AZ M-Sport Ford felkészült a horvát aszfaltcsíkra

AZ M-Sport Ford felkészült a horvát aszfaltcsíkra

MEGOSZTÁS

Az M-Sport Ford World Rally Team arra készül, hogy a szezon első tisztán aszfaltos versenyén, a Horvát Rallyn elindítsa Ford Puma Hybrid Rally1-es flottáját.

A Horvát Rally csak a második alkalom, hogy az FIA Rally Világbajnokság részeként indul, a 2021-es izgalmas debütálást követően, ahol a versenyen a sportág valaha látott egyik legszorosabb célba érkezés történt. A rali azonnal nagy sikert aratott a csapatok és a rajongók körében, mivel a legvadabb és legizgalmasabb aszfaltos szakaszok közé tartozott, egyes csapatok pedig a Rally Finlandhoz hasonlítottak néhány szakaszt, csak aszfalton.

A Horvát Rally idén 291 versenykilométerből áll, amely 20 különleges szakaszon oszlik meg a horvát főváros Zágráb környékén.

A Horvát Rally nem az egyetlen WRC-debütálás volt tavaly ilyenkor, hiszen az M-Sport szenzációja, Adrien Fourmaux itt debütált a WRC kategóriában, és egy lenyűgöző ötödik helyet szerzett, miközben 1,1 másodperccel maradt le élete első WRC szakaszgyőzelméről.

Idén az M-Sport legújabb újoncai, Pierre-Louis Loubet és navigátora, Vincent Landais debütálnak a Puma Hybrid Rally1 WRC-szintjén, ami remélhetőleg egy erős első verseny lesz a fiatal francia duó számára. A páros már szerzett tapasztalatot a Puma Hybrid Rally1 vezetésében a márciusi Dél-Belga Rally 150 kilométeres szakaszát követően, valamint a rallyt megelőző hetekben egy esemény előtti tesztet követően.

Gus Greensmith és Craig Breen remélik, hogy a Monte-Carlo aszfaltján nyújtott erős teljesítményükre építhetnek, ahol Greensmith megszerezte pályafutása első szakaszgyőzelmét, Breen pedig egy fantasztikus dobogós eredményt ért el egy nagyon egyenletes hétvége után. Mindkét versenyzőnek kihívásokkal kellett szembenéznie Svédországban, ami egy kivételesen kemény havas-jeges verseny volt, de a horvátországi gyors és izgalmas aszfalt várhatóan jobban fekszik majd nekik.

A WRC2 kategóriában a finn tehetség, Jari Huttunen a svédországi szezonkezdet után ismét egy Ford Fiesta Rally2-vel áll rajthoz. A finn egy erős harmadik helyet szerzett Svédországban, és egyre magabiztosabbnak érzi magát a Fiestában, amellyel az első a 2021-es Rally Monza volt.

Az FIA Junior WRC is folytatódik a második fordulóval Horvátországban, ahol az M-Sport Lengyelországban épített Fiesta Rally3-as flottája ismét a WRC jövő sztárjai között küzd.

Rich Millener, csapatfőnök:

“Nagyon várjuk már a Horvát Rallyt, miután az eseményt megelőző teszteken minden versenyzőnk nagyon jó visszajelzéseket adott az autóról. A januárban Monte-Carlóban aszfalton látott erős teljesítményt követően nagyon várjuk ezt a ralit a kissé nehezebb svédországi verseny után.

“Alig várom, hogy Pierre-Louis csatlakozzon hozzánk Horvátországban, ahol ebben a szezonban másodszor fogunk négy autóval rajthoz állni. Pierre-Louis-t már egy ideje ismerem, nagyon keményen dolgozott a horvátországi felkészülés során, és nagyszerű kiegészítője a csapatnak.

“Az is nagyszerű, hogy Jari ismét velünk versenyez a WRC2-ben, úgy gondolom, hogy kezd nagyon otthonosan mozogni az autóval, és rengeteget dolgozott a csapattal, hogy mindent jól érezzen. Szilárd teljesítményt nyújtott Svédországban, így reméljük, hogy Horvátországban is hasonlót fogunk látni.

“A tavalyi első horvátországi verseny fantasztikus volt, biztató tempót diktáltunk a Fiesta WRC-vel, amely korlátozottan volt fejleszthető, így hihetetlenül izgatott vagyok, hogy mire képes a Puma Hybrid Rally1. A csapatban mindenki arra összpontosít ezen a versenyen, hogy jó kis pontszerzést érjen el. Zágráb városa és az ottani szenvedélyes rallyrajongók is nagyon tetszettek, úgyhogy már alig várom, hogy újra találkozhassak velük!”

Craig Breen 

“Nagyon várom már Horvátországot, ez egy olyan rali, amit nagyon szeretek. Az aszfaltos rallyt jobban szeretem, így nagyszerű lesz újra Horvátországban versenyezni. Nagyon jó tesztünk volt a múlt héten, nagyon jó érzés volt az autóval, és mindennel elégedett voltam, úgyhogy meglátjuk, hogy tudjuk-e hozni azt a tempót, amit a Montén.

“Jó verseny lesz – ha nem is kemény -, de a szakaszok hasonlóak a tavalyihoz, van néhány új, de a legtöbb viszonylag ugyanaz. Szóval várjuk már nagyon, és reméljük, hogy csapatként együtt jó munkát tudunk végezni, és jó néhány pontot hazahozhatunk.”

Gus Greensmith 

“A csapat Monte-Carlóban nyújtott teljesítménye után, a rali nagyon száraz változatán, nagyon magabiztosan megyünk Horvátországba, és úgy gondolom, hogy a verseny előtti teszt megerősítette ezt. Nagyon hasonló felületen indultunk, mint Monacóban, és az autó azonnal nagyon élénknek érezte magát. Ez egy lenyűgöző autó aszfalton, szóval nagyon jól érezzük magunkat, nagyon izgatott vagyok a rali miatt. Hosszú idő telt el, úgyhogy alig várjuk, hogy elindulhassunk.”

Adrien Fourmaux 

“Tavaly indultam először WRC-autóban Horvátországban, így most úgy érzem, hogy egy teljes év után bezárult a kör. Nagyon örülünk, hogy visszatérhetünk Horvátországba, ahol tavaly sikerült jó eredményt elérnem, és nagyszerű lesz újra aszfalton versenyezni a murvás versenyek hosszú sora előtt. Azt hiszem, nagyon fogjuk élvezni, ez egy trükkös rali, sok különböző tapadási szinttel, de nagyszerű rali, mert a szakaszok között sok a változatosság.”

“A csapat erős teljesítményt nyújtott aszfalton a szezon elején, így reméljük, hogy ezután erős pozícióban leszünk. Már nagyon várom a versenyt, és ez az első alkalom, hogy kétszer is indulok ugyanazon a versenyen WRC autóval, szóval ennek is nagyon örülök.”

Pierre-Louis Loubet 

“Nagyon örülök, hogy visszatérhetek Horvátországba, és hogy csatlakozhatok az M-Sport csapathoz. Pár hete volt egy verseny előtti tesztünk a csapattal, valamint egy rali Belgiumban, és minden nagyon jól működött, és jó érzésem volt az autóban. Remélem, hogy a héten a legjobbat tudom majd nyújtani a csapatnak az első raliversenyemen, lépésről lépésre haladunk majd, és mindent megteszünk, hogy versenyképesek legyünk. Ott találkozunk!”

Jari Huttunen – WRC2

“Idén először indulok Horvátországban, így nem igazán tudom, mire számíthatok, de néztem néhány felvételt, és a körülmények szépnek tűnnek. Ez lesz a negyedik versenyem az M-Sport csapattal, tavaly Monzában kezdtem, és eddig jól megy, az autó pedig jól érzi magát. Remélhetőleg valahol az első háromban leszünk, de a cél az lesz, hogy a hétvége során egyenletes tempót tartsunk.”

matezsoltee

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ