Tänak az élen egy drámai napot követően

Tänak az élen egy drámai napot követően

MEGOSZTÁS

Ott Tänak kormányzási problémái ellenére az élen szombat este, a WRC idei legdrámaibb napján.

A Toyota Gazoo Racing észt pilótája Ott Tänak vezeti a Török Rallyt, miután Thierry Neuville és Sebastien Ogier is kiesett és a korábbi éllovas Andreas Mikkelsen is búcsúzott.

Tänak zsinórban harmadik győzelme esetén – Finnország, Németország – az idei záró három futamra azt vizionálná, hogy a közelmúlt legizgalmasabb bajnoki csatája előtt állnánk.

A mai nyitó szakaszon Thierry Neuville bal első felfüggesztése megsérült. A szakasz célja után megpróbálta a hátsóval megcserélni, de túlságosan is nagy volt az autó sérülése.

2018 FIA World Rally Championship
Round 10, Rally Turkey 13-16 September 2018
Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ogier 22.5 másodperces előnnyel vezette az összetettet, de a francia ötszörös világbajnok a következő szakaszt, törött, jobb első lengőkarral fejezte be. Csapattársa, Elfyn Evans megállt Ogiernek és a szervizparkban lévő szerelők segítségével igyekeztek elvégezni a javítást. Azonban nem sikerült beilleszteni a megfelelő helyre a sérült alkatrész, annak szoros illeszthetősége miatt.

A következő szakasz rajtjába későn érkező Ogier időbüntetést kapott, aminek köszönhetően az ötödik helyre esett vissza, de reményei hamar szertefoszlottak a jobb eredményre, miután a délutáni első gyorson megérintett egy fát, de az autója sértetlen maradt. Azonban a finom talaj fogságba ejtette a francia pilóta Fiestáját.

A vezetést visszavevő Mikkelsen hajtás problémái miatt , egész délután kétkerekessé vált, ugyanis csak hátul hajtott az i20 WRC-je. Négy percet veszített a norvég pilóta és az ötödik helyre esett vissza.

A dobogó második helyére Jari-Matti Latvala költözött 13.1 másodpercre lemaradva az éllovas Ott Tänak mögött, míg az ausztrál Hayden Paddon a harmadik helyen áll +1:10 perces hátrányban. Timu Sunninen , Andreas Mikkelsen és Henning Solberg (WRC2) a szombati napot követően a legjobb hat sorrendje.

Saját bevallása szerint Tänak nem tudta megtalálni a futamhoz szüksége megfelelő ritmust. „A futam első métereitől fogva tudtuk, hogy kemény lesz. Gyenge a teljesítményünk, így csak a szakasz közepén igyekeztem maradni.”
A Citroen Racing pilótái katsztrófális napon vannak túl. Breen C3 WRC-je kigyulladt és porig égett, míg Östberg egy törött turbóval kellett, hogy befejezze a mai napot. Esapekka Lappi idén hatodik alkalommal adta fel a futamot.

A holnapi zárónap négy gyorssal fejeződik be. Kétszer két gyors – 34.98 km, illetve a Power Stage, 7.14 km – szerepel a holnapi nap programjába.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ