Szabó Krisztián az Európa-bajnoki címért száll harcba

Szabó Krisztián az Európa-bajnoki címért száll harcba

MEGOSZTÁS

Szabó Krisztián_NL

Szabó Krisztián az Európa-bajnoki címért száll harcba

Úgy érzi, üldözőként ő érkezik jobb pozícióban a döntő versenyre Németországba, hiszen neki nincs veszítenivalója. Magyar bajnokot avathatnak az FIA ralikrossz Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriájában hétvégén.

Két éve azzal a szándékkal váltott szakágat Szabó Krisztián, hogy elérkezzen ez a pillanat: és csupán két évvel első nagy ralikrosszversenye – az Európa-bajnokság 2014-es szezonzárója – után bajnoki címet nyerhet a Super 1600-as géposztályban. Dobogó legelső versenyén, futamgyőzelem és összetett harmadik hely az első teljes évben, majd két elsőség az idei öt futamon, egy olyan mezőnyben, amely néha a 30 főt is eléri: ez az út vezetett a 2016-os szezon utolsó futamáig, melyen felkerülhet a korona eddigi munkájára.

szk_holjes_vas2

Hat pont a lemaradása Ulrik Linnemannhoz képest, Szabó Krisztián tehát az üldöző szerepében várja a ralikrossz-világbajnokságot kísérő FIA Európa-bajnoki szezon záróversenyét. A két pilóta nyert minden eddigi futamot, uralták a bajnokságot, amely már csak kettejük között dőlhet el Németországban, az Esteringen.

„Éppen most indultunk el. A csapat a busszal és az autóval már odaért a pályára” – adott helyzetjelentést csütörtökön Krisztián. Úgy érzi, a két esélyes közül az ő helyzete könnyebb: „Próbálok úgy nekiállni az egész hétvégének, hogy én vagyok jobb helyzetben, mivel nekem nincs vesztenivalóm. A második hely már biztosan megvan, innen már csak nyerni lehet. Próbálom lazán felfogni az egészet, nem rágörcsölni. Mentálisan is komolyabban készültem, mint általában, igyekszem kizárni az idegességet, és csak magamra koncentrálni a versenyen, kihozni magamból a legtöbbet, hogy azt mondhassam a végén, akármi is lesz az eredmény, hogy én megtettem mindent.”

„Az Estering nem tartozik a kedvenc pályáim közé, de nincsenek rossz érzéseim vele kapcsolatban. Az első kanyar nagyon trükkös, egy rendkívül szűk visszafordító. Kulcskérdés lesz egész hétvégén, mivel sokat lehet nyerni, de ott is maradhat az ember” – mondta a Volland Racing versenyzője, aki az év korábbi szakaszában már tesztelt a Hamburg közelében levő pályán Skoda Fabiájával: „Nem sokat, de szerintem előnyt jelent. Nem kell bajlódnunk a beállításokkal, és jobban fogom ismerni a pályát, mint amikor először versenyeztem ott tavaly. A teszten egy-két hibámat is ki tudtuk javítani, ezekkel már nem kell foglalkozni a versenyhétvégén.”

Szabó Krisztián számára nem újdonság a végső győzelemért vívott harc, hiszen az autókrossz szakágban három Európa-bajnoki címet nyert. Mostani helyzete főképp a 2013-as szezonra emlékezteti.

szk_holjes_vas1

„Egyszer már voltam ilyen helyzetben, mikor az autókrosszban a Buggy 1600-ban volt esélyem győzni, igaz, oda első helyen érkeztem. Sikerült összeszednem magam a versenyen, és megnyertem a bajnokságot. Több biztatást kaptam, mint eddig, nagyon sokan üzenték, hogy hajrá, drukkolnak hétvégén. Nyilván még nem tudom, mit hoz a verseny, de egyelőre jól érzem magam.”

Nagyfelbontású képek és Word-formátum itt elérhető.

Fotók: Johnny Loix

Sajtókapcsolat:
Strommer Benjamin
+36 70 335 6970
bssb711@gmail.com

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ