Leadta nevezését a II. ZEG Rally Show-ra Schubert István

Leadta nevezését a II. ZEG Rally Show-ra Schubert István

MEGOSZTÁS

Leadta nevezését a II. ZEG Rally Show-ra Schubert István, így Schmidt Tamás navigátorral Zalaegerszegen lesz először látható az a 2021-es Ford Fiesta WRC, ami néhány nappal ezelőtt került Magyarországra.

István Schubert has submitted his entry for the II ZEG Rally Show, and the 2021 Ford Fiesta WRC, which arrived in Hungary a few days ago, will be on display for the first time in Zalaegerszeg.

Az elsők között nevezett az eseményre Schubert István, így néhány héttel a vásárlás után már látható lesz a 13-as alvázszámú Ford Fiesta WRC. A kocsi gyakorlatilag új autónak mondható, hiszen mindössze három gyorsaságin rajtolt el vele 2021-ben az Ypres Rallyn Adrien Fourmaux, amikor egy gyors balosban lecsúszott az útról és annyira összetörte az autót, hogy nem is tudta folytatni. A Fiestát az M-Sport újjá építette, ám az idei szabályváltozások miatt versenyezni már nem tudtak vele. Ezt a hazai ralikedvelők talán annyira nem is bánják, mivel így megnyílt a lehetőség Schubert István előtt, hogy megvásárolja az autót. A történetet innen már ő folytatja.

„Mindenképpen Fordot szerettem volna venni, ezt még áprilisban döntöttem el, amikor meghívott az M-Sport a horvátországi tesztjükre. A következő héten elutaztunk Angliába, és ott állapodtunk meg Malcolm Wilsonnal, hogy megvásároljuk az utolsó elérhető példányt a Ford Fiesta WRC-ből. Úgy tudom volt még három-négy érdeklődő, de amikor mi kezet fogtunk, onnan kezdve Wilson tartotta a szavát. Nagyon korrekt csapatot ismertem meg bennük, ez volt az egyik oka, hogy a Fordot vásároltam meg. A másik természetesen az, hogy nagyon tetszik, nekem ez volt a kedvencem a tavalyi WRC-k közül. Azt gondolom a hangja is ennek a legjobb, de ezt majd eldöntik a nézők” – mondta nevetve Schubert István.

                  Az M-Sport műhelyében

Az első tesztkör még Angliában történt az M-Sport pályáján, de azóta már itthon is megtett néhány métert az autó. Nem meglepő, hogy az első motorindítás örök emlék marad.

„Persze egy picit remegett a kezem, de azt gondolom mindenkinek remegett volna. Az a pillanat örök élmény marad, amikor először megnyomtam az indítógombot. Utána jött az az érzés, hogy teljesült egy álmom, abban az autóban ülhetek, és vihetem haza Magyarországra, ami szerintem minden raliversenyzőnek az álma. Persze még nagyon sokat kell tanulnom a vezetéséről. Angliában egy gyári tesztpilóta mutatta meg a legfontosabbakat, itthon pedig a tanulásé lesz a főszerep. Tisztában vagyunk a lehetőségeinkel és a korlátainkkal is, de a cél mindenképp az, hogy szépen tudjunk vele autózni.”

Az első alkalom ahol a közönség is láthatja a Fiestát augusztus első hétvégéjén lesz Zalaegerszegen.

„Megkeresett Őry Tamás, hogy induljunk a ZEG Rally Show-n. Tavaly nem voltunk, de láttuk, hogy jól sikerült a rendezvény, és mivel egyelőre nem tervezzük, hogy az autóval hazai bajnoki futamokon induljunk, ez jó alkalomnak tűnt arra, hogy menjünk az autóval. Azt még nem is döntöttük el véglegesen, hogy minden pályán végig megyünk e, de a belvárosi szakaszokon mindenképp ott leszünk.”

A rally1-es versenyeken továbbra is az R5-ös Fiestával indul majd Schubert István, a WRC pedig az örömautózást szolgálja majd. Az nem kétséges, hogy nehezen eldönthető kérdés, hogy a pilótának és navigátornak, vagy a közönségnek lesz nagyobb élmény, amikor egy ennyire friss fejlesztésű versenyautó megjelenik a pályákon. Természetesen a kocsira vigyázni kell, bár ahogy a tulajdonos mondja, annyira nem kényes a technika.

„Szervizre a ZEG Rally Shown nem is lesz szükségünk, egyetlen sátorral megoldjuk a szervizparkot. Később az M-Sport küld majd mérnököt és szerelőket, ha hosszabb versenyeken vagy bemutatókon megyünk. Most csak ismerkedünk az autóval, de remélem, hogy aki azért jön el a hétvégre, hogy lássa ezt a WRC-t, annak egy szép autózással tudjuk megmutatni a Fiestát. Természetesen a szervizparkba is várunk mindenkit, ott is meg lehet nézni az autót.”

Adrien Fourmaux (FRA) and Renaud Jamoul (FRA) of team M-Sport Ford are seen on performing during the World Rally Championship Belgium in Ypres, Belgium on August 13, 2021 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202108130046 // Usage for editorial use only //

A dekor természetesen marad a vb-n megismert dekoráció, sőt még az is lehet, hogy Fourmaux-ék neve is ott marad a hátsó ablakon.

„Kérhettük volna hófehéren is, de nem is volt kérdés, hogy a gyári dekorral szerettük volna elhozni. Azt gondolom, hogy ez így korhű, így az igazi. Sőt azon is gondolkodom, hogy a mi nevünket is csak a gyári versenyzők neve alá tesszük ki, maradjon meg úgy, ahogy a világbajnokságon indult.”

A beszélgetés végére már csak egy kérdés maradt, hogy Schubert István büszke e erre az autóra? A válasz természetes az volt, amit mindannyian válaszolnánk, ha egy 2021-es Ford Fiesta WRC tulajdonosai lennénk.

Igen, az vagyok.”

Mi pedig arra vagyunk büszkék, hogy a ralitörténelem egy darabja már Magyarországon van, és a hazai pályákon láthatjuk majd!

         Az autó az M-Sport bemutatótermében

Forrás:II. ZEG Rally Show

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ