Rovanperä az élen – WRC Vodafone Rally de Portugal

Rovanperä az élen – WRC Vodafone Rally de Portugal

MEGOSZTÁS
Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) of team TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Portugal in Porto, Portugal on May 11, 2023. // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202305110440 // Usage for editorial use only //

A második kör első gyorsát – SS4 Lousã 2 – 12.03 km – Esapekka Lappi nyerte, Sordo és Loubet előtt. Lappi: “Néhány helyen nagyon durva volt, és ez nyírta nagyon a gumikat. Szerintem ez nem volt jó nekünk.” Az összetettben Sordo vezetett a szakaszt követően, mindössze 0.4 másodperccel A viágbajnoki címvédő Kalle Rovanperä előtt. Az első kör záró gyorsán a defektet Kapó Tanaknak végig óvatosnak kellett lennie, mert a pótkerekeinek száma , eggyel csökkent!

Kalle Rovanperä nyerte az SS5 Góis 2 – 19.33 km – szakaszt és az összetettben is átvette a vezetést. Sordo előtt 0.8 másodperccel vezetett a Toyota finn pilótája. Rovanperä: “Csak megpróbáltam egy tiszta futást. Ez egy nagyon durva szakasz, és az elején biztosan nem voltam elég hibátlan, de így is próbáltam egy kicsit megóvni a gumikat a defektektől.” A feltételek romlásával és a hőmérséklet emelkedésével a gumiabroncsok kezelése a nap fókuszává válik. Elfyn Evans és Esapekka Lappi is lassú defektet szedett sziklákba ütközve, míg Ott Tänak óvatosan vezet, már csak egy pótkerék maradt.18,15 km-vela következő mortáguai tesztet az döntheti el, hogy kinek a gumija marad a legjobb állapotban.

Esapekka Lappi (FIN) Janne Ferm (FIN) of HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Portugal in Porto, Portugal on May 11, 2023. // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202305110428 // Usage for editorial use only //

A futam egy szuperspeciálissaj zárul a mai napon. Nézzük ki az addig vezető történéseket. Az SS6 Arganil 2 – 18.72 km – után Rovanperä szakaszgyőzelmével növelte az előnyét Sordoval szemben 2.9 másodpercre. A szakaszon a harmadik helyet Loubet szerezte meg. Rovanperä: “Nagyon nehéz most. A szakasz sokkal rosszabb állapotban van, mint amire számítottam, sokkal durvább, mint tavaly. Nem olyan élvezetes, és a gumik hatalmas terhelésnek vannak kitéve – reméljük, marad néhány [gumink] a következőre.”

Ott Tänak (EST) Martin Järveoja (EST) of team M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Portugal in Porto, Portugal on May 11, 2023. // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202305110432 // Usage for editorial use only //

Az SS7-en Sordo hibázott, 12 másodperccel a tarrsolyban zárta az egyik kereszteződést. Evans berongyolt a fákközé, szerencsére nem sérültek egyiken sem. Így a Toyota második autóját is elveszítette a mai napon, Katsuta után. Lappi nyerte a szakaszt 0.4 másodperccel megelőzve Rovanperä-t. Neuville az összetett harmadik helyéről visszaesett az ötödikre. Lappi: “Ez volt a gyengébbik szakaszom. Tavaly nem vezettem ilyen autókkal, szóval tényleg megpróbáltam megtanulni, és nagyon elkötelezett voltam.”

Dani Sordo (ESP) Carrera Cándido (ESP) of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Portugal in Porto, Portugal on May 11, 2023. // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202305110449 // Usage for editorial use only //

A városi szuperspeciálist Sordo nyerte az azonos időt autózó Tänak és Neuville előtt. Sordo: “Jó nap volt. Elkövettem egy kis hibát a harmadik hajtűnél, de próbáltam a legjobbat kihozni a lehetőségeimből, mint egész nap, és élvezni.”

Így zárult a pénteki versenynap Portugáliában.

1. Rovanperä/Halttunen – Toyota GR Yaris Rally1
2. Sordo/Carrera – Hyundai i20 N Rally1 +10.8
3. Neuville/Wydaeghe – Hyundai i20 N Rally1 +26.0
4. Loubet/Gilsoul – Ford Puma Rally1 +26.9
5. Lappi/Ferm – Hyundai i20 N Rally1 +27.3
6. Tänak/Järveoja – Ford Puma Rally1 +1:04.7
7. Solberg/Edmondson – Škoda Fabia RS Rally2 +3:48.2
8. Greensmith/Andersson – Škoda Fabia RS Rally2 +4:38.4

Tänak – “Nagyon kihívásokkal teli délután volt. Reggel volt némi bajunk, és nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk. Nem voltunk biztosak abban, hogy túléljük-e ezt a délutánt, és végül sikerült.”

Neuville – “Rendben van. Ma nem minden úgy alakult, ahogy elterveztük, és néha nem volt ott és akkor az érzés. Egyszerűen nem tudtam többet nyomni – megpróbáltam volna, de nem volt lehetséges, különben valószínűleg letértünk volna az útról . Jelenleg nyugodtnak kell maradnom, és néhány változtatást fogunk végrehajtani, amelyek remélhetőleg segíteni fognak abban, hogy többet tudjunk támadni.”

Lappi – “Ez egy jó show a nézőknek. Soha nem volt ez a legerősebb pontom – nagyon féltem, hogy nekiütöm az autót betonkorlátoknak!”

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ