Impozáns szardíniai kihívás vár a TOYOTA GAZOO Racingre

Impozáns szardíniai kihívás vár a TOYOTA GAZOO Racingre

MEGOSZTÁS

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team a szezon egyik legnehezebb kihívásának néz szembe a június 1-4. között megrendezésre kerülő Rally Italia Sardegna futamán, ahol szeretné megőrizni a közelmúltban kivívott pozícióját.

A csapat a GR YARIS Rally1 HYBRID-del 2023-ban eddig megrendezett öt raliból négyet megnyert, és 32 ponttal vezeti a gyártók bajnokságát. Miután legutóbb Portugáliában megszerezte idei első győzelmét, a címvédő Kalle Rovanperä 17 ponttal vezeti a pilóták tabelláját, míg Sébastien Ogier és Elfyn Evans pontszámban holtversenyben a harmadik helyen áll: Ogier egy olyan versenyen folytatja részidénybeli programját, amelyet korábban már négyszer megnyert, Takamoto Katsuta pedig a TGR WRC Challenge Program által támogatott negyedik autóval is indul.

A mediterrán Szardínia szigetén található szakaszok az egész bajnokság legnehezebb murvás pályái közé sorolhatóak. Meglehetősen gyorsak, de gyakran keskenyek és bokrokkal, fákkal és sziklákkal szegélyezettek, kevés hibalehetőséget hagyva. A homokos felszínt minden egyes elhaladó autó lesöpri, felbukkan a sziklás és koptatós alapkőzet: ez a 30 Celsius-fok feletti hőmérséklettel párosulva büntetheti az autókat és a gumikat.

Idén a szervizpark Algheróból visszaköltözik a sziget északkeleti partján fekvő Olbiába, és a város vegyes felületű szuperspeciál szakasza ismét csütörtök este elindítja ralit. A pénteki útvonal élén a híres Monte Lerno szakasz áll, amelynek hossza több mint kétszeresére, 49,9 kilométerre nőtt. Ezt két rövidebb szakasz – Tantariles (utoljára 2004-ben futott) és Terranova – előzi meg, így egy három szakaszból álló hurkot alkotva, amelyet a déli szerviz után Olbiában megismételnek. A szombati nap majdnem ugyanolyan hosszú a versenytávot tekintve, négy gyorsot kétszer teljesítve, míg a vasárnapi útvonal ugyanaz, mint 2021-ben, egy pár megismételt szakasszal a sziget legészakibb csücskén.

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)

“Izgatottan várjuk, hogyan teljesítünk Szardínián. Tavaly ez a verseny egy kicsit nehézkes volt, de azóta számos fejlesztést hajtottunk végre a GR YARIS Rally1 HYBRID-en a durva murvás körülményekhez igazodva, amelyek Mexikóban és Portugáliában is jól működtek. Szardínián általában melegebb van, mint Portugáliában, és idén pénteken a Monte Lerno szakasz majdnem 50 kilométer hosszú lesz; 2014 óta nem volt ilyen hosszú, és különösen a második szakaszon biztos vagyok benne, hogy a gumikezelésnek nagy szerepe lesz. Ez azt jelenti, hogy Kalle nagy büntetést fizethet azért, hogy ezen a versenyen utat kell nyitnia, de Sébastien és Elfyn jobb pozíciókban lesz, és remélhetőleg lehetőségük lesz arra, hogy megküzdjenek a győzelemért. Érdekes lesz látni azt is, hogy Takamoto hogyan megy a portugáliai jó teljesítménye után.”

Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen #69 Toyota Yaris Rally1

“Portugália nagyszerű hétvége volt számunkra, és jó volt ismét győzelmet aratni. Megpróbáljuk így folytatni a következő versenyeken is, de tudjuk, hogy Szardínia sokkal nehezebb feladat lesz. A naptárban szereplő összes rali közül talán ez volt a legtrükkösebb számomra, és ha az időjárás száraz és meleg, mint általában Szardínián, akkor nagyon nehéz lehet ott az első autónak az úton lenni; idén talán még inkább, mivel pénteken 50 kilométeres szakaszt kell teljesíteni. Igényes hétvége lesz, de mint mindig, most is a csapattal együtt fogunk nyomulni, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.”

Elfyn Evans / Scott Martin #33 Toyota Yaris Rally1

“Portugália csalódást keltő hétvége volt a részemről, amit most magunk mögött kell hagynunk, tovább kell mennünk Szardíniára, és megnézni, hogy ott mi lehetséges. Az úthelyzetünk kedvezőbb lesz, mint amivel a legutóbbi ralin indultunk, de tudjuk, hogy ettől függetlenül ez egy kihívásokkal teli verseny, és az év egyik legdurvább ralija. Mindenképpen okos megközelítést igényel, de ettől függetlenül nagyon várom már. Mint mindig Szardínián, itt is minden évben keverik a szakaszokat. Az útvonal nagy része már ismert korábbról, de néhányon már évek óta nem vezettünk, így a pályabejárás során sok új itinert kell majd írni – és ez a pénteki, nagyon hosszú szakasz természetesen kulcsfontosságú lesz.”

Sébastien Ogier / Vincent Landais #17 Toyota Yaris Rally1

“Szardínia egy olyan rali, amelyet megtanultam szeretni. Eleinte nehezen mentem oda, de az évek során egyre jobban kezdtem megtanulni. A legfrissebb emlékeim Szardíniáról igazán jók, amikor 2021-ben sikerült nyernünk, miután elsőként rajtoltunk az úton, ami általában nem lehetséges ezen a versenyen. Miután kihagytuk Portugáliát, ezúttal kicsit jobb lesz a rajtpozíciónk, de így is nehéz kihívás lesz, különösen ezzel a nagyon hosszú, 50 kilométeres szakasszal, amit a szervezők idénre készítettek. Őszintén szólva nagyon szeretem ezt a kihívást; ez némi pikantériát ad a rallye-nak és a gumikezelés szükségességének. Minden bizonnyal érdekes rali lesz.”

 

./.

matezsoltee

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ