A Toyota Yaris WRC harmadik hazai győzelmére hajt

A Toyota Yaris WRC harmadik hazai győzelmére hajt

MEGOSZTÁS
FIA World Rally Championship 2019 / Round 08 / Rally d’Italia Sardegna / 13-16 June, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

A Toyota Yazoo Racing World Rally Team harmadik Finn Rally győzelmére hajt a 2019. szezon augusztus 1-4. közötti kilencedik futamán. A finn murvás futamok a versenynaptár leggyorsabbjai, ahol gyakorlatilag a Toyota Yaris WRC hazai pályán fog versenyezni, hiszen az autó fejlesztése, néhány kilométerre zajlott a jyväskyläi szervizparktól a csapat főhadiszállásán. A csapat pilótái valamennyien korábban már megnyerték a rallyt Finnországban. Ott Tänak 2018-ban, Kris Meeke 2016-ban, míg Jari-Matti Latvala  három alkalommal nyerte meg hazai versenyét – 2010, 2014, 2015.

Finnország középső részének finom murvás erdei szakaszain kerül megrendezésre a futam, amely számos nagy repüléssel és megannyi ugratóval rendelkezik. A maximális sebesség eléréséhez döntő fontosságú a pontos itiner, illetve az autó megfelelő pozícionálása. Az óriási sebesség miatt az időbeli különbségek a szokásosnál kisebbek, de a legapróbb hiba is könyörtelenül büntet.

Az idei Finn Rally útvonala gyakorlatilag megegyezik a tavalyival, amikor is 65%-ban megújult. Csütörtök este a szokásos vegyes felületű Harjuval kezdődik Jyväskyläban, mielőtt pénteken nyugati irányban tíz szakaszt teljesítene a mezőny. Szombaton nyolc gyors – 132.98 km – szerepel a programban. A futam vasárnap két gyorssal zárul – Laukkaa és Ruuhimäki . A második Ruuhimäki lesz a Power Stage gyors.

Tommi Mäkinen (csapatvezető)  

A Finn Rally egy nagyon különleges alkalom a csapatunk számára. Az elmúlt két évben mindkét futamot sikerült megnyernünk és azt gondolom, hogy idén is meg van erre a lehetőségünk, hogy háromból, három győzelemre. Jól ismerjük a szakaszokat és azok jellemzőit és tudjuk, hogy a mi autóink jól illenek hozzájuk. Mindhárom pilótánk kedvencei között szerepel ez a futam és mindhárman meg is nyerték ezt a rallyt korábban. Azt gondolom, hogy most is esélyesek. De! Semmit nem gondolunk magától értetődőnek! Rivlisaink keményen dolgoztak, hogy előrébb tudjanak lépni ezen a futamon, ezért összpontosítanunk kell és a lehető legjobb eredményre kell törekednünk.

FIA World Rally Championship 2019 / Round 08 / Rally dÕItalia Sardegna / 13-16 June, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Ott Tänak – Martin Järveoja (#8 – Toyota Yaris WRC)

Izgatottan várom, hogy a Finn Rallyval elkezdődjön a szezon második fele. Nagyon élvezem a rally gyors és sima útjait, amit szavakkal nem lehet leírni, hogy milyen érzés volt tavaly megnyerni. Természetesen megpróbálom megismételni ezt a teljesítményt idén is, de úgy tűnik, hogy nehezebb is lesz, mivel pénteken mi leszünk az első a szakaszokon. Két héttel ezelőtt indultunk az Észt Rallyn, amit nagyszerű volt ismét megnyerni, a saját szurkolóink előtt. Remek teszt volt a számunkra a Finn Rallyra. Azt hiszem, hogy sokat tanultunk, így jól érzem magam!

FIA World Rally Championship 2019 / Round 08 / Rally d’Italia Sardegna / 13-16 June, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (#10 – Toyota Yaris WRC)

Tartalmas nyári szüneten vagyok túl, készen állok a szezon folytatására. Igyekeztem rally nélkül eltölteni egy kis időt, de pár napja volt a tesztünk, elkezdődött a felkészülésünk a futamra, amit mindig élvezek ezeken a gyors murvás finn gyorsokon. Ezek azok a szakaszok, ahol otthon érzem magam és mindig sok pozitív támogatást kapok. Tavaly a dobogós eredményünkkel egy pozitív fordulat vette kezdetét a szezon második felére. Azt remélem, hogy hasonló lesz az idei verseny is. Meg van a sebességünk murván, amivel tisztában vagyunk az elmúlt futamok tapasztalatai alapján, így arra kell törekednünk, hogy megpróbáljuk ismét hozni a jó eredményt.

FIA World Rally Championship 2019 / Round 08 / Rally d’Italia Sardegna / 13-16 June, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Kris Meeke – Seb Marshall (#5 – Toyota Yaris WRC)

A Finn Rally az egyik kedvenc futamom, több különleges emléknek köszönhetően. Nagyon várom, hogy a Yaris WRC-vel elkezdjük a futamot. Finnországban találkoztam először az autóval, ahol ráéreztem az ízére. A múlt héten teszteltünk újra, ahol az autó ismételten hihetetlenül mozgott a szakaszokon. A Yaris WRC finnországi fejlesztésének köszönhetően az elmúlt két évben láthattuk, hogy mennyire erős a hazai futamon. Úgy gondolom, hogy a csapat minden tagja magabiztos lehet a szezon második felére és bízhatunk abban is, hogy nagyszerű eredményt érhetünk el Finnországban. Kicsit hátrányba leszek a társaimmal szemben, mert szakaszok nagy része új lesz a számomra, de készen állok a kihívásokra.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ