A C3 WRC készen áll a Monte szakaszainak kihívásaira

A C3 WRC készen áll a Monte szakaszainak kihívásaira

MEGOSZTÁS

Szombat, 19/01/2019 – 12:15 ó

A WRC hagyományos nyitó futama a Rallye Monte-Carlo a legszigorúbb kihívásokkal szembesíti a pilótapárosokat. Számos előre nem átható téli körülmények között. Sebastien Ogier–Julien Ingrassia és az Esapekka Lappi-Janni Ferm vág neki a futamnak a csapat két C3 WRC-vel. A Citroën Total World Rally Team számíthat a hatszoros világbajnokokra és a verseny legígéretesebb legénységére, hogy büszkévé tegye a csapatot.

A Citroën Racing technikai csapata mindent megtett annak érdekében, hogy segítse az új legénységeit amennyi kilométert teljesíteni, amennyi csak lehetséges, hogy magabiztosan kezdjék el a szezont. Mindegyik legénységnek három és fél nap speciális vizsgálata volt a C3 WRC-vel – általában több mint kétszáz kilométer minden nap – hogy a rendelkezésre álló beállítási lehetőségek széles skáláját megismerjék és kipróbálják. Az előzetes teszteket csúszós, száraz és nedves aszfalton, hóban és jégen tartották, egyszóval minden nehézséget, amit Monte képes egyetlen menet alatt rád zúdítani! Az erőfeszítések megerősítették a Citroën elhatározását, hogy ebben a szezonban, a lehető leghamarabb megszerezzék a századik WRC győzelmét.

Sesbastien Ogier and Julien Ingrassia testing the Citroen C3 WRC, south of France on january 15, 2019

Érthetően, a Rallye Monte-Carlo hatszoros címvédő világbajnoka és győztese az utóbbi öt évben, Sébastien Ogier képviseli a csapat legnagyobb reménységét a Montén. A helyi hős, aki újra és újra bizonyította képességét a körülményekhez való alkalmazkodáshoz, szakértőjévé vált a helyi utak olvasásában és számtalan variációjában.

A Montén három részvétellel, Esapekka Lappi nem rendelkezik ugyanazzal a tapasztalattal, mint francia csapattársa. A 2018-as lenyűgöző teljesítményére támaszkodva, három alkalommal is dobogóra állhatott. A 28 éves finn eltökélt szándéka, hogy tovább fejlődjön a WRC második teljes szezonjában.

Sesbastien Ogier and Julien Ingrassia testing the Citroen C3 WRC, south of France on january 15, 2019

Pierre Budar – Citroën Racing csapatvezető

Sebastien és Julien felismert néhány ismerős arcot a csapatban, de ez nem volt igaz Esapekkára és Jannere, de mégis gyorsan és zökkenőmentesen beilleszkedtek. A szezon előtti tesztek előtt a csapatrészek alaposan felkészültek, hogy a pilótapárosok számára a lehető legjobban biztosítsák az új autóval való ismerkedést. A Montén elengedhetetlen, hogy magabiztos légy az autóban. Ahogy Sebastien és Julien a rally elmúlt öt évének győztesei, tavaly győztek, nyilvánvalóan idén is esélyesek. Esapekka és Janne kevésbé tapasztaltak ezeken a szokatlan szakaszokon, így egyértelműen fokozatos megközelítést fognak alkalmazkodni.

Olivier Maroselli – Citroën Racing technikai igazgatója

A C3 WRC a 2018-as Rallye Monte-Carlo óta számos változáson ment keresztül, a lengéscsillapítók és a felfüggesztés kialakítása szerint, most már könnyebben megértjük a jó alapbeállításhoz szükséges alapokat. Kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy az autó könnyebben legyen vezethető és különböző tapadási feltételek között is, amelyek erre a futamra jellemzőek. A testek során mindenféle feltétellel találkoztunk, száraz aszfalt, hó, teljesen jeges felszín, olvadó és teljesen latyakos hóig. Ez azt jelentette, hogy sokféle beállítást tudtunk elemezni, mint például a keresztezett gumizást is, aminek használata esetén nagy figyelmet kell fordítani az autó kezelhetőségéra. Dolgoztunk olyan beállítási lehetőségekkel is, amelyeket a pilótapárosok a körök között megváltoztathatnak, ezért azt hiszem, jól felkészültünk.

Sesbastien Ogier and Julien Ingrassia testing the Citroen C3 WRC, south of France on january 15, 2019

Sebastien Ogier – Citroën – Citroën Total WRT pilóta

A három és fél napos tesztprogramunk során mindenféle körülmény között kipróbálhattuk az autót, ami elég jó volt arra, hogy a lehető legjobb kompromisszumot érjük el. Az érzés jó volt, de mindig nehéz megbecsülni az új autó első versenyének teljesítményének szintjét. Mindent megteszek majd amit eddig tettem és bízom az érzéseimben. Ez különösen igaz, mert a Monte egy olyan rally, amelyet nagyobb valószínűséggel lehet úgy megnyerni intelligensen vezetve, mint a határon autózva, hiszen megszámlálhatatlan hely van, ahol eldobhatod az autód. Mindig is sikerült jól teljesítenem ezen a futamon és most azt remélem, hogy a tapasztalatom ismét segíteni fog nekem.

 A Rallye Monte-Carlo futamán eddig 9 alkalommal vett részt

Győzelmeinek száma: 6  (2009 – IRC, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 – WRC)

Sesbastien Ogier and Julien Ingrassia testing the Citroen C3 WRC, south of France on january 16, 2019

Esapekka Lappi – Citroën Total WRT pilóta

Sikeresnek értékelem a tesztjeinket, mivel mindet kipróbáltunk, a teljesen száraz aszfalt kivételével. A csapattal közösen egy olyan beállítást találtunk, ami nekem megfelelő és kényelmesen éreztem magam az autóban. Mind ezek ellenére a Rallye Monte-Carlo még mindig egy óriási kihívás. Ez egy olyan esemény, amelyet nagy tisztelettel kell kezelni, különösen azért, mert ez a futam soha nem ugyanaz a rally egyik évről a másikra, mivel a feltételek folyamatosan változnak. Azt remélem, hogy a múltban sikerült elegendő tapasztalatot szereznem ahhoz, hogy az élen harcolhassak. Ha sikerülne a top5-ben szerepelnem, akkor az egy jó szezonkezdet lenne a számomra.

A Rallye Monte-Carlo futamán eddig 3 alkalommal vett részt

Legjobb eredmény: 7. hely – 2018

Sesbastien Ogier and Julien Ingrassia testing the Citroen C3 WRC, south of France on january 16, 2019

Citroen Media

********

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ