Az M-Sport fókuszában egy erős teljesítmény a Montén

Az M-Sport fókuszában egy erős teljesítmény a Montén

MEGOSZTÁS

Az M-Sport Ford World Rally Team nagy hangsúlyt fektet a FIA WRC nyitófordulójában – Teemu Suninen, Elfyn Evans, Pontus Tidemand – a legjobb eredmény elérésére a legendás Rallye Monte – Carlon.

Az M-Sport és a Ford technikai partnersége az elmúlt két év után még erősebben összefonódik és az elmúlt évben megszerzett 5 futamgyőzelem után az EcoBoost meghajtású Ford Fiesta WRC-k jelentős friss fejlesztéseket kapnak a jövőheti versenyre.

A Fiesta felülvizsgálatát követően új hátsó lökhárító kerül bevezetésre, megtörtén a hűtőrácsok felülvizsgálata az új aerodinamikai teljesítmények tartósságának javítása érdekében, új lengéscsillapítókat (ZF) használnak majd és az elektronikai fejlesztések növelik az autó hatékonyabb használatát. A világító lámpatestek adaptív világításra épülnek, míg a motorteljesítmény frissítése jelentősen növeli a Fiesta WRC teljesítményét.

A cumbriai csapat két átfogó teszttel készült a Rallye Monte-Carlora. Még a tavalyi év végén a Suninen féle fejlesztési teszt mellett a múlt héten mindhárom pilótapáros célzott futam előtti gyakorláson van túl.

A tesztek során megannyi változó körülmények között sikerült a csapatnak úgy felkészülnie amennyire csak lehetséges és felkészülten állnak készen a Monte hírhedten nehéz kihívásaira.

Richard Millner, csapatvezető:

Nincs okunk azt mondanunk, hogy idén ne lennénk versenyképesek. Természetesen reálisnak kell lennünk, hiszen látnunk kell, hogy milyen kemény futam vár ránk, de már nem egyszer bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a győzelemre és nem fogunk lassítani az biztos.

A csapat a fejlesztésre összpontosított és számos frissítést fogunk alkalmazni a Montén, majd a következő hat hónapban folyamatosan fogjuk folytatni. Ezen kívül még sok lehetőség van még fiatal és ambíciózus pilótáinkban is. Elfyn, Teemu és Pontus már alig várják, hogy megmutassák, hogy mire képesek a jövő héten. Minden szeretnénk megadni nekik, ami szükséges a sikerhez.

Nagyon várom ezt az újabb és izgalmas évet, valamint a hamarosan elkezdődő küzdelmet. Az a célunk, hogy a győzelemért és a dobogókért küzdjünk, bemutassuk a Fiesta teljesítményét és támogassuk a pilótapárosainkat karrierjük következő lépésében.

Elfyn Evans

Részvételek száma a Montén: 5x

Legjobb eredmény: 6. hely – 2018., 2017. és 2014

Bízom benne, hogy úgy tudjuk elkezdeni a szezont, hogy Scott és én meg tudjuk mutatni, hogy mire is vagyunk képesek. Motiváltak vagyunk és elhatároztuk, hogy idén erős eredményre törekszünk. Nem látok okot arra, hogy miért is ne tennénk ezt meg a szezonnyitó Montén.

Tavaly is tudtuk, hogy meg van a sebességünk és a csapat nagyon keményen dolgozott, hogy tovább javítsa az autót. Jól éreztük magunkat a teszten és számos körülmény között is kipróbálhattuk magunkat – az első napon, nedves aszfalton, a másodikon pedig teljesen havas körülmények között.

Mindig is élveztem a Monte a kihívásai miatt, bár általában nem figyeltem túlságosan az időjárás előrejelzésekre. Az időjárás folyamatosan változik. Képesnek kell lennünk, hogy tudjunk alkalmazkodni a feltételekhez és a megfelelő gumiválasztásokat rövid időn belül meg tudjuk hozni, amire a jövőhéten nagy hangsúly kell fektetnünk.

M-Sport Jan 19

Teemu Suninen

Részvételek száma a Montén: 2x

Legjobb eredmény: 12. hely – 2016.

 Nagyon izgatott vagyok a szezonkezdet miatt, hiszen az elvárások nagyobbak, mint valaha! Sok tesztkilométert sikerült teljesítenünk és nagyon jól éreztem magam. A múlt héten Elfynnel felváltva osztottunk meg pár napot, miközben sikerült sok kilométert vezetnünk. A tavalyi év végén két napot is teszteltünk, így amikor együtt teszteltünk soha nem volt még ilyen jó a gyakorlás.

Az autó nagyon jó volt és könnyű volt vezetni, azt hiszem ezek, fontosak a Montén, ahol a versenyző a legnagyobb különbségek. A nyitó két esti szakasz nagy kihívás lesz, ébernek kell lennünk. Jó szakasz idővel lenne jó indítani, erre fogunk törekedni.

Ugyanazt az itinert fogjuk használni, mint tavaly. Az kell, hogy mondjam a Markoval [Salminen] való felkészülésem nagyon jó volt – minden tökéletes volt a szezon kezdete előtt és remélem, hogy így is marad ennek a híres futamnak a végéig, ahol egy új generációs WRC-t fogok vezetni.

M-Sport Jan 19

Pontus Tidemand:

Részvételek száma a Montén: 1x

Legjobb eredmény: 11. hely – 2017. 

Ez egy nagyon izgalmas időszak a számomra. Izgatottan várom a bemutatkozásom egy új generációs WRC-ben. A múlt héten rengeteg havas, jeges feltétel között teszteltünk. Remek érzés volt! A Montén soha nem tudhatod, hogy milyen lesz az időjárás és még szükségünk lesz egy kis időre amíg tovább tanuljuk a csapatot és az autót.

A feltételek a versenynaptár egyik legnehezebb eseményévé teszik a Montét. Száraz aszfalton a tapadás meglehetősen magas, de ha jég, vagy hó van, akkor a tapadás nulla. Az előrejelzések alapján a következő héten mindenfajta körülményre számíthatunk majd.

Ola [Flone] nagyon tapasztalt, ezért nyugodt vagyok, hogy mellettem áll. Azt is tudom, hogy a csapat is sok tanácsot, információt fog nekünk adni, a hétvége során. Néhány napot a csapat főhadiszállásán töltöttem. hogy ismerkedjek a csapattal és az autóval. Azt hiszem, hogy olyan felkészültek vagyunk, mint amilyenek csak lehetünk. A Cél az, hogy minél több tudással és tapasztalattal érjünk célba.

M-Sport Media

matezsoltee

*******

 

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ