54. RACCRally-Rally de Espana futamelőzetes

54. RACCRally-Rally de Espana futamelőzetes

MEGOSZTÁS
FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2017 -WRC Catalunya (SPA) – WRC 05/10/2017 to 08/10/2017 – PHOTO : @World

A spanyolországi futam a szezon egyetlen vegyes felületű ralija. Közepes sebességű, szűk murvás gyorsok és zártpályás versenyek aszfaltminőségével vetélkedő gyorsok jellemzik a futamot.

A futam 18 gyorsasági szakaszból áll , amelyek 331.58 versenykilométert jelent. A futam teljes távja 1.495.73 kilométer. A futam főhadiszállása és szervízparkja Salouban található.

A pénteki piszkos – murvás – nap Saloutól nyugatra két olyan szakasszal indul, amelyeket legutóbb 2014-ben használtak, míg az újdonság az új 38.85 kilométeres La Fatarella – Vilalba gyors lesz, amely számos felszínváltozás tartalmaz. A futam mezőnye ezeket a gyorsokat péntek délután megismétli.

A második és a harmadik napja a futamnak csak aszfalton fog zajlani. A szombati gyorsokat Saloutól észak-keletre találjuk majd. Mindkét gyorsot a 2017-es futammal ellentétesen teljesítik majd a pilótapárosok, amelyekhez harmadikként a szurkolók egyik kedvence a saloui tengerparton található szuperspeciális lesz.

A vasárnapi finálé a Riudecanyes és a Santa Marina szakaszok kétszeri teljesítését tartalmazza. Mindkét gyorsot a tavalyi formában teljesítik a pilótapárosok. Idén az első kört követően lesz egy „mid-leg” szerviz a saloui PortAventura kalandparkban.

Csütörtök este a rali Barcelonában kezdődik majd egy 3.2 kilométeres szuperspeciálissal. A futam rajtja és célja a Avanida Reina Maria Cristánál lesz, míg a Palau Nacional épülete előtti híres és mágikus szökőkút körül 360° fokos fordulatot téve.

A szezon egyetlen vegyes felületű versenye következik. Az első nap murva, míg a második és harmadik nap aszfalt. Pénteken este kevesebb, mint 75 perc áll a csapatok részére, hogy a murvás autókat aszfaltspecifikációjúra szereljék át. A vezetőknek gyorsan kell alkalmazkodniuk a vezetési stílusokkal a felületváltáshoz.

A futamot 1957-ben rendezték meg először, majd 1975-ben debütált Európa-bajnokságban.

A WRC-be 1991-ben lépett be a futam, a costa bravai Lloret de Mar központtal.

2002-ben költözött a futam Salouba, ekkor még aszfaltos futamként. 2010-től vegyes felszínű raliként kerül megrendezésre a RACCRally – Rally de Espana futama.

Sebastien Loeb uralta a ralit, amelyet 2005 – 2012 között megnyert. Loeb sikersorozata után Sebastien Ogier háromszor (2013,2014,2016), Andreas Mikkelsen (2015) és Kris Meeke (2017) egy-egy alkalommal nyerték meg a Katalán Rallyt.

Csütörtök este egy látványos nyitó gyorssal kezdődik a futam Barcelona szívében.

Pénteken a La Fatarella – Vilalba szakasz 23 kilométere a jól ismert Terra Alta szakaszról való ellenkező irányba, míg 12 kilométernyi új rész teljesítése után érkeznek meg a versenyzők Vilalba.

A Querol szakasz 12 hónapos pihenést követően tér vissza a szombati programba.

A futam egyik kulcsa a La Fatrella – Vilalba gyors lehet péntek délután, ugyanis a murváról aszfaltra, majd fordítva állandó változásoknak köszönhetően a túlterhelt gumiabroncsok és a magas hőmérséklet izgalmassá tehetik a verseny kimenetelét.

 

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ