Ott Tänak és a Hyundai Motorsport szakítanak!

Ott Tänak és a Hyundai Motorsport szakítanak!

MEGOSZTÁS
2022 FIA World Rally Championship
Round 05, Rally Italia Sardegna
2-5 June 2022
Ott Tanak
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH
A Hyundai Motorsport és Ott Tänak bejelentette, hogy a korábbi világbajnok szerződése lejárta előtt elhagyja az alzanaui csapatot.
  • A Hyundai Motorsport és Ott Tänak együttműködése a 2022-es FIA Rally Világbajnokság (WRC) szezonjának végén befejeződik.
  • Tänak személyes okok alapján döntött a szakításról.
  • Az észt öt WRC-győzelmet ért el a Hyundai Motorsport színeiben, ebből hármat a Hyundai i20 N Rally1 autóval az idei szezonban.
Alzenau, Németország, 2022. október 23.

A Hyundai Motorsport és Ott Tänak szerződése lejárte előtt megállapodott abban, hogy az észt pilóta elhagyja a csapatot a FIA Rally Világbajnokság (WRC) aktuális szezonjának végén.

Tänak élt azzal az opcióval, amely lehetővé teszi számára, hogy idő előtt felbontsa a szerződését, úgy, hogy eddig öt győzelmet, 15 dobogós helyezést és 101 szakaszgyőzelmet szerzett a csapatnak.

2022 FIA World Rally Championship
Round 07, Rally Estonia
14-17 July 2022
X
Photographer: Vincent Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Tänak a 2020-as WRC szezon előtt csatlakozott az alzenaui csapathoz. Martin Järveoja navigátorával, Svédországban és Mexikóban megszerezte első dobogós helyezéseit, miután a bajnokságot leállították a COVID-19 világjárvány miatt. Ahogy a szezon szeptemberben folytatódott, Tänak a Hyundai Motorsport pilótájaként aratta első győzelmét hazai versenyén, az Észt Rallyn.

2021-ben egy újabb győzelmet aratott az Arctic Rallyn, de ebben a szezonban az észt versenyző nem tudott felállni a dobogóra.

A 2022-es bajnokság karakterépítő volt a Hyundai Motorsport számára, mivel a csapat küzdött, hogy megtalálja a tempót és a megbízhatóságot  a Hyundai i20 N Rally1 autójának.

A csapat komoly intenzitással reagált a fejlesztésekre, a legénység támogatásával és a szokásos soha fel nem adandó hozzáállással. Ennek az eltökéltségének és csapatmunkájának eredményeként Tänak megszerezte a csapat első győzelmét a hibrid korszakban a Szárd Rallyn. Következett a finnországi és belgiumi diadal, valamint a csapat 1-2-3-ban végzett az Akropolisz-ralin, amelyen második lett.

2022 FIA World Rally Championship
Round 08, Rally Finland
4-7 August 2022
Ott Tanak
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Tänak döntése, hogy három szezon után megválik a Hyundai Motorsporttól, akkor született meg, amikor a cég már a 2023-as legénység összeállítását fontolgatta. A csapat tiszteletben tartja a pilóta kérését, és az időnként felmerülő nehézségek ellenére sok pozitív pillanatra emlékezik együtt.

Julien Moncet csapatigazgató-helyettes elmondta:

„Ott távozása csalódás, de ezt a döntést el kell fogadnunk és tiszteletben kell tartanunk. Kétségtelenül ő a FIA WRC egyik legkiválóbb pilótája, hiszen volt szerencsénk a saját bőrünkön megtapasztalni azokat a győzelmeket, amelyeket három szezonon keresztül együtt arattunk. Kicsit hullámvasút volt. Az első közös munkaévünket érintette a járvány; ebben az évben egy új hibrid szabályozással kellett szembenéznünk, amelyek minden bizonnyal kihívást jelentettek. Ott igazi vezetői képességről tett tanúbizonyságot, hogy saját magát és a csapatot fejlessze, és térjen vissza a győzelem útjára. A közelmúltban pozitív lendületet adtunk a Hyundai i20 N Rally1-ünkkel. Hiányozni fog nekünk, de ez egyben lehetőség arra is, hogy összeszedjük magunkat és újjáépüljünk. Már komolyan átgondoltuk a 2023-as legénység összetételét, így ezt a döntést, bár nem akartuk, különböző lehetőségeket nyit meg előttünk a következő szezonra való felkészülés során. Ott és Martinnak a legjobbakat kívánjuk a jövőjükhöz.”
2022 FIA World Rally Championship
Round 11, Rally New Zealand
29 September – 2 October 2022
Ott Tanak
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak elmondta: „Ez egy személyes döntés, amelyet alapos megfontolás és a csapat iránti tisztelet mellett hoztam meg. Úgy érzem azonban, hogy pályafutásom azon szakaszában vagyok, ahol új kihívás elé kell állnom. Az elmúlt három szezonban jó partnerség alakult ki közöttünk, és büszke vagyok arra, amit elértünk. Keményen dolgoztunk együtt, hogy leküzdjünk néhány nehéz pillanatot, és ahogy idén is megmutattuk, jó irányba haladtunk. Az idei évad második része megmutatta, milyen teljesítményszintet érhetünk el, ha a dolgok megfelelően ülnek, de számomra eljött az ideje valami újnak. Köszönöm a csapat megértését, és minden jót kívánok.” 

./.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ