Fantasztikus Fourmaux – M-Sport Ford – WRC Secto Rally Finland

Fantasztikus Fourmaux – M-Sport Ford – WRC Secto Rally Finland

MEGOSZTÁS

FANTASZTIKUS FOURMAUX – A Finn Rallyn a Fiestával a Rally2 kategóriában a dobogón végzett

Adrien Fourmaux lenyűgöző második helyet szerzett a WRC2-ben és hihetetlen kilencedik lett az M-Sport Ford World Rally Team színeiben a Finn Ralin, míg Pierre-Louis Loubet folytatta a csapat WRC-gyári pontszerző helyezéseinek töretlen sorozatát.

A gyakran “Murvás Nagydíjként” emlegetett futamon Fourmaux és navigátora Alex Coria megfelelt a kihívásnak, és nagyon gyors helyi pilótákkal szállt szembe az ismerős terepen. Fourmaux a rallyt szilárd és egyenletes tempóval kezdte, erős alapot teremtve, amelyre építhetett, amikor a pénteki szakaszokat a WRC2 negyedik helyén zárta a nap utolsó gyorsasági tesztjén aratott szakaszgyőzelemmel.

Szombat reggel Fourmaux és Fiesta Rally2-je a harmadik helyre lépett előre a nyitó szakasz után, a következő szakaszon pedig a második leggyorsabb időt érte el. Fourmaux fáradhatatlan vágya, hogy a gyors skandinávokkal a saját terepükön szálljon szembe, a 15. szakaszon még jobban kifizetődött, és újabb pozíciót javítva a második helyre lépett előre. Fourmaux keményen nyomta a gázpedált, és három egymást követő három legjobb idővel biztosította pozícióját. A sikeres napot szakaszgyőzelemmel koronázta meg.

A vasárnapi rajtnál négy szakasz állt Fourmaux és a 2021-es Rallye Monte-Carlo óta első WRC2-es dobogója között. A francia egészséges, 48,6 másodperces előnnyel rendelkezett a harmadik helyezetthez képest. Fourmaux három jól kimért vezetésen keresztül vezette a Fiesta Rally2-t, hogy megérkezzen a Power Stage-re, ahol egy utolsó, bónuszpontokért folytatott küzdelemmel megszilárdította lenyűgöző teljesítményét. A WRC2 Power Stage-re erősen koncentrálva Fourmaux a harmadik leggyorsabb időt autózta, hogy egy további bajnoki pontot szerezzen a sikeres hétvége megerősítéseként.

Összességében Fourmaux dobogós helyezése az M-Sport Fiesta Rally2 fejlesztőcsapatának hónapok óta tartó kemény munkáját tükrözi, mivel az autó az év során hatalmas lépéseket tett előre a teljesítményében.

WRC – World Rally Championship 2023

Loubet számára a Rally Finland meglehetősen hamar a túlélés történetévé vált, miután a francia fiatalember a rali harmadik szakaszán balesetet szenvedett, szélesre sodródott és egy fának ütközött. Mivel a csapat megdönthetetlen gyártói pontrekordja veszélybe került, az M-Sport összefogott, és mindent megtett, hogy megjavítsa Loubet Puma Hybrid Rally1-jét, hogy szombaton újraindíthassa a ralit. Onnantól kezdve Loubet számára az volt a legfontosabb, hogy a rali végére érjen, és biztosítsa az értékes gyártói pontokat.

Ott Tänak ígéretes tempóban kezdte a Rally Finnországot, miután a shakedown első szakaszán a leggyorsabb volt, és a Harju Super Special Stage-en aratott fölényes szakaszgyőzelemmel támasztotta alá ezt a formáját. A háromszoros Rally Finland győztes kihívása azonban megszakadt, miután a harmadik szakaszon súlyos ütközést szenvedett, ami motorhibát okozott, és végül a rali feladását eredményezte.

WRC – World Rally Championship 2023

A WRC2-ben Grégoire Munster szintén a Ford Fiesta Rally2-vel debütált a Rally Finlandon. A fiatal luxemburgi pilóta hibátlan teljesítményt nyújtott a hétvégén, növelve tapasztalatait a gyors murván. Munster a feeder kategóriában egy maroknyi első tízes szakaszidőt gyűjtött be, és a WRC2-ben összességében a nagyon tiszteletreméltó tizedik helyen végzett.

Richard Millener – csapatfőnök 

“Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy ilyen keményen dolgoztak azért, hogy ideérjünk a rali kezdetére, mivel a csapat nagy része az Észt Rally kezdete óta távol maradt. Szóval, hogy ilyen eredményekkel végeztünk, az igazi csalódás számukra – a sok kemény munka után, amit eddig beletettünk. Tudjuk, hogy mire vagyunk képesek, és a shakedownon és az első szakaszon ismét felvillantottuk a tempónkat. Pierre egy nehéz rajt után eljutott a rali végére, amit jó volt látni.

“Ez egy fantasztikus eredmény Adrien számára a Rally2-ben, ismét nagy dicséret illeti az összes munkatársat, akik az autót olyan versenyképessé tették, amilyen versenyképes volt itt, ezeken az utakon, és egy igazán erős eredményt értünk el. Nagyszerű látni, hogy Gregoire ismét célba ért az autóval, és újabb tapasztalatokat gyűjtött. Most három-négy hét szabadság vár ránk, ahol mindenki hazamehet, és eltölthet egy kis időt a családjával, újrakezdheti a munkát, és erősebben térhet vissza az év utolsó négy versenyre.”

Adrien Fourmaux – WRC2 2. hely, összesített 7. hely:
“Azt kell mondanom, hogy a csapat nagyon jól dolgozott, és nagyszerű eredményt értünk el itt Finnországban. Egyáltalán nem volt gondunk az autóval, tökéletes hétvége volt számunkra, minden infót megkaptunk a szakaszokon, amire szükségünk volt. Nagyon boldogok vagyunk; nem volt benne a tervben, hogy itt leszünk, és a rallyt a dobogó második fokán befejezni nagy öröm mindenkinek és nekünk is. Nagyon boldog voltam, hogy a finn versenyzőkkel küzdhettem ezeken az utakon, ez egészen különleges volt.”

Grégoire Munster – WRC2 9. hely, összetett 15. helyezett:
“Ez egy jó rali volt számunkra, elég sokat tanultunk. A tempónk szakaszról szakaszra folyamatosan javult, még akkor is, ha néhány szakaszon nehéz időjárási körülmények között mentünk. Különböző dolgokat kellett kipróbálnunk a beállításokkal, így ez is egy nagyon jó tanulási tapasztalat volt.”

Pierre-Louis Loubet – összesített 46. hely:

“Eléggé csalódott vagyok a hétvége miatt, próbáltuk tartani a tempót, de sajnos nekimentem egy fának és újra kellett indulnom [SR]. Szombaton jó napot zártunk, de ma nehéz volt tartani a magas tempót, mivel volt egy kis probléma a motorral, ami miatt veszítettünk némi teljesítményből. A Power Stage-en mindent megpróbáltunk, hogy több pontot szerezzünk. Görögország következik, ott tavaly erős tempót diktáltunk, és remélem, ott minden jól fog menni. Úgy gondolom, még ha az eredmények tekintetében nem is megy minden a megfelelő irányba, az előrelépés megvan, és csak tovább kell lépnünk.”

Ott Tänak – a futam pénteki versenynapján kiállt:
“Természetesen csalódottak vagyunk, Észtország után nem így szerettük volna, hogy ez a hét így alakuljon. Kár, hogy nem tudtuk folytatni, de az autó túlságosan sérült ahhoz, hogy folytassuk. Most itt az ideje, hogy egy kis szünetet tartsunk a sűrű hónapok után, aztán szeptemberben már teljes mértékben Görögországra koncentrálunk.”

– ENDS –

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ