Szabó Krisztián: Nem számolgatok, de nem vállalok rizikót sem

Szabó Krisztián: Nem számolgatok, de nem vállalok rizikót sem

MEGOSZTÁS

Európa-bajnoki cím dől el hétvégén Németországban: a ralikrossz-Eb Super 1600-as kategóriájának éllovasa második helyen áll a szombati kvalifikációs futamokat követően, megelőzve két kihívóját.

A Hamburg agglomerációjába tartozó Buxtehude versenypályája, az Estering ad otthont hétvégén a ralikrossz-világbajnokság utolsó előtti, valamint a szériát kísérő Super 1600-as FIA Európa-bajnokság szezonzáró fordulójának: utóbbi kategória tavalyi bajnoka, Szabó Krisztián éllovasként érkezett Németországba, 13 pontos előnnyel Volland Racing-es csapattársához, Artis Baumanishoz képest, valamint 20 ponttal Jussi-Petteri Leppihalme előtt.

A szombati szabadedzésen legjobb időt futott, majd a három kvalifikációs futamon két második és egy tizedik hellyel gyarapodott, így az összesítésben második pozícióban áll: amia legfontosabb, mindkét rivális csak mögötte következik, mivel Baumanis negyedik, Leppihalme nyolcadik pozícióban található.

„Az időjárás megint kérdéses volt egész nap folyamán, végig lógott az eső lába, a Q3-ban is megjelent pár csepp a szélvédőn, de szerencsére nem kezdett el esni” – kezdte napi beszámolóját Krisztián. „Az első kvalifikációs futamon még vizes gumival mentünk, ott nyertem a saját csoportomban, összetettben pedig második lettem. A következő kissé trükkös volt, a rajt után összeakadtunk Linnemann-nal. Igazából nem kell hibást keresni, mert nem büntettek senkit, rajt baleset volt.”

„Ő kiesett, én szerencsére folytatni tudtam, és a futam végére átverekedtem magam a mezőnyön. Köszönhetően a jó jokertaktikának is a csoportban első lettem, az idők alapján pedig második. A harmadik nem sikerült ilyen jól, ott csak tizedik helyen rangsoroltak. A csoportban Baumanisszal csatáztam, lett volna esélyem megelőzni, de ebben a helyzetben nem éri meg rizikót vállalni. A köztes eredménylistán így is nagyon jól állok.”

Bár adott forgatókönyv esetén már az utolsó kvalifikáción bebiztosíthatja második Európa-bajnoki címét, a 25 éves pilóta nem matekozással várja az utolsó napot: „Nem nagyon szeretnék számolgatni. A célom, hogy minél jobb eredményt érjek el, persze okosan, nem megyek bele semmilyen rizikós helyzetbe. Egy dolog van, amiben reménykedek: hogy az ellenfeleimmel viszonylag egyforma feltételeink lesznek a pályát illetően, tehát például nem fog hirtelen le esni az eső. Abból a szempontból szerencsés vagyok, hogy a kvalifikációs futamon Baumanisszal egy csoportban megyek, így a körülmények vele azonosak lesznek.

Izgatott voltam a mai nap folyamán, és biztos vagyok benne, hogy holnap reggel megint ez az állapot uralkodik el rajtam.”

A vasárnapi utolsó kvalifikációs futamot követően összesítik a kvalifikáció négy felvonásának eredményét, és az így kialakult sorrend – a köztes eredménylista – helyezettjei pontokat kapnak: az élen álló 16-ot. A legjobb 12 helyezett továbbjut a két elődöntőbe, ahol maximum 6 pont szerezhető, majd a döntőben még 8 egységet lehet begyűjteni.

Köztes eredménylista 3 kvalifikációs futam után: 1. Kasparas Navickas (litván, SkodaFabia) 127; 2. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia) 124; 3. Ulrik Linnemann (dán,Peugeot 208) 120; 4. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 118; 5. Ondrej Smetana (cseh, Ford Fiesta) 112.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ