Toyota dominancia pénteken – 12. WRC Észt Rally

Toyota dominancia pénteken – 12. WRC Észt Rally

MEGOSZTÁS
2022 FIA World Rally Championship / Round 07 / Rally Estonia 2022 / 13-17th July, 2022 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

A csütörtök esti rövid nyitó szuperspeciális után a csapatoknak kétszer négy szakasz kihívásaival kell szembenézniük a mai nap során – 139,18 km. A délelőtti gyorsok száraz körülmények között zajlottak, a Toyota GR walesi pilótája Elfyn Evans dominált, aki mind a négy szakaszt megnyerte, és 18,7 másodperces előnyt épített ki legközelebbi riválisa és csapattársa, Kalle Rovanperä előtt. A világbajnoki pontverseny éllovasa, Rovanperä szintén remek délelőttöt produkált, ugyanis rajtpozíciója miatt, Ő teljesítette elsőként a szakaszokat “takarítóként”. A déli szervizben Ott Tänak zárt a harmadik pozícióban.

A délutáni körre alaposan megváltoztak a feltételek! A futam régióját érintő eső és alaposan megnehezítették a mezőnyre váró feltételeket. A második körben Evans és Rovanperä között folyt a csata az összetett vezetéséért. Rovanperä szakaszról, szakaszra közelítette meg csapattársát, majd az utolsó gyorson- SS9 Vastsemõisa 2 – 6,70 km – az egyre romló feltételek között, megnyerte a szakaszt és az élre állt, miután Evans hibázott.

A futam első napjának végén,a kaotikus délutánt kihasználva az összetett első négy pozíciójában három toyotás pilóta található, akik közé a harmadik pozícióban a helyiek kedvence Ott Tänak – Hyundai Shell Mobis WRT – zárta a pénteket.

Kalle Rovanperä Ma reggel szárazak voltak a körülmények, sokat kellett takarítanunk, de azt hiszem, egész jól sikerült, mert nem vesztettünk túl sok időt. Délután aztán jött az eső, az elég trükkös volt, de jó időket sikerült autóznunk. Az utolsón már nagyon esett az eső, és tudtam, hogy a mögöttünk lévő srácoknak sem lesz jobb, ezért álltam a gázon, így meg tudtuk szerezni a vezetést. Elfyn egész nap nagyon gyors volt, és most, hogy közel leszünk egymáshoz a rajtsorrendnek köszönhetően, megpróbálunk mindent és harcolni fogunk, de gondolnunk kell a bajnoki pontokra is.

Elfyn EvansNem volt ez egy rossz nap. A reggel nagyon jó volt, elégedett voltam az érzéssel az autóban, és minden nagyon jól működött. Délután egy kicsit nehezebb volt, mivel a körülmények folyamatosan változtak, így nehéz volt tökéletesnek lenni, könnyen túl óvatossá váltam. Az utolsó gyorson nagyon rossz körülmények között voltunk, ami nyilvánvalóan nem volt ideális a számunkra. De még hosszú út áll előttünk, és még minden lehetséges, szóval meglátjuk majd, mit hoz a holnapi nap.

2022 FIA World Rally Championship
Round 07, Rally Estonia
14-17 July 2022
Ott Tanak
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak – Délelőtt állandóak voltak a feltételek, majd délután a gyors és igényes szakaszokon épp az ellenkezőjével kellett szembesülnünk. Sokkal nehezebb lettek a körülmények, a korábban száraz helyeken állt a víz. Az utolsó gyorson a problémánk, nem volt olyan drámai, mint amilyennek látszott; egy cső leszakadt a szélvédőfűtésről, és alig láttunk ki az autóból. Az időjárás egyébként nagyon kemény volt, így valószínűleg jobb volt nem látni, mi is történik odakint. Azt remélem, hogy az ilyen körülmények között szerzett tapasztalatokat fel tudjuk dolgozni és tudunk belőlük tanulni. Fontos, hogy minél több információnk legyen az autóról. Mivel még mindig versenyben vagyok és teljes mértékben elkötelezett, szeretnék versenyképes maradni hazai pályán is. Sajnos idén ez idáig nem igazán történt meg, de ahogy ma is láttuk, bármi megváltozhat, így még nincs vége.

A futam állása az első napot követően – 12. WRC Észt Rally

1. Rovanperä/Halttunen – Toyota GR Yaris Rally1 1:16:19.7 ó – 110.7 km/h
2. Evans/Martin – Toyota GR Yaris Rally1 +11,7 s
3. Tänak/Järveoja – Hyundai i20 N Rally1 +44,3 s
4. Lappi/Ferm – Toyota GR Yaris Rally1 +1:05,9 p
5. Neuville/Wydaeghe – Hyundai i20 N Rally1 +1:12,9 p
6. Fourmaux/Coria – Ford Puma Rally1 +2:08.1 p
7. Katsuta/Johnston – Toyota GR Yaris Rally1 +2:10,9 p
8. Greensmith/Andersson – Ford Puma Rally1 +2:29,4 p

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ