Fantasztikus csaták voltak – de valami hiányzott – Kiss Pál Tamás

Fantasztikus csaták voltak – de valami hiányzott – Kiss Pál Tamás

MEGOSZTÁS

Kiss Pál Tamás hetedik lett a Rallycross Európa-bajnokság barcelonai állomásán, így épp hogy lemaradt a döntőről. A bajnokságban továbbra is a hatodik helyen áll a Speedbox Racing versenyzője.

kpt_esp_4

A dobogós helyezés már megvolt, a következő cél a futamgyőzelem lett volna, ráadásul egy olyan pályán, ahol Kiss Pál Tamás élete első nemzetközi sikerét aratta. A barcelonai Forma-1-es aszfaltcsíkra épülő rallycross vonalvezetés első pillantásra ígéretesnek tűnt, de hamar kiderült, hogy mégsem az igazi. Egy-két helyen a szervezők megtörték a ritmust, és ez sem Tominak, sem a 2014-es specifikációjú autónak nem tetszett igazán.

A kvalifikációs futamok jól indultak, a Q1-ben megnyerte a futamát Kiss Pál Tamás, és az összetett 5. helyén zárt. Ezzel kialakult egy igazi halálcsoport a Q2-ben, Hansen, Salsten, Rustad, Grosset-Janin mellé kellett felállni a rajtrácsra, akár egy ilyen döntővel is kiegyeztünk volna. A végeredménnyel meg még inkább, hiszen Hansen mögött második, a Q2 összetettjében harmadik lett Tomi. Újra egy nehéz Q3 következett, és itt már beütött a mennykő, vagyis inkább Alexander Hvaal, és az ő számunkra egy cseppet sem cuki Volkswagen Bogara.

kpt_esp_5

„A rajt jól sikerült, de aztán Hvaallal ütköztünk, idén már nem először, és olyan szerencsétlenül értünk össze, hogy az autójának karosszériája kivágta a gumimat, így defekttel kellett megtennem a hátralevő majdnem négy kört. Ráadásul olyan keményen ütköztünk, hogy a futóműbeállítás is teljesen elment, így rengeteg időt veszítettem.” – mesélte Tomi a balszerencsés futam eseményeit.

A rossz időeredmény egyben könnyebb negyedik futamot is jelentett, amelyet Tomi könnyedén nyert, még úgy is, hogy a frissen fellocsolt pályán egy apró hiba is belefért.

A középdöntőben a nehezebb csoportba került Kiss Pál Tamás, ráadásul ismét megtréfálta a mezőnyt az aszfalt. A rajtnál a második sor sokkal jobb tapadású felületre került, de ez nem segített, hanem hátráltatott, Tomi is, és Salsten is lassan indultak. Aztán Kaczmarski szerencsétlenül pördült meg, őt is ki kellett kerülni, és a hat kör csak arra volt elég, hogy Tomi utolérje Salstent, de előzni már nem sikerült. A futam negyedik helye pedig azt jelentette, hogy nem sikerült a döntőbe jutni. Az időeredmények összesítése után végül hetedik lett Kiss Pál Tamás.

Remek csatákat vívtunk, de sajnos nem sikerült a döntőbe jutnom. Elképesztően erős a mezőny az Európa-bajnokságban, és az első hatban még egy fokkal komolyabb a csata. Az ellenfelek gőzerővel fejlesztettek és teszteltek a nyári szünetben, így egy kicsit meglepett, hogy mennyire gyorsak lettek. Különösen az Albatec autói javultak sokat. Még így is meg tudtam volna őket előzni, de sajnos most nem találtuk a tökéletes beállításokat, hiányzott az a bizonyos klikk, ahogy az autósportban hívják azt az utolsó pici lépést, ami a tökéleteshez szükséges. Én is éreztem a kihagyást, a következő szezonban biztosan tesztelni fogunk a nyári szünet végén. Az eredmény talán nem mutatja, de újra sokat tanultunk, első évünk az Eb-n, így még mindig az a legfontosabb, hogy ha sok pontot nem is mindig sikerül, de tapasztalatot mindig sokat gyűjtsünk. Kicsit azért sajnálom, hogy épp azok végeztek előttem, akik a bajnokságban a legnagyobb riválisaim, de még hátra van egy futam. Lettországban megpróbálom befogni Salstent és Rustadot, csodás lenne megszerezni a negyedik helyet a végén. Az eddigi tapasztalataim alapján azonban úgy gondolom, büszkék lehetünk erre a hatodik helyre is. Végül pedig ezúton is szeretnék gratulálni Kevin Hansennek, aki a hétvégén megszerezte a bajnok címet!”– értékelt Kiss Pál Tamás.

kpt_esp_6

Két hét múlva az Eb utolsó fordulója következik, a bajnokság szezonzárója szeptember 30-án Lettországban lesz. Addig azonban még jön a hétvégi magyar bajnoki futam Máriapócson, ahol egy jó szerepléssel Kiss Pál Tamás egy futammal a szezon vége előtt megszerezheti a magyar bajnoki címet.

A spanyolországi futam végeredménye:

 1. Kevin HANSEN
  2.         Tommy RUSTAD
  3.         Tord LINNERUD
  4.         Jerome-Grosset Janin
  5.         Peter Hedström
  6.         Fredrik SALSTEN
  7.         KISS Pál Tamás

A bajnokság állása:

 1. Kevin HANSEN 117 pont
  2.         Tord LINNERUD                             87 pont
  3.         Jérôme GROSSET-JANIN                82 pont
  4.         Tommy RUSTAD                             67 pont
  5.         Fredrik SALSTEN                            66 pont
  6.         KISS Pál Tamás                                 58 pont (10 pont levonva)

Részletes eredmények:
http://www.fiaworldrallycross.com/result/supercarerx/spa/2016
Kiss Pál Tamás a neten:
kisspaltamas.com
https://www.instagram.com/tamaspalkiss/
https://twitter.com/tamaspalkiss
https://www.facebook.com/tamaspalkiss

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ