Polski Vengri – a bajban is barát a magyar!

Polski Vengri – a bajban is barát a magyar!

MEGOSZTÁS

Véget ért a tél, és a tereprally világába is visszaköltözött az élet – az elmúlt hétvégén ismét versenyt rendeztek. A Bugacról elviharzó Duna aszfalt kupán nagy neveket láthattunk, az Európa bajnoki futam mezőnyét több Dakar Rallyt is megjárt pilóta színesítette!

A versenyen aztán a remek küzdelmek mellett sajnos más is témát szolgáltatott: Horváth Lajos Dakar versenyző, és a Dél Amerikai őrületet szintén megjárt lengyel Thomas Kubiena esete egyszerre felemelő, ugyanakkor elszomorító is!

A futamon „Laller” épp a mezőny élén motorozott, mikor észrevette, hogy a lengyel pilóta magatehetetlen helyzetbe került. A népszerű váci versenyző természetesen rögtön segítő jobbot nyújtott, ám ezt a versenyigazgatóság kevésbé díjazta:

„Nagyon vártam már, hogy a Dakar után ismét motorra ülhessek, és a magyar szurkolók előtt húzhassam a gázt. Már a verseny előtti éjjelen alig tudtam aludni, és mikor másnap elrajtoltunk, remek formában éreztem magam – könnyed voltam, és élveztem a versenyzést. Aztán az egyik szakaszon megpillantottam a quadjával az út szélén ragadt Thomast, és egy pillanatig sem volt kérdéses, mit kell tennem!” – meséli Horváth, aki technikai gondjai ellenére egészen odáig meccsben volt a győzelemért.

„Rögtön felajánlottam a segítségem a lengyel fiúnak, akinek elfogyott az üzemanyaga. Nekiálltam bevontatni őt, azaz csak álltam volna, mivel pechünkre a motorom hátsó kereke bekapta a kötelet.” Az ellenőrzőpontra így három perces késéssel érkezett meg az önfeláldozó magyar, azonban a bírák nem voltak együtt érzők, és „jutalomból” három perces büntetéssel sújtották a 2018-as Dakarra készülő harcost… Ezzel aligha szegték kedvét. Éppen ellenkezőleg!

Ha valamit megtanultam a Dakaron, az a bajtársiasság.”

„Történjen bármi, biztos lehetsz benne, hogy segítő kéz fog érkezni a versenytársaidtól. Én is ennek szellemében jártam el, így kicsit fáj, hogy ezt figyelmen kívül hagyva nem írták jóvá számomra azt a három percet, amivel kicsúsztam az időből!

Őszintén elszomorít a tény, hogy a történtek miatt csak a második helyen értem célba. De a sport számomra nem a mindenáron való győzni akarásról szól, nagyon hangsúlyos a sportszerűség is! Segítettem a lengyel fiún, és ez számomra felér a dobogó legfelső fokával. Nem nézhettem tétlenül, hogy ha már ennyit utazott ezért az egyetlen napért, akkor elrontsák a játékát” – zárta sorait Laller, aki így is az előkelő 2. helyen végzett a rangos EB mezőnyben!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ