Rovanperä nyomása alatt, a Safari Rally éllovasa Ogier

Rovanperä nyomása alatt, a Safari Rally éllovasa Ogier

MEGOSZTÁS

A szombat délutáni káosz csatát generált Kenyában.

A Toyota Gazoo Racing csapattársai, Sébastien Ogier és Kalle Rovanperä fej-fej mellett haladnak a Safari Rally Kenya elsőségéért, miután a szombati utolsó szakaszon a győzelemért folytatott küzdelem teljesen nyíltá vált.

Egy olyan napon, amikor a Toyota GR Yaris autók minden egyes szakaszt megnyertek, Ogier úgy tűnt, hogy az utolsó előtti szakasz végén kényelmesen megelőzi bajnokságot vezető kollégáját, a francia pedig okosan választotta meg a tempóját és figyelt a mögötte haladókra, miután a 8. szakaszon komoly gumikopáson esett át.

Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT is seen during the World Rally Championship Kenya in Naivasha, Kenya on 24 June, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202306240192 // Usage for editorial use only //

A 31,04 km-es záró szakaszon – Sleeping Warrior 2 – hirtelen lezúduló eső azonban káoszt okozott. A száraz és poros utak gyorsan dagonyává változtak és minimális tapadást nyújtottak.

Ogier-t, aki a Rally1-es autók közül utolsóként érkezett a szakaszra, talán jobban sújtották a körülmények, mint bármelyik riválisát, és két lassú defekt miatt döcögve ért célba. Ez azt jelentette, hogy a francia előnye a felére csökkent, miután több mint 15 másodpercet veszített, és a vasárnapi hat szakaszos zárónapot mindössze 16,7 másodperces előnnyel kezdi meg az élen.

A Toyota számára szinte garantáltnak tűnik az 1-2-3-4. helyezés, de hogy holnap délután melyik pilóta áll majd az élen, azt csak találgatni lehet.

“Minden rendben van” – nyilatkozta Ogier. “Úgy értem, még mindig vezetünk, szóval ez a legfontosabb. Ez csak egy balszerencsés eset. Azt hiszem, egyik versenyző sem várta igazán [az esőt], mert ez nem szórakoztató, csak a túlélésről szól.”

Az utolsó dobogós helyért folytatott harcban még több dráma történt, miután Esapekka Lappi, aki a 12. szakaszig tartotta a helyet, feltehetően kardántengely-hiba miatt kiállt a Hyundai i20 N-nel.

Elfyn Evans örökölte a pozíciót, mielőtt Takamoto Katsuta megelőzte, bár a walesi jobban bírta a nedves időjárási körülményeket, és visszatért az élre. 16,7 másodperc választotta el a Toyotát vezető duót a záráskor, Rovanperä több mint két perccel előrébb volt.

Esapekka Lappi (FIN) Janne Ferm (FIN) Of HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM is seen during the World Rally Championship Kenya in Naivasha, Kenya on 23 June, 2023

Lappi kiesése, Thierry Neuville pénteki kiesésével együtt azt jelenti, hogy a Hyundai reményei most Dani Sordo vállán nyugszanak. A spanyol 1 perc 12,3 másodperccel maradt le Evans mögött, így az éjszakai ötödik helyen állt, Ott Tänak majdnem öt perccel lemaradva.

Ott Tänak (EST) Martin Järveoja (EST) Of team M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM is seen during the World Rally Championship Kenya in Naivasha, Kenya on 23 June, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202306231226 // Usage for editorial use only //

Tänak szafari frusztrációi folytatódtak, amikor Martin Järveoja másodpilótájával, Martin Järveoja-val megálltak a Soysambu 2-ben, hogy kereket cseréljenek. Pierre-Louis Loubet, aki egy hasonló M-Sport Ford Pumát vezetett, a hetedik helyen maradt annak ellenére, hogy a 10. szakaszon egy bokorral ütközött.

Grégoire Munster kiesése miatt a WRC2 vezetését Kajetan Kajetanowicz vette át, aki így a nyolcadik helyen áll. Neuville a nap végére a kilencedik helyre kapaszkodott fel, míg Oliver Solberg, aki ezen a héten nem regisztrált WRC2-es pontokért, kiegészítette az élmezőnyt.

A vasárnapi finálé három – egyenként kétszer teljesített – szakaszt tartalmaz, amelyek a Naivasha-tó déli oldalán találhatók.

Vezető pozíciók szombat után:
1. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris 2h 43m 49.2s
2. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +16.7s
3. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +2m 23.3s
4. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +2m 40.0s
5. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +3m 52.3s
6. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +8m 38.9s

matezsoltee

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ