A TOYOTA GAZOO Racing látványosan szembeszáll a svéd hóval

A TOYOTA GAZOO Racing látványosan szembeszáll a svéd hóval

MEGOSZTÁS

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team azt reméli, hogy ismét hozzájárul a havon és a jégen elért sikereihez, amikor is február 15-18. között megméretteti magát az FIA Rally World Championship egyetlen tiszta téli versenyén, a Svéd Rallyn.

Svédországban aratta a TGR-WRT első győzelmét – csak a második versenyén – még 2017-ben Jari-Matti Latvala jelenlegi csapatfőnökkel a volán mögött. Összességében a csapat hat svédországi rajtból négyszer nyert, és a 2024-es szezon második fordulójában erős eredményt kíván elérni, miután az évet a múlt hónapban a Monte-Carlói Rallyn dupla dobogóval kezdte.

A kétszeres világbajnok Kalle Rovanperä 2024-es WRC-programját a Svéd Rallyn kezdi, ahol korábban 2022-ben győzelmet aratott. Felsorakozik Elfyn Evans mellett, aki 2020-ban aratta első győzelmét a csapattal Svédországban, és Takamoto Katsutával, aki korábban szintén sikert aratott az eseményen.

A negyedik GR YARIS Rally1 HYBRID-et Lorenzo Bertelli vezeti majd a TGR-WRT ügyfélprogramjának részeként. A Svéd Rally az olasz pilóta egyik kedvenc rallye, ahol egy évvel ezelőtt első alkalommal vett részt a csapattal.

A Monte-Carlo Rallye-n való debütálást követően összesen hét GR Yaris Rally2 autó indul a WRC2-ben Svédországban. Sami Pajari (Printsport) mellett Georg Linnamäe (RedGrey Team), Mikko Heikkilä (TGS), Roope Korhonen (Rautio Motorsport), Jan Solans (Teo Martín Motorsport), valamint a TGR WRC Challenge Program duója, Yuki csatlakozott a nevezési listán. Yamamoto és Hikaru Kogure.

2022 óta a Svéd Rally székhelye Umeå, Észak-Svédország legnagyobb városa, és egy rövid utazás a Botteni-öböl Finnországból, ahol a TGR-WRT is működik. Az esemény északra költözése – ma már közelebb zajlik az Északi-sarkkörhöz, mint a fővároshoz, Stockholmhoz – hozzájárult az extrém téli körülmények biztosításához, és még gyorsabb utakat hozott. Speciális szöges abroncsokkal, amelyek “beleharapnak” a felületbe, hogy lenyűgöző tapadást biztosítsanak. Ez a szezon egyik leggyorsabb rallye-ja, ahol a pilóták az út szélén lévő hófalaknak támasztják autóikat, hogy nagyobb sebességet vigyenek át a kanyarokban.

A tavalyi évhez hasonlóan a rali egy rövid „sprint” szakasszal kezdődik Umeå-ban csütörtök este. Ez megismétlődik a pénteki nap  végén,  két három szakaszból álló ciklust követően: a Brattby és a Floda tesztek megegyeznek a tavalyival, de Norrby nagy része új. A szombati nap hasonló formátumú, három ismételt teszttel kezdődik a vadonatúj Vännäs, majd az ismerős Sarsjöliden következik, míg Bygdsiljumban a tavalyi botsmarki szakasz is szerepel. Az umeåi szakasz dupla hosszúságú változata zárja a napot, és 2023-hoz hasonlóan vasárnap a rallyt lezáró Power Stage-ként is fut, amikor egy felülvizsgált Västervik teszt két áthaladását követi.


Jari-Matti Latvala (csapatvezető)

„Jól kezdtük a szezont a Monte-Carlói Rallye-n, és most már nagyon várjuk a Svéd Rallyt, ami kicsit olyan, mint egy hazai rali csapatunk számára: 2017-ben itt értük el az első győzelmünket, a téli körülmények ismerősek számunkra. Tavaly kicsit nehezebb volt, így idén nagyon igyekeztünk jól felkészülni, mert szeretnénk újra harcba szállni a győzelemért. Az Arctic Rallyn való részvétel a finnországi tesztelés mellett segített abban, hogy a lehető legjobban felkészüljünk. Kalle Svédországban kezdi a szezonját, és nagyon erős lehet ezen a fajta versenyen, és a rajtpozíciója segíthet neki az élen való küzdelemben. Elfyn korábban Svédországban is nyert, és arra összpontosítottunk, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa olyan körülmények között, amelyekkel közelebb kerül mezőny éléhez.  Taka havon is erős tud lenni, és tavaly nagyon jó sebességet produkált, úgyhogy remélem, minden versenyzőnk számára jó verseny lesz.”

Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen
Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen

Kalle Rovanperä (69-es pilóta)
„Izgalmas dolog egy olyan eseménnyel kezdeni a szezonunkat, mint a Svéd Rally. Mindig élvezek havon vezetni, és ez az egyik legjobb érzés, amit egy raliautóban élhetsz. Jó volt visszaülni az autóba az elmúlt héten az Arctic Rallyn és az esemény előtti tesztünkön. Svédország korábban jó esemény volt számunkra, de tavaly nem voltunk olyan erősek, ezért idén vissza akarjuk küzdeni magunkat. Mivel ez az egyetlen forduló havon, nem könnyű megtalálni a tökéletes autóbeállítást néhány napos teszteléssel ilyen körülmények között. De úgy gondolom, hogy találtunk néhány hasznos dolgot a tesztjeink során, és jó irányba haladunk, úgyhogy alig várom a rallyt.”

Elfyn Evans / Scott Martin
Elfyn Evans / Scott Martin

Elfyn Evans (33-as pilóta)
„A havon és jégen való vezetés valami egyedi, és a Svéd Rallyt egy nagyon különleges eseménnyé teszi. A múltban jó teljesítményt nyújtottam itt, és azon dolgoztunk, hogy javítsunk az érzéseimen a tavalyi verseny autójával. A finnországi verseny előtti futásunk nagyon hasznos volt ahhoz, hogy Svédország előtt egy kis időt töltsünk a havon: lehetőséget adott nekünk, hogy kipróbáljunk néhány dolgot, és azt hiszem, sikerült néhány jó lépést megtennünk. A körülmények nagyon változhatnak a rali során, a második szakaszon kavics jön át, és ez kulcsfontosságú a helyes megtételhez. Nem lesz könnyű másodikként indulni az úton gyors versenyzőkkel a hátunk mögött, de mindent megteszünk, mint mindig, és megpróbáljuk a legtöbbet kihozni a hétvégéből.”

Takamoto Katsuta / Aaron Johnston
Takamoto Katsuta / Aaron Johnston

Takamoto Katsuta (18-as pilóta)
„A Svéd rally mindig izgalmas rally, és ez az egyik kedvenc eseményem a naptárban. Havon és jégen vezetni nagyon élvezem, mióta elkezdtem Európában rallyzni a TGR WRC Challenge Program keretében. Tavaly nagyon jó sebességem volt Svédországban, úgyhogy remélem, ismét jól teljesíthetünk, és jó eredményt is elérhetünk. Ez az esemény mindig nagy kihívást jelent, és lesz néhány gyors pilóta, köztük Kalle is, aki mögöttünk indul az úton, így nem lesz könnyű harcolni az élmezőnyért. De megpróbálok keményen drukkolni, és a tőlem telhető maximumot kihozni.”

Map Rally Sweden 2024
Map Rally Sweden 2024 ( A legfrissebb hírekért
látogasson el a www.wrc.com oldalra.)

Kövess minket!

Kövesse a TOYOTA GAZOO Racing WRT-t:
∇Facebook: https://www.facebook.com/TOYOTAGAZOORacingWRC
∇X: https://x.com/TGR_WRC (@TGR_WRC)
∇Instagram: https://www.instagram.com/tgr_wrc / (@TGR_WRC)
∇YouTube: https://www.youtube.com/@TOYOTAGAZOORAcingJPchannel

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ