Az M-Sport felkészült a Katalán Rally vegyes felületű kihívásaraira

Az M-Sport felkészült a Katalán Rally vegyes felületű kihívásaraira

MEGOSZTÁS

Az M-Sport World Rally Team EcoBoost erőforrás meghajtású Ford Fiesta WRC-k készen állnak a RallyRACC – Rally de Espana jövőheti futamára, amely a FIA WRC 2018-as versenynaptárának egyetlen vegyesfelületű futama.

A világbajnoki címért folytatott csata nem is folytatódhatna jobb helyen, mint a vegyes felületű RallyRACC  Catalunya – Rally de España futamával. A második helyen álló Sebastien Ogier – Julien Ingrassia párost mindössze hét pont választja el címvédéstől.

Malcolm Wilson: A bajnoki címért zajló küzdelem nem is lehetne szorosabb, mint most, amikor Spanyolországba utazunk. Hosszú idő óta nem volt ennyire intenzív a csata, de tudom, hogy a csapatunk valamennyi tagja a lehető legkomolyabban dolgozik annak érdekében, hogy Sebastien és Julien számára adottak legyenek a feltételek a hatodik világbajnoki címhez.

A korábbi három spanyol győzelmük a nevük mellett, azt jelenti, hogy rendelkeznek azzal a tudással, amely szükséges a vegyes felületű futamra. Abban is biztos vagyok, hogy mindkét felületen erős csomaggal bírnak. Nagyon izgalmas hétvégénk lesz, izgatottan várom, hogy mi lesz a végkifejlet.

Elfyn és Teemu szintén képesek a legmagasabb szinten teljesíteni a következő hétvégén, érdeklődve várom, hogy milyen teljesítménnyel tudják zárni a szezont.

A szezon során többször is elpártolt a szerencse Elfyntől , de megvan a sebessége és megérdemelne, több jó eredményt. Teemu is szeretne bizonyítani a szezon egyik olyan versenyén amelyen már van tapasztalata. 

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2018 -WRC PORTUGAL (POR) – WRC 16/05/2018 to 20/05/2018 – PHOTO : @World

A szezon egyetlen vegyes felületű versenye a RallyRACC Catalunya-Rally de España amely egyedülálló kihívás a világ legjobb muvás és aszfaltos pilótái számára.

Az EcoBoost–meghajtású Ford Fiesta murva specifikációval rajtolnal el majd csütörtök este Barcelonában, majd  hat darab szűk és technikás murvás szakaszt teljesítenek pénteken a saloui szervízparktól nyugatra található hegyekben.

A Fiesták péntek este átszerelésre kerülnek a futam szombati és vasárnapi programjában szereplő aszfaltos gyorsokra. Számos alkatrész, köztük a felfüggesztések, a fékek, a sebességváltó, a hátsó differenciálmű, a kormánymű és a merevítések kevesebb, mint 75 perc alatt megváltoztathatóak – ez egy olyan feladat, amely egy szabványos közúti autón akár 12 órát is igénybe vehet.

A tökéletes feladatvégrehajtás érdekében a csapat ezen a héten gyakorolta az autó átépítését aszfaltról, murvára, illetve fordítva.

A részletek figyelmen kívül hagyása elelengedhetetlen, így a mérnökök precíz mérésekkel és geometriával készülnek a spanyolországi versenyképesség érdekében.

Szombaton és vasárnap kanyargós, technikás 11 db aszfaltos szakaszokon folytatódik, amelyek a bajnokság leggyorsabb aszfaltos szakaszai.

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2017 -WRC Catalunya (SPA) – WRC 05/10/2017 to 08/10/2017 – PHOTO : @World

Sebastien Ogier és Julien Ingrassia a győzelem reményében vág neki a FIA WRC Spanyolországban. Az előző futamon elért győzelmével minimálisra csökkentette hátrányát. A jövőhéten a futam korábbi háromszoros győztesei mindent elfognak követni azért, hogy az utolsó ausztrál rallyn is esélyük legyen hatodik világbajnoki címükre.

Indulások száma: 10 alkalom

Legjobb eredmény: 1. hely (2013,2014, 2016)

Sebastien Ogier:  Nagyon várjuk a spanyolországi rajtot a walesi győzelem után, miután a bajnoki címért folytatott meccsben a hátrányunkat hét pontra csökkentettük. Mindössze két futam van még hátra a bajnokságból, így  ha szeretnénk megőrizni a bajnoki címünket elengedhetetlen, hogy hibátlan és eredményes hétvégéket produkáljunk.

Izgalmas futam előtt állok, amit már nagyon várok és mindig nagyon élvezek. A rally köszönhetően a vegyes felületének egyedülálló futama a versenynaptárnak, ahol gyorsan kell alkalmazkodnunk, minden terepváltozáshoz.

Azt a rajongói támogatást, amit minden évben kapunk Salouban, extra motivációt jelent. Mindenki számíthat arra, hogy Juliennel, mindent megteszünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.

Elfyn Evans és Daniel Barritt idei teljesítménye mellől elpártolt a szerencse, de a jövőhéten mindent el fognak annak érdekében követni, hogy ezen változtassanak és egy erős eredményt produkáljanak Spanyolországban.

Indulások száma: 5 alkalom

Legjobb eredmény: 7. hely (2017)

Elfyn Evans: Azzal a céllal vágunk neki Spanyolországnak, hogy jó eredményt érjünk el. A szerencse idén nem állt mellénk, de a sebességünk megvan, így egy jó eredménnyel szeretnénk zárni a szezont.

Ez az egyetlen vegyes felületű futam a szezonban, nincs még egy ilyen a versenynaptárában. Murván indítjuk a futamok, mielőtt leereszkedünk a katalán kanyargós és technikás aszfalton.

Ez egy nagyon startégiai futam. Az a tervünk , hogy murván mindent beleadunk, mielőtt aszfalton folytatjuk. Meglátjuk, hogy hol állunk majd, katalán aszfalt szakaszok előtt, amelyek olyanok, mintha versenypályán vezetnénk.

Teemu Suninen és Mikko Markkula már arattak győzelmet Spanyolországban, miután tavaly a WRC2 kategóriában. győzelmet arattak egy Ford Fiesta R5-sel. A vegyes felületű szakaszok első alkalommal történő WRC-s teljesítésével Suninen arra törekszik, hogy minden eddig tanultat a gyakorlatban alkalmazva jó eredményt érjen el.

Indulások száma: 3 alkalom

Legjobb eredmény: 8. hely (2017)

Teemu Suninen: A debütáló futamom óta ez az egyik rendkívül kedvelt versenyem, amelyet nagyon szeretek. Idén első alkalommal fogom teljesíteni a futamot a legmagasabb szinten.

A múlthéten teszteltünk Spanyolországban teszteltünk aszfalton, ahol az autó remekül teljesített. Az ilyen típusú aszfalton a beállítások meglehetősen egyediek, mert Spanyolországban nem szakaszról szakaszra kell megtalálnunk a beállításokat, hanem egy teljes körre. A murvás szakaszok szűkek, a portugálokra hasonlítanak.

Ez egy olyan futam, amely elkötelezettséget követel, ha jól akarsz szerepelni. Igyekszünk megfelelni ezeknek a kihívásoknak, amelyeket egy jó eredménnyel szeretnénk zárni a jövő héten.

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2018 -WRC PORTUGAL (POR) – WRC 16/05/2018 to 20/05/2018 – PHOTO : @World

A RACCRally-Rally de Espana futamán Ken Block debütál a csapat új generációs Ford Fiesta WRC-nek volánja mögött Ken Block. A népszerű amerikai két napos tesztproframmal készült a futamra, mint murván, mint aszfalton. Ken Block számára Alex Gelsomino diktálja, majd az itinert, Block 2014 után tér vissza újra a FIA WRC futamára.

Fotók: M-Sport Media

matezsoltee

*****

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ