A Toyota GR az új WRC korszakban a már bizonyitott győztesekre támaszkodik

A Toyota GR az új WRC korszakban a már bizonyitott győztesekre támaszkodik

MEGOSZTÁS

A TOYOTA GAZOO Racing az új WRC-korszakban a már bizonyított győztesekre támaszkodik

Lappi csatlakozik Ogier, Evans és Rovanperä mellé a 2022-es felállásban –  2021.10.07 (csütörtök)

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team a FIA World Rally Championship új korszakába lép, és 2022-ben a három teljes szezonra szóló gyártói nevezésében bizonyított győztesekből álló erős pilóta csapatra támaszkodik.

Elfyn Evans és Kalle Rovanperä minden versenyen az új hibrid Rally1-es autóval fog indulni, miután új szerződéseket írtak alá a csapattal, míg a többszörös világbajnok Sébastien Ogier a Toyota színeiben fog versenyezni a kiválasztott fordulókon, még akkor is, ha visszavonul a teljes idejű ralizástól. A magas színvonalú felállás kiegészítéseként Esapekka Lappi visszatér a csapathoz, hogy a szezon során Ogier-vel osztozzon az autón.

2022 TOYOTA GAZOO Racing WRT versenyzők

A TOYOTA GAZOO Racing most a fejlődés és a versenyzés döntő szakaszába lép az új, 2022-es technikai szabályzattal, tudván, hogy négy olyan versenyzőre számíthat, akik korábban mindannyian nyertek már raliversenyeket a csapat számára, és segítették a bajnoki sikerek elérésébez.

Evans 2020 elején csatlakozott a csapathoz, és hamarosan bebizonyította, hogy bajnoki esélyes, győzelmet aratott Svédországban és Törökországban, és végül Ogier mögött a második helyen végzett az utolsó fordulóig tartó versenyben. Miután a szezon elején Portugáliában, majd a múlt hétvégi Finn-ralin is győzött, a 32 éves walesi és navigátora, Scott Martin két fordulóval a vége előtt továbbra is versenyben van az idei bajnoki címért.

Rovanperä lenyűgözően alkalmazkodott, mióta a tavalyi szezonban a csapattal a rali legmagasabb szintjére lépett. A 21 éves finn, akinek Jonne Halttunen navigál, nemrég a WRC történetének legfiatalabb győztese lett, amikor fölényes győzelmet aratott az Észt Rallyn, majd ezt követte egy lenyűgöző diadal a görögországi Akropolisz Rallyn, és ezzel megerősítette a sportág legizgalmasabb fiatal tehetségének hírnevét.

Ogier 2020-ban, első szezonjában, a Toyota Yaris WRC-t vezetve megszerezte hetedik világbajnoki címét. Miután úgy döntött, hogy még egy évvel, 2021-ig meghosszabbítja teljes idejű WRC-karrierjét, a 37 éves francia jelenleg 24 ponttal vezeti a tabellát két fordulóval a vége előtt, miután eddig Monte-Carlóban, Horvátországban, Szardínián és Kenyában is győzelmet aratott. Mivel a ralizáson kívül más tevékenységekre is szeretne időt szakítani, a pontos versenyek, amelyeken Ogier a következő szezonban indul, később kerülnek meghatározásra.

Julien Ingrassia, aki minden győzelmét és bajnoki címét Ogier navigátoraként ért el, 2021 végén befejezi rendkívül sikeres pályafutását. Helyét Benjamin Veillas veszi át, aki már évek óta szorosan együttműködik Ogier-vel a teszteken és a versenyeken a jégkém csapat tagjaként.

Lappi a 2017-es, első szezonban a csapat tagja volt, és mindössze negyedik indulása alkalmával a legmagasabb szinten emlékezetes első győzelmet aratott hazai pályán a Rally Finlandon. 2018-ban három dobogós helyezésével a Toyota megnyerte a gyártók bajnokságát, mielőtt más kihívások felé vette az irányt. Janne Ferm navigátorátorával együtt a 30 éves versenyző a múlt héten egy privát nevezéssel tért vissza egy Toyota Yaris WRC volánja mögé a Rally Finlandon, ahol az erős negyedik helyen végzett, és most állandó jelleggel csatlakozik a csapathoz a WRC új korszakában.

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)

Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen erős versenyzői felállással vághatunk neki 2022-nek és a WRC izgalmas új korszakának. Nagyon jó, hogy Elfyn és Kalle velünk folytatja, mint olyan versenyzők, akik a bajnoki címért küzdhetnek. Elfyn egy igazán következetes versenyző, aki mindig segít a csapatnak pontokat szerezni a bajnokság felé, de ahogy azt a Finnország Rallyn aratott győzelmével bizonyította, ő az egyik leggyorsabb versenyző, és egyértelműen a bajnoki cím egyik esélyese. Kalle-tól idén igazán nagyszerű teljesítményeket láthattunk. Folyamatosan fejlődik, és ahogy egyre több tapasztalatot szerez, úgy válhat a bajnoki címek erős várományosává is. Seb nagyszerű bajnok, és a következő szezonban is nagyon értékes lesz számunkra, még akkor is, ha már nem a versenyzői címet célozza meg magának. Végül pedig örülök, hogy Esapekka visszatérhet a csapathoz. Már korábban is bizonyította nálunk, hogy képes győzni, és azóta úgy gondolom, sokat fejlődött. A motivációja nagyon magas, és a múlt hétvégi visszatérésekor megmutatta a gyorsaságát. Úgy gondolom, ő a tökéletes pilóta arra, hogy megossza az ülést Sebgel, hogy segítsen nekünk a bajnokságban, de maga is ott legyen, hogy a győzelmekért harcoljon.

Elfyn Evans
Nagyon örülök, hogy továbbra is a TOYOTA GAZOO Racing csapatnál versenyezhetek. Nagyon élveztem az elmúlt két évben itt töltött eddigi időmet, és a múlt hétvégén a csapat hazai raliversenyén, Finnországban győzni a csapatért különleges érzés volt számomra. Most egy új szakaszba készülünk, új szabályokkal, és izgatottan várom, hogy a csapatban mindenkivel együtt dolgozhassak, hogy a lehető legjobb munkát végezzük a Rally1-es autó fejlesztésében, és megpróbáljuk a lehető legjobb eredményeket elérni a következő szezonban. Addig is, nagyon szeretnék egy erős évet zárni, és segíteni abban, hogy a csapat számára biztosítsuk a bajnoki címet.

Kalle Rovanperä

Nagyon boldog vagyok, hogy a TOYOTA GAZOO Racingnél maradhatok. Az első két évem a csapatnál nagyon jól sikerült. Sokat tanultam, és a csapat lehetőséget adott arra, hogy nagy nyomás nélkül tanuljak és a magam módján vezessek. Jövőre egy igazán nagy változás előtt állunk egy teljesen új autóval, és ez nagy kihívás lesz az egész csapat számára. De nagyon pozitív, hogy már ismerjük a csapatot, amikor együtt fejlesztjük az autót, és hogy versenyzőként a saját ötleteinket is be tudjuk vinni. A csapat rengeteg munkát fektet bele, én pedig izgatottan várom, hogy a lehető legjobban segíthessem őket.”

Sébastien Ogier

Alig várom, hogy az idei év után több időt tölthessek a családommal, ugyanakkor nagyon örülök, hogy a TOYOTA GAZOO Racingnél maradhatok, és jövőre is lehetőségem lesz néhány raliversenyen indulni. Nagyon hálás vagyok a csapatnak, amiért megadta nekem ezt a lehetőséget, hogy részlegesen továbbra is azt csinálhassam, amit szeretek. A versenyek menetrendje még nem tisztázott, de mindent megteszek majd, hogy segítsem a csapatot a gyártói bajnokságban és fejlesszem az autót. Izgatottan várom, hogy mit hoz a sportba ez az új generációs autó, és tudom, hogy a csapat rengeteg energiát fektet bele.

Esapekka Lappi

Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhetek a TOYOTA GAZOO Racing csapatához. Olyan érzés, mintha hazatérnék. Vannak szép emlékeim a múltból, és nagyon jó volt újra együtt dolgozni a csapat embereivel a Rally Finlandon. Amint visszaültem a Yaris WRC-be, újra úgy éreztem, hogy ez az én autóm. Természetesen jövőre új autónk lesz, és bár még nem vezettem, úgy tűnik, hogy az új szabályok miatt nagyon más lesz. De érdekes lesz a részese lenni, és nagyon izgatottan várom a jövőt.”

 

TOYOTA GAZOO Racing WRC 2022 pilótái / navigátorai

Elfyn Evans / Scott Martin
Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen
Sebastien Ogier / Benjamin Veillas
Esapekka Lappi / Janne Ferm

Kövessen minket!
Kövesse a TOYOTA GAZOO Racing WRT-t:
Facebook: https://www.facebook.com/TOYOTAGAZOORacingWRC
Twitter: https://www.twitter.com/TGR_WRC (@TGR_WRC)
Instagram: https://www.instagram.com/tgr_wrc/ (@TGR_WRC)
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCCtALHup92q5xIFb7n9UXVg

 

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ