Tommi Mäkinen az év végén távozik

Tommi Mäkinen az év végén távozik

MEGOSZTÁS

A Toyota a következő szezonban átveszi az irányítást a vállalat FIA WRC programja felett a Tommi Makinen Racingtől.

A japán gyártó kedden reggel jelentette be, hogy a Toyota Gazoo Racing Europe veszi át az irányítást. A négyszeres WRC világbajnok finn pilóta 2017-től vezette a Toyota WRC programját, amikor visszatért gyári csapatként a FIA WRC-be a japán csapat. Jövő év januárjától a Toyota Motor Corporation motorsport-tanácsadói szerepét fogja betölteni a távozó Mäkinen.

A WRC csapat Mäkinen korábbi finnországi és észtországi bázisain folytatja programját, amelyeket a gyár felvásárolt.

A Jyväskylä közelében található Puppolában található létesítményeket jelenleg kutatási és fejlesztési használják, míg a Yaris WRC-ket továbbra is az észt fővárosban Tallinban fogják építeni.

Mäkinen elmondta, hogy a Toyota WRC projekt célja az volt, hogy hatékonyan újrakezdje a gyártó világméretű tevékenységét, rugalmas szervezéssel, amelyet csak egy kis cég érhet el.

Örömmel jelentem ki, hogy ezt a célt elértük, és itt az ideje, hogy új kihívások várjenek rám a Toyotánál.

Szeretnék köszönetet mondani Akio Toyodának, hogy bízott bennem, ebben a projektben, és mindvégig támogatott minket a közösen kitűzött célok elérésében. Alig várom, hogy folytassam vele e munkát és megtervezhessem a Toyota jövőjét az autósportban.

Örülök, hogy a tervek szerint a Toyota most úgy döntött, hogy megvásárolja az általunk közösen épített WRC bázisokat, és annak is nagyon örülök, hogy a Toyota biztos jövőt biztosít szakértőinknek a Toyota Gazoo Racing World Rally Team-ben.

Számomra az is fontos hogy a fejlesztés és a gyártás továbbra is Jyväskylä-ban és Tallinban maradnak, miközben a Toyota Gazoo Racing Europe szárnyai alá veszi a csapatot.

Toyoda, a Toyota Motor Corporation elnöke tisztelettel adózott Mäkinen szerepe előtt, amiért a gyár 18 év távollét után sikeresen tért vissza a WRC-be.

Csak miután megismertem Tommit, tudtam dönteni a Toyota visszatéréséről a WRC-be. Támogatása miatt vagyunk képesek nyerni a WRC-ben.

A továbbiakban ő lesz a motorsport-tanácsadónk. Amellett, hogy szakértői tanácsokat ad a versenyek megnyeréséhez, ahogy eddig is tette, valamint elvárjuk tőle, hogy széles körű tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogy Toyota egyre jobb autókat tudjon gyártani.

Mäkinen vezetésével a Toyota megnyerte a WRC gyártói VB címet 2018-ban, míg Ott Tänak tavaly emelhette magasba a pilóták bajnokaként a győzelmi serleget.

Elfyn Evans és Sebastien Ogier a pilták pontversenyében jelenleg az első és a második helyen állnak a műlt heti törökországi futam után, míg a Toyota kilenc pontos előnnyel vezeti a gyártók pontversenyét a Hyundai Motorsport előtt.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ