Sikeres címvédés – Winter Rally Covasna

Sikeres címvédés – Winter Rally Covasna

MEGOSZTÁS
Fotó: Bittó Zsolt

Kovács Anti-Istovics Gergő
Ford Fiesta R5
Speed Rally Team
Winter Rally Covasna beszámoló

Sikeres címvédés!

Ismét hamar elmúltak az ünnepek, hiszen éppen ,hogy csak felocsúdtunk, máris útnak indultunk Erdélybe a Covasna Winter Rallyra. A versenyre címvédőként érkeztünk, így az a nem titkolt  elvárásunk volt magunkkal szemben, hogy ezt a címet megvédjük, és ismét mi legyünk a leggyorsabb páros a versenyen.

A csütörtöki napon a pálya bejárásé volt a főszerep, közben aggódva kémleltük az időjárás előrejelzést, ahol végig plusz fokokat jósoltak, és ez sajnos nem igazán kedvezett a pályák állapotának, hiszen a plusz 6-8 fokban a hó erősen olvadt, óriási mély latyak keletkezett, melyben már a pályák feldolgozása is komoly feladatott jelentett.

Azonban a rendező megnyugtatott mindenkit, hogy a szakaszok a versenyre tökéletes állapotban lesznek, amit hittünk is meg nem is ? Hála isten az éjszakai fagyoknak köszönhetően, na meg annak, hogy a verseny előtti este le gléderezték a pályákat, tökéletes „ sportolásra alkalmas”  felület várt ránk a 7 gyorsasági szakaszon 100 km hosszan. Sokszor 1 méteres hófalak között száguldhattunk a tükör jéggé fagyott pályákon, ami a szöges gumikkal ideális volt, a tapadás pedig egészen elképesztő.

Pénteken Covasna városka központjában egy amolyan néző csalogató szakaszt kellett teljesíteni, ami nem számított a verseny végeredményébe azonban igyekeztünk kiszolgálni a nagy számú nézőközönséget.

Szombaton végre  elkezdődött a várva várt verseny. Az idei évre jelentősen felduzzadt a mezőny, hiszen 55 induló sorakozott fel a rajthoz, 3-4 országból köztük jelentős számú magyar induló is volt. Az idei évre jelentősen felduzzadt az R5-ös autók száma is, hiszen összesen 5 db R5 kategóriás ellenfelünk volt,  köztük 2 helyi „matador” akik többszörös román bajnokok. Sikerült egy húzós jó tempót diktálni a verseny elejétől fogva, és folyamatosan építettük ki az előnyünket, ami azonban az első napi utolsó szakaszon egy remekbe szabott piruettnek köszönhetően, jelentősen elolvadt a hóval együtt ? hiszen a hibánknak köszönhetően mindössze 9,9 mp előnnyel fordultunk a vasárnap befejező napra, ahol még 34 km száguldás várt ránk, 2 különböző  17 km-es pályán. Reggel ezzel a nem túl megnyugtató előnnyel a birtokunkban vágtunk neki a napnak, tudtuk, hogy  még egy hiba , egy megforgás végzetes is lehet, hiszen ha a hófalba az autó elakad akkor onnan nincsen visszaút, valamint a nagyon szűk pályák miatt is figyelni kellett. Az utolsó előtti szakaszon a nyakunkban loholó honfitársunknak sikerült még 5 mp-t adni így a  mindent eldöntő szakaszra cirka 15 mp előnnyel állhattunk oda. Összeszorítottuk a fogunkat, és egy hibamentes menettel leszakítottuk az üldözőinket így  jelentős előnnyel ( 27 mp-t adtunk a 2.-ik leggyorsabbak )  behúztuk az utolsó szakasz győzelmet is ezzel megnyertük a versenyt. Így a végére kicsit több mint 40 mp előnnyel nyertük meg ezt a csodálatos futamot. A célba már felszabadultan érkeztünk meg, és nagy örömmel töltött el minket, hogy a címet sikerült megvédenünk így 2018 után 2019-ben is mi emelhettük magasba a győzelemért járó serleget. Ami külön öröm a számunkra, hogy a verseny abszolút dobogóján csak magyarok álltunk, hiszen a 2.-ik és a 3.-ik helyet is honfitársaink foglalták el. A román bajokok 3 perc!! és 5 perc!! lemaradással végeztek mögöttünk, egyikük sportszerűen gratulált a célban a másiknak gondolom kicsit savanyú volt a szőlő ?

Összeségében természetesen rendkívül boldogan tértünk haza Erdélyből, és már most eldöntöttük, hogy jövőre visszamegyünk és megpróbáljuk a mesterhármast is megcsinálni. Az autó és a csapat jelesre vizsgázott, hiszen semmiféle technikai gond nem hátráltatott minket, és a beállítások is jól sikerültek.

Folyt köv. március első hétvégéjén Horvátországban, a Kumrovec Rally-n ahol reméljük a dobogónál alább  nem adjuk!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ