Hyundai Motorsport – Rally Italia Sardegna – Első napi összefoglaló

Hyundai Motorsport – Rally Italia Sardegna – Első napi összefoglaló

MEGOSZTÁS
2022 FIA World Rally Championship Round 05,
Rally Italia Sardegna 2022, 2-5 June 2022
Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 N Rally1, Action during Day 1 of WRC Rally Italia Sardegna 2022
Photographer: Romain Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

– A Hyundai Motorsport szoros harcban áll a Rally Italia Sardegna futamgyőzelméért. Ott Tänak és Martin Järveoja mindössze 0,7 másodperccel van lemaradva az éllovas mögött.
– Dani Sordo és Cándido Carrera az ötödik helyen áll az összesítésben. A spanyol páros szezonbéli második  dobogós helyezését célozza meg.
– Thierry Neuville és Martijn Wydaeghe a csütörtöki szuperspeciálon szakaszgyőzelmet szerzett, de egy váltóprobléma a péntek délelőtt végén a kilencedik helyre esett vissza.

Alghero, Olaszország

Ott Tänak és Martin Järveoja versenyképes tempót talált a Hyundai i20 N Rally1 autóval, és a pénteki itinert mindössze 0,7 másodperccel az éllovas mögött fejezték be. Dani Sordo és Cándido Carrera a portugáliai harmadik helyezésük után két szakaszgyőzelmet aratott, így az ötödik helyen álltak, mindössze egy másodpercre az ideiglenes dobogós helyektől.

2022 FIA World Rally Championship
Round 05, Rally Italia Sardegna
02-05 June 2022
Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally 1
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry Neuville és Martijn Wydaeghe stílusosan kezdte a ralit a csütörtök esti szuperspeciális (SSS1 Olbia-Cabu Abbas) szakaszgyőzelmével. Sajnos pénteken a párost váltóprobléma sújtotta, amely frusztráló módon az összesített kilencedik helyre esett vissza.

A mai program két szakasz megismételt körével kezdődött: Terranova (SS2/SS4, 14,19km) és Monti di Ala (SS3/SS5 24,70km), a hétvége leghosszabb egyéni tesztje. A szardíniai kavicsos utakon a látási problémák kezdetben befolyásolták a csapatok koncentrációját, de a második szakaszon kezdett tisztulni a kép. A Hyundai 1-2-3, Sordo vezetésével, a Terranova megismételt szakaszán Tänak karcsú előnyre tett szert, miközben az összes legénység harcban volt az élmezőny pozícióiért.

Sajnos a Monti di Ala a csapat eddigi szezonjára jellemző magasságokat és mélységeket hozott. Ami a pozitívumokat illeti, Sordo megszerezte második szakaszgyőzelmét, Tänak pedig 3,7 másodpercre növelte előnyét. A másik oldalon Neuville-t váltóprobléma hátráltatta, amelynek okát a csapatnak ki kell vizsgálnia.

2022 FIA World Rally Championship
Round 05, Rally Italia Sardegna
02-05 June 2022
Dani Sordo, Candido Carrera, Hyundai i20 N Rally 1
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

A délutáni hurok a tervek szerint két szakaszt tartalmazott volna: Osilo-Tergu (SS6/SS8 14,63 km) és Sedini-Castelsardo (SS7/SS9, 13,26 km). A Hyundai Motorsport észt legénysége közvetlenül a déli szerviz után megszerezte a hétvége első szakaszgyőzelmét, de az SS7 után az összesített értékelésben a második helyre esett vissza. A nap utolsó szakaszainak törlése fenntartotta a sorrendet, mivel a csapat arra készül, hogy szombaton újabb támadást indít.

2022 FIA World Rally Championship
Round 05, Rally Italia Sardegna
02-05 June 2022
Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 N Rally 1
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak:  A mai napon arra összpontosítottunk, hogy a holnapi szakaszokra jó rajtpozíciót szerezzünk, és ezt sikerült is elérnünk. A srácok, akikkel harcolunk közvetlenül körülöttünk vannak, így élvezetesebb a számomra a futam. Ma reggel extrém szardíniai szakaszokat teljesítettünk a fák között és nagy sebességgel; ezeken a helyeken, korlátozott látási viszonyok mellett csak drukkolni lehet. Túléltük a délelőttöt, és az autó is jobb lett a második körre. Délután már kicsit nehezebb volt. Olyan volt, mintha az autó háromkerék-meghajtású lett volna az utolsó szakaszon, ami kihatott a fékezésre és a kigyorsításra. A két törölt szakasz lehetőséget adott arra, hogy visszavigyük az autót a szervizbe, és mindent átnézzünk a holnapi napra. Ki kell mennünk és harcolnunk kell a győzelemért.

2022 FIA World Rally Championship Round 05,
Rally Italia Sardegna 2022, 2-5 June 2022
Dani Sordo, Candido Carrera, Hyundai i20 N Rally1, Action during Day 1 of WRC Rally Italia Sardegna 2022
Photographer: Romain Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Sordo : Jó első napot zártunk, és ismét a dobogóért harcolunk. A nyitó szakaszokon sok időt vesztettünk a por miatt, ami miatt messze kerültünk az élmezőnytől, de azóta visszajöttünk egy kicsit. Enélkül biztosan sokkal közelebb lennénk. Úgy gondolom, összességében jobban teljesítünk, mint Portugáliában, ha az időket nézzük. Több kilométert teljesítettem az autóban, de még mindig kell egy kis idő az alkalmazkodáshoz; az autók súlya nagyobb, máshogy kell vezetni, a fékezési pontok nem ugyanazok, ilyesmi. Összességében ígéretes formában vagyunk, és holnap hosszú nap vár ránk. Továbbra is a dobogóért hajtunk majd.

2022 FIA World Rally Championship
Round 05, Rally Italia Sardegna
2-5 June 2022
Thierry Neuville
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Neuville: Ez nem volt egy jó nap. A délelőtt végén elvesztettük a hátsó hajtást, és első kerék meghajtással kellett teljesítenünk a szakaszt. A csapatnak ki kell vizsgálnia, hogy pontosan mi történt. Szomorú, mert egyre jobb érzésem volt az autóból, és egyre közelebb kerültünk az első helyekhez. Ez van, ami van, kilencedikek vagyunk, de két percre az élmezőnytől, ami azt jelenti, hogy a rallynk gyakorlatilag véget ért. A két délutáni szakaszt a lehető legjobban teljesítettük, de nem igazán változott semmi. Persze bármi megtörténhet. Nehéz nap lesz a holnapi, és sok szerencsét kívánok a csapattársaimnak a győzelemért folytatott küzdelemhez. A gyártói pontok ugyanolyan fontosak, mint a versenyzői pontok. A magam részéről majd meglátom, hogyan alakulnak a dolgok; ha jól érzem magam az autóban, megpróbálok nyomni és jól érezni magam.

Julien Moncet csapatigazgató-helyettes: Kezdjük a pozitívumokkal, Ott egész nap erős tempót mutatott, és örülünk, hogy a győzelemért folytatott küzdelemben látjuk. Összességében biztató teljesítményt láthattunk az autónktól a mai három szakaszgyőzelemmel. Daninak is erős napja volt. Az ötödik helyen áll, de csak egy másodpercre van a dobogós helyezésektől. A rali nyitott, még akkor is, ha a holnapi úthelyzete nem lesz olyan kedvező. A hátránya, hogy Thierry autójának hátsó váltójával volt egy problémánk, ami miatt a délelőtt végén sok időt veszített, a gyors tempója ellenére. A rally most egy kicsit másképp áll, két percre van az élmezőnytől, így a cél az, hogy minél több pontot hozzunk haza.

A szombati nap áttekintése:
– A pénteki SS8 és SS9 szakaszok törlésével a szombati útvonal lett a hétvége leghosszabbja –  131,82 km.
– Nyolc speciális szakaszon, a délelőtti és a délutáni szakaszon egy-egy ismétlődő körön, amelyeket egy gumiszerelési zóna választ el egymástól.
– A korai rajt után a csapatok kétszer is nekivágnak a Tempio Pausania (12,03 km) és az Erula-Tula (15,27 km) szakaszoknak, majd a Coiluna-Loelle (21,60 km) és a Monte Lerno di Pattada (17,01 km) következik.
– A Monte Lerno, amely rendszeres szereplője a szardíniai kavicsos versenyeknek, magában foglalja a híres Micky’s Jump-ot.

A futam állása péntek este: 

1. E. Lappi / J. Ferm Toyota GR Yaris Rally1 1:10:41.9
2. O. Tänak / M. Järveoja Hyundai i20 N Rally1 +0.7
3. P. L. Loubet / V. Landais Ford Puma Rally1 +15.1
4. C. Breen / P. Nagle Ford Puma Rally1 +15,5
5. D. Sordo / C. Carrera Hyundai i20 N Rally1 +16,1
6. A. Fourmaux /  A. Coria Ford Puma Rally1 +30.8
7. T. Katsuta / A. Johnston Toyota GR Yaris Rally1 +1:05.5
8. K. Rovanperä / J. Halttunen Toyota GR Yaris Rally1 +1:13,1
9. T. Neuville / M. Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 +2:07.2

Hyundai Motorsport Media

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ