben végül a nyolcadik helyen, a női értékelésben pedig a második helyen végeztem. Ez az eredmény azok után, hogy az előző versenyen kiestem, sokkal több, mint amit vártam..” – mondta Bagaméri Réka.

A Korda Racing csapatvezetője elmondta, ennél szebb zárást a nyári szünet előtt el sem tudott volna képzelni. Abban bízik, hogy folytatódik majd az eddigi remeklés, és év végén több bajnoki címmel zárja a csapat a 2023-as szezont.

„Azzal kezdeném, hogy a hétvége legfontosabb eredménye, hogy Máté végre megtörte a nyirádi átkát, s egészen fantasztikus győzelmet aratott. Annak nagyon örülök, hogy a Korda-lányok belakták a kategóriájukat. Zsófi mesterhármasával kézzel fogható közelségbe került az első bajnoki címéhez, akárcsak a már említett Máté. Sami második helyét jónak tartom, hiszen vezet a bajnokságban. A Bagaméri-testvérek közül ezúttal Bálint balszerencsés volt, de már nagyon kacérkodik a dobogóval. Réka minden dicséretet megérdemel, látszik, hogy versenyről versenyre fejlődik. Bence esetében a nagy akarásnak megint nyögés lett a vége. Végre bebizonyítottuk Nyirádnak, hogy itt is tudunk nagyot alkotni” – jelentette ki Spitzmüller Csaba.
A Korda Racing együttműködő partnerei: Hertz – Mercur Rent a Car Kft, Tesco Biztosítás, Corax-Bioner Zrt., Harmata-94 Kft., Benks Kft., Benks-Hyper Kft., Wolf Akadémia Kft., Novo-Fire KFt., Sun&Fun Holidays Kft, Hetech Tren Kft, Generalkommandó
2023. július 14.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ