Marton Gergely: Nagyon jó előérzetem van Lohéac előtt!

Marton Gergely: Nagyon jó előérzetem van Lohéac előtt!

MEGOSZTÁS

Nyakunkon a ralikrossz Európa-bajnokság utolsó előtti fordulója Franciaországban. A Super 1600 második helyén álló magyar versenyző kiváló formában érzi magát, így a pakliban van, hogy sikerül megismételni – ha nem felülmúlni – a németországi ezüstöt…

Két héttel ezelőtt 0,3 másodperc hátrányban második pozícióban ért célba Marton Gergely a Super 1600-as FIA ralikrossz Európa-bajnokság német fordulójának döntőjében az Esteringen: a bajnokság következő, 2019-es ötödik állomása augusztus 31-én és szeptember 1-jén Franciaország, ahol egy évvel ezelőtt ugyancsak a második helyen végzett. Ez a két ezüstérem eddigi legjobb eredménye kontinensszinten: teljesen érthető, hogy a Volland Racing 21 éves pilótája tűkön ülve készül a hétvégi megmérettetésre.

„Várom nagyon a versenyt! Egy ideje nagyon jó formában vagyok, kiválóan érzem magam az autóban, a versenyeken. Szeretném ezt a formát továbbmenteni Lohéacba is. Azt gondolom, megint eredményesen sikerült felkészülni, a csapat és az Audi ugyanolyan jók, mint eddig. Minden adott, ebből kifolyólag nagyon jó előérzetem van a verseny előtt!” – mondta el Marton Gergely a lohéaci eseményt megelőzően. A vb és Eb francia fordulója évről évre hatalmas nézősereget vonz, ilyen tekintetben az ikonikus höljesi hétvégéhez hasonlítható.

„A két helyszín sok szempontból nagyon eltérő, különböző a két kultúra, mások az emberek, viszont hasonlóság, hogy Franciaországban is nagyon szeretik a sportot, és egészen sokat tudnak a ralikrosszról, ami pozitívum, hiszen így a Super 1.6-ot is értő szemekkel figyelik. A hangulat mindig fergeteges szokott lenni, és remélem, idén is sokan kilátogatnak majd. Maga a francia pálya nagyon nehéz, rövid és tempós a vonalvezetés, továbbá arra számítok, hogy a 25 fős mezőnyből sokan gyorsak lesznek majd a hétvégén, ahogyan évről évre megfigyelhető.”

Marton Gergely az Európa-bajnoki pontverseny második helyezettjeként érkezik Bretagne-ba. Hátránya 22 pont a listavezető Aydar Nurievhez képest, de szintén jelentős, 16 egység előnnyel áll a harmadik Artur Egorov – mindhárman csapattársak a Volland Racingnél – előtt. A szezonból már csak két forduló van hátra 60 megszerezhető ponttal, így felmerül a kérdés, az ezüstérem megőrzése a cél, vagy a versenyző a bajnoki címre is valós esélyt lát.

„Jelenleg viszonylag biztosan a második helyen állok, bár az autósportban nem beszélhetünk olyanról, hogy biztos. Mindenképpen előre nézek, szeretném ledolgozni a hátrányt a következő két versenyen Nurievhez képest. De a bajnokság állásáról és az ilyen esélyekről különösképpen nem szoktam gondolkozni, mindig az adott futamon próbálok jól teljesíteni. Beismerem, ekkora hátrányt nehéz lenne úgy ledolgozni, hogy az éllovas nem hibázik. De mint tudjuk, a ralikrosszban bármi megtörténhet, nekem annyi a feladatom, hogy végzem az elkezdett munkát. Szerintem nagyon jó úton haladunk, a bajnokságról pedig majd beszélünk a rigai futam után!”

A Super 1600 Európa-bajnokság állása 4/6 forduló után: 1. Aydar Nuriev (orosz, Audi A1) 110 pont; 2. Marton Gergely (magyar, Audi A1) 88 pont; 3. Artur Egorov (orosz, Audi A1) 72 pont; 4. Egor Sanin (orosz, Renault Twingo) 71 pont; 5. Marat Knyazev (orosz, Skoda Fabia) 62 pont.

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ