A TOYOTA GAZOO Racing visszatér a dél-amerikai szakaszokra

A TOYOTA GAZOO Racing visszatér a dél-amerikai szakaszokra

MEGOSZTÁS

A TOYOTA GAZOO Racing visszatér a dél-amerikai szakaszokra

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team üdvözli a Chile Rally dél-amerikai szakaszait (szeptember 28. – október 1.) és egyben a 2023-as FIA World Rally Championship 11-13. közötti futamát.

Chile mindössze másodszor ad otthont WRC futamnak, több mint négy évvel a bajnokság első országos látogatása után, 2019 májusában, amikor a TGR-WRT győzelmet aratott. Most, a csapat azóta első alkalommal tér vissza Dél-Amerikába, lehetőség nyílik arra, hogy az idei szezonban újabb bajnoki címet arasson.

A legutóbbi, görögországi maximális pontszámot követően a TGR-WRT 91 ponttal vezeti a gyártók tabelláját, és Chilében akkor szerezheti meg az idei bajnoki címet, ha legalább 13 ponttal megelőzi a Hyundai Shell Mobis WRT csapatát.

A pilóták bajnokságában a csapattársakat, Kalle Rovanperä-t és Elfyn Evanst 33 pont választja el egymástól, és ugyanennyi a különbség a Hyundai harmadik helyezettje Thierry Neuville között is – ő az egyetlen pilóta, aki matematikailag még versenyben van. Míg Rovanperä számára Chile jelenti tehát az első esélyt arra, hogy másodszor is bajnok legyen, a cím legalább idén a TGR-WRT-n belül maradhat, ha a jelenlegi pontkülönbség megmarad.

Takamoto Katsuta egészíti ki a csapat felállását Chilében, ahol négy évvel ezelőtt WRC 2 osztályban nyert, ahogy Rovanperä is megnyerte a WRC 2 Pro osztályát. Evans az összesített negyedik helyen végzett, és akkor az M-Sport Fordját vezette.

A 2019-es évhez hasonlóan a versenyt a chilei fővárostól, Santiagótól 500 kilométerre délre fekvő Concepciónban rendezik meg. Az ünnepélyes rajtot csütörtök este tartják Los Ángelesben, Biobío tartomány fővárosában, a tágabb régió erdeiben zajló háromnapos akció előtt, közepesen gyors szakaszokkal, sima és tömör murvás szakaszokon. Összesen 16 szakasz és 320,98 versenykilométer vár a versenyzőkre.

Az útvonal nagy része új a négy évvel ezelőttihez képest, amit a pénteki, Concepcióntól délkeletre eső háromszakaszos ismétlődő kör is tükröz, ahol korábban csak a nyitó szakasz első felét teljesítették – az ellenkező irányba. A szombati útvonal azonban szinte teljesen megegyezik a 2019-es útvonallal, és egy másik gyorsasági szakaszt kétszer is teljesítenek a város déli részén, a Csendes-óceánra néző kilátással. A vasárnapi eseményekre egy ismeretlen területen, Concepcióntól keletre kerül sor, ahol két szakaszt kétszer teljesítenek.

Jari-Matti Latvala (TGR csapatfőnök)
“A csapat minden bajnokságban jól áll a görögországi nagyszerű eredmény után, de három futammal a vége előtt még fontos munka vár ránk a címvédéshez. Továbbra is azon vagyunk, hogy maximalizáljuk az eredményeinket. Érdekes lesz visszatérni Chilébe. Én vezettem a ralit a csapattal 2019-ben, és Görögországhoz képest sokkal simább és gyorsabb murvás verseny. Az utak a Finnországban, Walesben, sőt Új-Zélandon is megtalálható jellegzetességek kombinációja. Vannak nagyon technikás szakaszok is, így egyes utak gyorsak és ritmusosak, mások folyamatosan kanyargósak. Jó verseny lesz, és reméljük, hogy mindhárom csapatunkkal jól fogunk szerepelni”.

Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen

“Görögország jó eredmény volt a számunkra, és a bajnokság is ismét jobbnak tűnik a számunkra, de a következő futamra keményen kell koncentrálnunk, mert a Rally Chile egy újabb nagy kihívás lesz. Legutóbb, amikor ott voltunk, Rally2-es autóval mentem, és jó hétvégém volt. De úgy gondolom, hogy négy év és sok új szakasz után ez amúgy is inkább egy új rali lesz, és mindenkinek nagy kihívást jelent majd. Az szakaszok szépek, de a körülmények nagyon trükkösek lehetnek, és a tapadás nagyon változó lehet. Ettől függetlenül nagyon várom már, és remélem, hogy jó rali lesz számunkra.”

Elfyn Evans / Scott Martin

“A Chile Rali egy jó futam volt, amikor először mentünk ott 2019-ben, de egyben nagyon nagy kihívás is. A szakaszok néhol egy kicsit a wales-i futamra emlékeztetnek, de a rali ezúttal más évszakban lesz, és csak néhány szakasz lesz ugyanaz, mint anno. Szinte olyan lesz, mint egy új rali, új menet és időtervvel, szóval kemény hét lehet. A múltbéli tapasztalatokra nem nagyon lehet támaszkodni, de ettől függetlenül már nagyon várom. Mindent bele fogunk adni, mint ahogy az év végéig minden futamon.”

Takamoto Katsuta / Aaron Johnston

“Mindannyiunk számára nagy kihívás lesz négy év után visszatérni Chilébe. Szép emlékeim vannak onnan 2019-ből, amikor egy jó hétvégét teljesítettünk a WRC2-ben. Természetesen még sosem jártam ott topkategóriás autóval, így ez egy extra kihívás lesz a számomra. A szakaszok elég gyorsak, de nagyon trükkösek is, és ezúttal sok új szakasz szerepel a programban. Ez egy nagyon fontos rali lesz a csapat és az én számomra is. Nem lesz könnyű, de megpróbálom majd a legjobbamat nyújtani, és remélhetőleg jó hétvégénk lesz.”

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ