A TOYOTA GAZOO Racing a szezon féltávjának csúcsára tör

A TOYOTA GAZOO Racing a szezon féltávjának csúcsára tör

MEGOSZTÁS

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team a 2022-es FIA Rally Világbajnokság szezonjának félidejéhez érkezik az Észt Rallyn (július 14-17.), amely az egymás utáni két gyors észak-európai futam első erőpróbája lesz.

Észtország volt a helyszíne Kalle Rovanperä első WRC-győzelmének egy évvel ezelőtt. Azóta a fiatal finn további öt győzelmet aratott, ebből négyet az elmúlt öt versenyen, és 65 pontos előnyre tett szert a pilóták bajnokságában.

2022 FIA World Rally Championship / Round 06 / Safari Rally Kenya 2022 / 22nd-68th June, 2022 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

A TOYOTA GAZOO Racing 62 ponttal vezeti a gyártók tabelláját, miután a múlt hónapban megrendezett Safari Rally Kenyán Rovanperä, Elfyn Evans és a TGR WRT Next Generation versenyzője, Takamoto Katsuta vezetésével történelmi 1-2-3-4-es eredményt ért el. Esapekka Lappi visszatér a TGR WRT csapatába Észtországban Rovanperä és Evans mellé a szezon negyedik rajtjára készül.

2022 FIA World Rally Championship / Round 06 / Safari Rally Kenya 2022 / 22nd-68th June, 2022 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Az Észt Rally egészen más kihívást jelent, mint az előző három murvás futam, a sima és gyors utak sok ugrást tartalmaznak, bár a puha és homokos felület az egyes szakaszok második szakaszán “barázdássá” válhatnak.

A rali központja Tartuban, Észtország második legnagyobb városában van, ahol csütörtök este egy rövid szuperspeciállal kezdődik a futam a szervizpark mellett. Mind pénteken, mind szombaton egy négy szakaszból álló hurok kerül szerepel a programban, amelyet a nap során kétszer kell teljesítenie. A szombati napot a csütörtöki szuperspeciális újabb teljesítése zárja.

A tavalyi Power Stage szakaszt ellenkező irányba teljesíti a mezőny, a Raadi repülőtér körüli hosszabb változattal vasárnap, a kétszer három szakaszból álló körben. A ralit lezáró Power Stage ismét a Kambja szakaszon történik, mint 2020-ban is.

 

Jari-Matti Latvala – csapatfőnök
A kenyai eredmény hihetetlenül jó volt a számunkra, de a következő két versenyen, Észtországban és Finnországban már egészen más kihívás elé nézünk. Eddig a megbízhatóságra koncentráltunk, bár ezt természetesen szeretnénk fenntartani, ezeken a sima és gyors raliversenyeken arra is koncentrálnunk kell, hogy a maximális teljesítményt hozzuk ki a GR YARIS Rally1 HYBRID-ből. Ez a versenyzők számára is kihívás lesz, mert egy olyan durva versenyről érkezve, mint a Safari Rally, könnyű túl kényelmesen vezetni, és már az első szakasz elején támadni kell, különben sok időt veszíthetünk. Ehhez bíznia kell az autóban. A verseny előtti tesztünkön kapott visszajelzések pozitívak voltak, így várakozással tekintünk Észtország elé, és egy újabb erős eredményre törekszünk.

Elfyn Evans / Scott Martin –  #33 Toyota Yaris Rally1 Hybrid
Már nagyon várom a következő két rali a gyors murvás szakaszait, amelyek egészen mások lesznek, mint amit az elmúlt néhány versenyen tapasztaltunk. Észtország lesz az első igazán gyors murvás rali, amit ezekkel az autókkal teljesítünk, így a tesztelés nagyon fontos volt, hogy megpróbáljunk felkészülni. Élvezem az észtországi nagy sebességű szakaszokat, de mindig sokat segít, ha jól érzed magad az autóban, így a cél az, hogy olyan autóval rendelkezzünk, amely minden körülmények között jól működik, majd remélhetőleg a hétvége végére egy erős eredményt érjünk el.

Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen – #69 Toyota Yaris Rally1 Hibrid
Természetesen már várom, hogy visszatérjünk az Észt Rallyra. A tavalyi győzelem egy nagyszerű pillanat volt, egy nagyon erős hétvége volt a számunkra. Idén más helyzetben vagyunk, vezetjük a bajnokságot, így nyitjuk az utat, de remélhetőleg újabb jó eredményt tudunk elérni. Mindig is élvezem az ilyen ralikat, ahol gyorsak és gördülékenyek a szakaszok, ezek elég jól fekszenek nekem. Nagyon fontos, hogy magabiztosan érezzük magunkat az autóban, amikor ilyen sebességgel vezetünk, ezért sokat dolgoztunk a teszteken, ahol igyekeztünk megtalálni a legjobb beállításokat.

Esapekka Lappi / Janne Ferm  – #4 Toyota Yaris Rally1 Hybrid

Nagyon várom már, hogy az autóban ülhessek a következő két versenyen, és persze különösen a hazai ralim Finnországban. Észtország nem lesz olyan könnyű, mivel tavaly nem vettem részt a ralin, így van néhány szakasz, ami új lesz számomra. Hiszem, hogy jó teljesítményre leszek képes, de nem nagy elvárásokkal. Idén eddig minden felületen jó volt a tempónk, de nem mindig tudtam összerakni fejben a futamaimat. Ezért a fő célom Észtországban csak annyi lesz, hogy egy tiszta és hibátlan futamot teljesítsek.

./.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ