Hyundai Motorsport – Rally Italia Sardegna előzetes

Hyundai Motorsport – Rally Italia Sardegna előzetes

MEGOSZTÁS
2023 FIA World Rally Championship Round 6,
Rally d’Italia Sardegna 2023, 1-4 June 2023
Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, Action during Day 3 of WRC Rally Italia Sardegna 2023
Photographer: Romain Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

– A Hyundai Motorsport a 2024-es FIA Rally Világbajnokság (WRC) hatodik fordulójára, a Rally Italia Sardegna-ra utazik, és reméli, hogy mindhárom bajnokságban növelheti előnyét.
– A Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe és Ott Tänak/Martin Järveoja alkotta teljes szezont teljesítő csapatokhoz csatlakozik a szardíniai murvás szakaszokon a Dani Sordo/Cándido Carrera spanyol duó.
– A verseny 48 órás lesz, a Shakedown és a rali mind a 16 szakasza péntektől vasárnapig tart.

Alzenau, Németország

A Hyundai Motorsport szeretné folytatni pozitív lendületét a Rally Italia Sardegna (május 31 – június 2.), a 2024-es FIA World Rally Championship (WRC) szezon hatodik fordulóján, miután a Rally de Portugalon megszerezte a szezon első kettős dobogós helyezését.

2024 FIA World Rally Championship Round 5, Rally de Portugal, 9-12 Mayy 2024
Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, Action during Day 2 of WRC Rally de Portugal 2024
Photographer: Vincent Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Az ötödik fordulóhoz hasonlóan a Rally Italia Sardegna gyors kavicsos szakaszokból áll, amelyeken gyakran váltakoznak a széles és keskeny utak. A Földközi-tenger festői háttere előtt, az idilli környezet minden más, csak nem tükrözi a rali jellegét. A mély nyomvályúk és az extrém hőség a versenyzőt és a gépet egyaránt a határig feszíti, a durva felület pedig rendkívül koptató körülményeket teremt. Ezek a tényezők hangsúlyozzák a gumiválasztás fontosságát, mivel a csapatok a sebesség mellett a megbízhatóságot és a hosszú élettartamot is keresik.

A Hyundai Shell Mobis World Rally Teamet képviselő csapatok változatlanok maradnak Portugáliához képest: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja és Dani Sordo/Cándido Carrera. Mindhárom páros jól teljesített az ibériai utakon, tapasztalatukat felhasználva erős tempót hoztak ki a Hyundai i20 N Rally1 Hybrid trióból, miközben elkerülték a nagyobb baleseteket. Ennek eredményeként a csapat mindkét teljes szezont teljesítő csapata – Neuville/Wydaeghe és Tänak/Järveoja – a dobogóra állhatott, a Sordo/Carrera pedig szorosan mögötte végzett az ötödik helyen.

Hasonló, vagy jobb eredmény lesz a cél a Rally Italia Sardegna-n, egy olyan futamon, amelyen a Hyundai Motorsport a WRC-ben eltöltött évtizede alatt kiválóan szerepelt. A csapat 2014 óta hat győzelmet, 14 dobogós helyezést és 88 szakaszgyőzelmet szerzett az olasz szigeten – mindezeket a számokat szeretné tovább növelni a rali során.

2023 FIA World Rally Championship
Round 6, Rally Italia Sardegna
01 – 04 June 2023
Dani Sordo
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

A 2024-es eseményen egy vadonatúj formátumot fognak kipróbálni. A verseny 48 órán keresztül zajlik majd, a péntek reggeli Shakedownnal kezdődik és vasárnap 15:30-kor (közép-európai idő szerint) a dobogó ünnepséggel ér véget. A rövidített időkeret kevesebb távot is jelent, a 16 szakasz összesen mindössze 266,12 km-t tesz ki. Ez a rövidebb útvonal azt jelenti, hogy a triónak a Hyundai i20 N Rally1 Hybrid autókkal a maximumot kell kihoznia, és minden kilométerből a legtöbbet kell kihoznia.

Cyril Abiteboul – csapatvezető: „Portugália újabb pozitív előrelépésnek bizonyult a csapat számára. A kettős dobogótól kezdve a gyártói bajnokság vezetésének megszerzéséig, sőt, odáig, hogy Ott még inkább eggyé vált az autóval, sok jót lehetett kihozni az eseményből. Most azzal a tudattal utazunk Szardíniára, hogy három olyan legénységünk van, akik jól  tudnak teljesíteni murván , így erős eredményben reménykedünk. Történelmileg is ez volt az egyik legsikeresebb rali a csapat számára, így reménykedünk egy tiszta dobogós helyezésben.”

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)
– A belgák a hatodik fordulóba 24 ponttal a vetélytársak előtt indulnak
– Neuville hét korábbi szardíniai dobogós helyezéséhez szeretne még egyet hozzátenni

2024 FIA World Rally Championship
Round 05, Rally de Portugal
9 – 12 Mai 2024
Thierry Neuville
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry Neuville: „A Rally Italia Sardegna egy nagyon technikás rali, ezért hibátlanul kell vezetnünk az egész hétvégén. Nagyon pontos itinerre és jó beállításokra lesz szükségünk; az első és a második szakasz között óriási lehet a különbség, így az autónak is alkalmazkodnia kell ezekhez a változásokhoz. A hőség, a gumikopás és a napok hossza a legnagyobb kihívások közé tartozik, amelyekkel a verseny során szembe kell néznünk. Ez, párosulva azzal, hogy a hosszú útszakaszok miatt keveset alszunk, egyedülálló kihívássá teszi a versenyt. A hétvégéhez való hozzáállásunk a szokásos: a lehető legjobb eredményre törekszünk, figyelembe véve a körülményeket, az autót és más fontos tényezőket, amelyek befolyásolhatják a ralit. Nincs verseny előtti teszt, és a shakedown egyáltalán nem reprezentatív a rali hátralévő részére, így ez lesz a legnagyobb akadály számunkra. Azonban azon fogunk dolgozni, hogy ezt leküzdjük, és a lehető legjobb eredményt hozzuk haza.”

Ott Tänak – Martin Jarveojä (#8 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)
– A #8 legénység szeretné kihasználni a dobogós helyezés lendületét
– Tänak már kétszer állt a dobogó legfelső fokán a Rally Italia Sardegna-n.

2024 FIA World Rally Championship
Round 05, Rally de Portugal
09-12 May 2024
Ott Tanak,
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak: „Azt mondanám, hogy jó és stabil hétvégénk volt Portugáliában, így erre akarunk építeni, és most, hogy nagyobb a tempónk, kicsit könnyebb dolgunk van. Szardínia nagy kihívásokat tartogat, nagyon csúszós tud lenni, és nehéz a szükséges tapadást elérni. Ez a nagyon meleg hőmérséklettel párosulva mindent sokkal nagyobb kihívássá tesz. Ha ugyanazokat a gumikat használjuk az első és a második körön, akkor nehezebb egy erős csomagot összerakni, így nagy tapadásra van szükségünk a beállításoktól, különösen, ha korán indulunk az úton. Ez egy olyan verseny, ahol a ralizás sokkal érdekesebb, és én ezt mindig is jobban szeretem. Portugáliában nagyon közel voltunk a győzelemhez, mielőtt a defekt tönkretette volna, így az a tervünk, hogy ezúttal Szardínián jobban teljesítünk.”

Dani Sordo/Cándido Carrera (#6 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)
– A legénység célja a 2024-es év első dobogós helyezése.
– Sordo mindkét győzelmét a Hyundai Motorsport színeiben Szardínián szerezte (2019, 2020).

2024 FIA World Rally Championship
Round 05, Rally de Portugal
09-12 May 2024
Dani Sordo
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Dani Sordo: „Szardínia nagyon hasonló felületű, mint Portugália, de helyenként kicsit csúszósabb. Portugália jó felkészülést adott a versenyre; az utolsó fordulóban jó néhány murvás kilométert teljesítettem. Az idei verseny sokkal sűrítettebb, így nagyon gyors rajtra van szükségünk, hogy a lehető legjobb úthelyzetbe kerüljünk szombattól kezdve. Ez egy olyan verseny, ahol az úthelyzet nagyon fontos, így meglátjuk, mit tudunk tenni, hogy ezt optimalizáljuk. Nagy precizitásra van szükségünk az autóban, mert néhány hágó nagyon szűk, ami azt jelenti, hogy még több tapadásra van szükség ahhoz, hogy az autó biztonságosan átjusson minden egyes hágón. A cél egyértelműen a dobogón való helyezés, de nagyon jó lenne egy lépéssel tovább menni és a győzelemért harcolni.”

A hétvége áttekintése:
– A 48 órás útvonal tartalmazza a hétvége összes szakaszát
– A Rally Italia Sardegna péntek reggel a shakedownnal kezdődik, majd délután az SS1 Osilo – Tergu (25,65km) következik.
– A pénteki négy szakasz összesen 77,82 km-t tesz meg.
– A szombati nap a verseny leghosszabb napja, a csapatoknak 12 óra alatt 149,00 km-t kell megtenniük.
– Vasárnap négy szakasszal zárul a hétvége, köztük az SS16 Sassari – Argentiera 2 (7,10km) Power Stage szakaszával.

./.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ