Berta Benjamin a Forma 1-esek nyomdokaiban

Berta Benjamin a Forma 1-esek nyomdokaiban

MEGOSZTÁS

Berta Benjamin a Motopark színeiben indult az Euroformula Open hazai futamain.

A  fiatal pilótának elég zsúfolt a 2023-as szezonja, ugyanis állandó indulója olasz/osztrák Zinox F2000/Drexler Formel Cup bajnokságoknak, ahol szintén egy F3-as autót terelget Európa leghíresebb versenypályáin a magyar SOLUTION Racing Team tagjaként. Teszi ezt remek eredményekkel, rendszeres dobogós helyezésekkel. Idén megfordult már Mugellóban, ahol két futamból az egyiket megnyerte, a legendás imolai aszfaltcsíkon kér rajt-cél győzelmet aratott, hazai versenyén két második hellyel örvendeztette meg a közönséget, majd a Red Bull Ringen mindkétszer őt intette le elsőként a kockás zászló. Emellett pedig levezetésként a Magyar Országos Szlalom Bajnokságban is indul egy kupás MINI versenyautóval. A forma autós szezon nagy része még hátra van, az pedig olyan legendás helyszíneket tartogat, mint Spa-Francorchamps vagy Hockenheimring.

Azonban Timo Rumpfkeil csapatfőnök megkeresésére néhány telefonbeszélgetés után rábólintott, mivel ez egy remek tanulási lehetőség egy közegben, ahová Benjamin is készül. Ugyanis ez a széria a legkézenfekvőbb lépés a jelenlegi szériáiból. A nagy múlttal rendelkező Team Motopark a Formula 3 történetének egyik legsikeresebb csapata. Az évek alatt több mint 302 futamgyőzelmet, 38 bajnoki címet és két F3 Világkupa győzelmet zsebelt be. Mindezt olyan hihetetlen tehetségekkel érte el, mint Max Verstappen, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Sébastien Buemi és Bruno Senna.

Berta Benjamin karrierjének egy fontos állomása volt az Euroformula Open hungaroringi versenyhétvégéje. A csütörtöki kollektív tesztek alkalmával folyamatosan gyorsult a magyar fiatal, a pénteki  első szabadedzésen pedig hosszú percekig az első helyen lehetett olvasni a nevét. A másodikra próbáltak állítani az autón, de nem javultak annyit a köridők, amennyit reméltek a módosításoktól.

Az időmérő edzésen sokáig az ötödik volt, végül a nyolcadik rajtkockát bérelte ki magának a hétvégi három futamra. Az első futamon egy helyet tudott előre jönni, így a hetedik helyen intette le a kockás zászló. A második versenyen érte el legjobb eredményét, amely egy hatodik hely volt. Ezzel beállítva a tavalyi legjobb helyezését ebben a szériában. Ez egy jó eredménynek tekinthető ebben az esetben, mivel egy számára ismeretlen autóval, egy idegen közegben érte el. A harmadik éles bevetésen ismét javított rajtpozícióján és hetedikként ért célba. A csütörtöki kollektív teszteken még egy másodperc körüli hátránya volt az elsőhöz képest, ez pedig fokozatosan, felmenetelről felmenetelre csökkent, a harmadik versenyen pedig már három tized másodpercre megközelítettem az élen haladót.

„Titkon reméltem, hogy a tavalyi Euroformula Openben és a más szériákban elért eredményeim felkeltik majd más csapatok érdeklődését is. Végül így is lett, ugyanis nem sokkal a versenyhétvége előtt Timo megkeresett, hogy a Motoparknak lenne egy autója számomra. Az eredményeket tekintve nem vagyok szomorú, ugyanakkor tudom, hogy meg lehetett volna a dobogó legalsó foka. Sokat jelentett számomra, hogy a köridejeimet látva a csapatfőnök elmondta észrevételeit és megdicsért a konstans teljesítményem miatt. Összességében úgy gondolom, hogy sokat tanultam, ezt pedig senki nem veheti el tőlem… Még két-három ilyen hétvégére lenne szükségem ezzel a csapattal ahhoz, hogy az első helyek egyikéért tudjak küzdeni.” – Foglalta össze érzéseit Berta Benjamin.

 

Írta és fotózta : Háfra Zsolt

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ