Szikrák röpködtek pénteken … – WRC 20. Rally Italia Sardegna

Szikrák röpködtek pénteken … – WRC 20. Rally Italia Sardegna

MEGOSZTÁS
Esapekka Lappi (FIN) and Janne Ferm (FIN) of HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Italy in Olbia, Italy on June 1, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202306010542 // Usage for editorial use only //

Szikrák röpködtek a Rally Italia Sardegna futamán, mivel a vezető duó mindössze 0,1 másodperccel maradt el egymástól.

Szikrák röpködtek a Rally Italia Sardegna pénteki napján, amikor Esapekka Lappi a pénteki zárószakasz izgalmas zárásaként visszavette az előnyt Sébastien Ogier-től a lehető legkisebb előnnyel.

A 2023-as FIA Rally Világbajnokság egyik legnehezebb napja után, amikor a csapatok több mint 140 kilométernyi durva murvás szakaszokon, változékony időjárási körülmények között küzdöttek, az élen csatázók között mindössze egy tizedmásodperc választja el egymástól.

Ogier, aki idei negyedik raliversenyén indult egy Toyota GR Yaris volánjánál, az élről indult, és a nap felénél már 16,3 másodperccel vezetett, miután a 49,90 km hosszú Monte Lerno első szakaszán megelőzte finn riválisát.

Sebastien Ogier (FRA) Vincent Landais (FRA) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Italy in Olbia, Italy on 2,June,2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202306021306 // Usage for editorial use only //

A francia előnye azonban csökkenni kezdett, amikor ebéd után megismételték ugyanazt a három gyorsasági tesztet, és a Hyundai i20 N-essel keményen hajrázó Lappi tökéletes választ adott a Monte Lerno 2-n – végül a nap fináléjában átvette a vezetést.

“Nem volt szükség arra, hogy erősebben nyomjam, ez az egy tized elég!” nyilatkozta Lappi kacagva az SS7 célvonalán. “Örülök, hogy célba értem, ez egy elég izgalmas szakasz volt, miután kaptunk egy lassú bal hátsó defektet is, szóval ez kezdett egy kicsit zavarni. De itt vagyunk, minden rendben van, és várjuk a holnapi napot.”

Annak ellenére, hogy Thierry Neuville egy időközönként működő kézifékkel küszködött, felküzdötte magát az élmezőnybe, így két Hyundai is az első háromba került. A belga 18,5 másodperccel volt lemaradva Ogier mögött a mai záráskor, a bajnokságot vezető Kalle Rovanperä pedig további 27,5 másodperccel.

Thierry Neuville (BEL) Martijn Wydaeghe (BEL) Of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Italy in Olbia, Italy on 2,June,2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202306021274 // Usage for editorial use only //

Rovanperä az utolsó szakaszra a hetedik helyen érkezett, de a nedves körülmények a Toyota Gazoo Racing pilótájának kedveztek – és a korai rajtpozíciójának. Ő érte el a legjobb időt, és ezzel három pozíciót javított.

Mindössze 1,3 másodperccel lemaradva Takamoto Katsuta következett, aki a reggeli körben megijedt, amikor egy balos kanyarban egy sziklának ütközött, miután szélesre futott. A baleset körülbelül 20 másodpercébe került, és a Toyota szerelőit a szervizben tartotta.

Egy jobb első defekt miatt a Monte Lerno vége felé Elfyn Evans 18,2 másodperccel maradt le csapattársától, és a hatodik helyen végzett. Az M-Sport Ford-os Ott Tänak, aki egy meghibásodott vízpumpával küzdött meg, 4,2 másodperccel fejezte be a napot.

Ott Tänak (EST) Martin Järveoja (EST) Of team M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Italy in Olbia, Italy on 2,June,2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202306021328 // Usage for editorial use only //

A WRC2-ben induló Sami Pajari, Adrien Fourmaux és Emil Lindholm egészítette ki a top 10-et, míg Dani Sordo a 12. helyen zárt. A spanyol a 4. szakaszon elgurult a Hyundai-jával, több mint három percet veszítve ezzel.

Pierre-Louis Loubet volt a pénteki nap egyetlen vesztese. Az eredetileg az összesített harmadik helyen haladó francia három perces időbüntetést kapott, amikor az SS5-ös szakasz rajtja előtt nem tudott sebességet kapcsolni. Bár a problémát gyorsan megoldották, Loubet-nek a nap folyamán további csalódásokkal kellett szembenéznie, amikor Pumájával a Monte Lerno egyik árokban végezte.

A szombati szakasz a Coiluna – Loelle (16,28 km), Su Filigosu (19,57 km), Erula – Tula (21,92 km) és Tempio Pausania (9,04 km) kettős futamokkal büszkélkedhet. A nyolc teszt összesen 133,62 km-t tesz ki.

Így áll a futam a pénteki versenynap után:
1. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +1:31:48.8 ó
2. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris +0,1 s
3. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +18,6 s
4. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +46,1 s
5. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +47,4 s
6. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +1:05.6 p

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ