A Fazekas Károly, Somfai Mátyás kettős az autósok között, míg Hodola Richárd...

A Fazekas Károly, Somfai Mátyás kettős az autósok között, míg Hodola Richárd a motorosok között duplázott

MEGOSZTÁS

Magyar sikerek a Riverside Baján

Teljes magyar sikerrel zárult a Közép-Európai Zóna Bajnokság negyedik, és a Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság idei második futama, a Riverside Baja. A záró napon a terep-rallyehez illő szakaszok mellett az Iseum Rallye murvás szakaszain is megmérették magukat a versenyzők. Végül mindkét abszolútban magyar győzelem született: az autósok között a Fazekas Károly, Somfai Mátyás duó, míg a motorosoknál Hodola Richárd nyert igencsak megnyugtató előnnyel. A győztesek valamennyien immár kétszeres Riverside Baja-bajnoknak vallhatják magukat, hiszen Fazekas Károly (autó) és Somfai Mátyás (quad) 2015-ben, míg Hodola Richárd (motor) 2014-ben bizonyult a legjobbnak. A quadosok küzdelmében a szlovák hölgy, Sandra Ulrichova győzött. 

Fotó: Pataky Péter

 

Véget ért a 3. alkalommal megrendezésre került Riverside Baja, és mind az autósoknál, mind pedig a motorosoknál az abszolút győztesek már másodszor diadalmaskodtak ezen a versenyen. Az autósoknál a Fazekas Károly, Somfai Mátyás duó nyert – Fazekas az autósoknál, Somfai a quadosoknál győzött 2015-ben -, megelőzve a lengyel Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Persson kettőst (5:19 perces előnnyel), míg a harmadik helyen Lónyai Pál és Horn Albert végzett (+7:06). Érdekesség, hogy akárcsak 2015-ben, most is egy páros nyerte az összes rallye-s szakaszt, melyet a szombati napon rendeztek: két éve a Korda Erik, Nyírfás Yulianna páros, míg most Tomas Ourednicek, David Kripal cseh kettős érte el ezt a bravúrt.

Fazekas Károly (BMW X6): „Címvédőként vágtunk neki a versenynek, és nagyon örülök annak, hogy ismét a legjobbnak bizonyultunk. Matyival az első pillanattól kezdve remek összhangban dolgoztunk, de egyelőre a jövő zenéje, hogy közösen folytatjuk-e tovább. Mivel volt bőven előnyünk, így a rallye-s szakaszokon kicsit tartalékoltunk, ám az utolsón azért megmutattuk, ki a legjobb.”

A motorosoknál Hodola Richárd végig vezetve végül nagy fölénnyel nyert, jellemző, hogy még azt is elbírta, hogy a menetlevele elhagyását követően kapjon egy 5 perces időbüntetést. A korábbi, 2014-es győztes így is 7:13 perccel előzte meg a második Pajer Csabát, míg a harmadik végül a térdműtétje után először versenyző Horváth Lajos Laller lett.

Hodola Richárd (Yamaha WR 450F): „Számomra nagyon fontos volt, hogy jól szerepeljek itt, hiszen zalaegerszegi lévén ez nekem félig-meddig a hazai versenyem. A rallye-s szakaszokon először kicsit óvatosabban mentem, ám a végén odatettem magam. Már tervezem a jövőm, hiszen szeretnék elindulni a nyári Italian Baján, majd augusztusban jön az év versenye számomra, a HunGarian Baja, ahol szeretnék jól szerepelni.”

A quadosok versengését végül az egyetlen női induló, Sandra Ulrichova nyerte, aki egyébként az eddigi összes Riverside Baján rajthoz állt.

Sandra Ulrichova (Yamaha Raptor 700): „Nagyon elfáradtam a végére, de megérte, hiszen harmadszorra sikerült itt nyernem. A két nap alatt egyszer kerültem igazán veszélyes helyzetbe, ám a többiek segítettek, így folytatni tudtam a versenyt. Boldog vagyok, és ha tudok, természetesen visszatérek jövőre is.”

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ