Petter Solberg betegsége miatt kis híján visszalépett a 2018-as WRX szezontól

Petter Solberg betegsége miatt kis híján visszalépett a 2018-as WRX szezontól

MEGOSZTÁS

Petter Solberg arról beszélt az autosport.com-nak még a rigai WRX futam előtt. hogy betegsége miatt, kishíján visszalépni kényszerült az idei szezontól.

Solbergnél tizenkét hónappal ezelőtt diagnosztizálták a sarcoidosis nevű tüdőbetegséget. A PSRX Volkswagen Sweden csapatának meg kellett vizsgálnia azt a lehetőséget is, hogy miképpen pótolják Solberget, amennyiben betegsége nem teszi lehetővé számára a versenyzést.

A betegségre akkor derült fény, amikor a kétszeres RX világbajnok, a tavalyi lettországi VB futam elődöntőjében ütközött Baumanis-sal és baleset következtében a norvég pilóta két bordája és kulcscsontja törött.

Ugyanezen a futamon Johan Kristoffersson megnyerte a pilóták bajnoki címét, míg a PSRX Volkswagen Sweden bebiztosította a csapatvilágbajnoki címet is. Tizenhárom nap múlva Solberg már Németországban harcolt az egyéni világbajnoki dobogós pozícióért, az orvosok pedig diagnosztizálták betegségét.

Mindenki tudja, hogy mindig tele vagyok energiával. Ismerem magam annyira, hogy nem tudok meglenni úgy, hogy ne lennék elfoglalt és valamit ne csinálnék.

Ez egyik pillanatról a másikra megváltozott, nagyon fáradtnak éreztem magam állandóan. Visszagondolva erre, egyre gyengébb és gyengébb lettem, de nem nagyon figyeltem rá.

A rigai baleset után, törött csontokkal versenyezni Németországban, nagyon kemény volt, de csak köszönettel tartozom a balesetért.

A röntgensugarak kimutatták, hogy baj van a tüdőmmel és a vérem vasszintje nagyon magas volt.

Kemény volt. Észrevettem néhány apró változást, ami érintette a látásom, az arcomat és folyamatosan rázott a hideg.

Nagyon ijesztő időszak volt, mert nem tudtam, hogy mi történik, vagy mi történt.

Számos vizsgálat után, az orvosok gyógyszeres terápiát írtak elő Sobergnek a Sarcoidosis elleni küzdelemben,  aki a szezon előtti, franciaországi tesztek után ismét kórházba került.

A verseny alatti adrenalin elnyomott bennem mindent, de a futamok után nagyon fáradtnak éreztem magam.

A hivatalos teszt után [Franciaországban], ahol egy napig tudtam vezetni, egyenesen kórházba menetem és egy ideig elég beteg voltam.

Miután meghozta a döntést, hogy folytatja a versenyzést a szezonban, Solberg három futamon keresztül dobogóra tudott állni, de elmondása alapján a höljesi futamot követően érezte magát jobban.

Éreztem, hogy egyre jobban visszatért belém az energia és visszatér minden a régi kerékvágásba.

Újra a top-pon vagyunk, és azt gondolom, hogy az igazság és a becsület azt kívánja, hogy beszélnem kell arról, ami velem történt.

Nem tudtam önmagam lenni és nem tudtam eleget szerepelni a médiában, a televíziókban és nem tudtam találkozni a szurkolóimmal, nagyon fájt nekem!

Még egy hónapig kell szednem a gyógyszert, akkor még számos ellenőrzés vár rám, de az orvosok elégedettek a jelenlegi állapotommal.

Fotó: FIAWorldRallycross.com

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ