Célba értünk a Portugál Rallyn!

Célba értünk a Portugál Rallyn!

MEGOSZTÁS

Célba értünk a Portugál Rallyn!

Teljesítette élete első rali-világbajnoki futamát a Herczig Norbert-Ferencz Ramón páros. A SKODA Rally Team Hungaria versenyzői a 42. helyen fejezték be a világbajnokság negyedik futamát a Vodafone Rally de Portugal-t.

„Fáradtak vagyunk, kicsit kimerültek, de nagyon boldogok” – kezdte fülig érő szájjal Herczig Norbert a Portótól északra fekvő Matosinos településen felállított pódium mellett a Portugál Rally élményeinek sorolását. „Nemhiába mondják, hogy a rali csúcsa a világbajnokság, ezt most mi is megtapasztaltuk. Ez egy kőkemény hatnapos munka volt, hiszen már kedd reggel a pályabejárással elkezdődött számunkra a verseny. Ettől kezdve napi 10-12 órát ültünk a versenyautóban, és csak 5-6 órákat aludtunk. Az ERC sem sétagalopp, de ez a verseny mind hosszban, mind munkában jóval több volt, és az időterv is a végletekig volt feszítve.  A legfontosabb azonban, hogy szenzációs élményekkel, és hihetetlen mennyiségű tapasztalattal térünk haza.”

A Portugál Rallyn 1500 kilométert autóztak a párosok, ebből 337 kilométernyi volt a 20 gyorsasági szakasz. Sajnos az első napon a duónak csak három teljes gyorsasági jutott, mert a negyedik szakaszon egy futóműcsavar miatt a pálya szélén maradt az autó. A szabályok értelmében azonban szombaton és vasárnap Norbi és Ramón folytathatta a versenyt, ami számukra a legfontosabb volt, hiszen a tapasztalatokért utaztak Portugáliába.

Azért sajnálom, hogy pénteken nem tudtuk teljesíteni a napot, mert épp kezdtünk belelendülni, amikor meg kellett állnunk. Amikor otthon eldöntöttük, hogy részt veszünk a futamon, megbeszéltük, hogy nem nézzük az órát, és ehhez tartottuk is magunkat, csak a nap végén tekintettük át az időeredményeket. Aztán vasárnapra már látszott a fejlődés és az autóban is éreztük, hogy sokat gyorsultunk, előjöttek azok a murvás beidegződések, amelyeknek nagy hasznát vesszük majd az Eb-n” – mondta Herczig Norbert.

A verseny nehézségére jellemző, hogy a péntek reggel még 76 páros rajtolt el, de a vasárnapi célig csak 44-en jutottak el. De nemcsak a versenyen leküzdött feladatok, hanem a hangulat miatt is emlékezetes marad a 2021-es Portugál Rally.

Sajnos az élmenőkkel csak egy gyűjtőben találkoztunk, de a közönség és a szervezés fantasztikus volt. Szerintem az ország rendőreinek nagy része ott sürgölődött körülöttünk, mindenhol segítettek minket, ahol lehetett felvezetést kaptunk, és végig nagyon kedvesek voltak. A szurkolók pedig fantasztikusak, barátságosak, segítőkészek, és elmondhatatlan hangulatot teremtettek” – mondta Norbi.

A portugáliai utazás tehát elérte célját, rengeteg murvás versenykilométerrel gazdagodott pilóta és navigátor, és a nagyon nehéz 2020-as év után a csapat moráljának is jót tett a sikeres verseny.

Ennyit még sosem mentünk murván, és az a közel kétéves kihagyás is látszott, ami eltelt az utolsó murvás versenyünk óta. Ráadásul azt is jó volt látni, hogy két nap alatt úgy fel tudtunk dolgozni 14 különböző versenyszakaszt, hogy nem volt nagy hibánk az itinerben. Ramónnal is újra egymásra hangolódtunk, autón belüli csapatépítésnek is remek volt ez a hét. Most elmondhatom, hogy még jobban várjuk az ERC szezonnyitóját, mint egy hete. Biztos vagyok benne, hogy ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve nyugodtan állhatunk majd oda a Rally Poland és a Rally Liepaja rajtjába, mert a murvás versenyekre alaposan felkészültünk” – összegzett Herczig Norbert.

Az ERC szezonnyitója a Lengyel Rally június 18-20-án lesz, amelyet két hét múlva, július 1-3-án követ majd a Rally Liepaja.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ