10. jubileumi TRACKWOOD drift fesztivál

10. jubileumi TRACKWOOD drift fesztivál

MEGOSZTÁS

A várva várt 10. TRACKWOOD drift fesztivál idén sem hagyott minket fordulatok nélkül. Rekord számú pilóta jelentkezett Európa minden pontjáról a megmérettetésre, így szó szerint többszáz autóban gyönyörködhettünk a nyár utolsó hétvégéjén.

drifting.hu csapata idén egy újabb fenomenális ötlettel állt elő. A komoly fanatikusok akik már évek óta rendszeresen látogatják a Rabócsiring rendezvényeit most nosztalgiázhattak kicsit. A “drift legendák”, azaz a visszavonult pilóták is szerepet kaptak a máriapócsi aszfalton vasárnap este Smidéliusz Bálint, Szekeres Ferenc, Zentai Sándor, Zentai Attila, a 2018-as trackwood 3. helyezettje Nagy Róbert “Biggy” és még sok régi versenyző szerepében.

A közönségkedvenc Xenikos Nassost is sikerült kishazánkba csábítani. Mindenki imádja az SR20 motoros Lada 2105-ösét, amit csak a kedvünkért porolt le Xenikos és utazott le vele egyenesen Görögországból. Azóta ő is finomított itt ott az autóján. Nagyobb felniket kapott és egy teljesen  egyedi bodykitet.

A kvalifikációt megelőző edzésnapon sajnos Vígh Csaba Silviaja Piskolty Kevin E92-jét nézte meg egy kicsit közelebbről. A kocsi bal eleje jelentősen megsérült, de szerencsére Csabesz és csapata már aznap este kijavítottak és másnapra a futóművet is sikerült jól beállítaniuk.

Reggel igen hamar lezajlott a street kategória versenye a pálya újonnan épült hátsó nyomvonalán. A pontozott körök után a verseny az alábbi eredménnyel ért véget.

Street kategória:

 1. Tas Máté HU
 2. Kiss Norbert HU
 3. Koncz Ádám HU

A street verseny lezajlása után megkezdődtek a kvalifikációk mind a profi és mind a félprofi pilóták számára. A profi pálya idén visszatért a klasszikus trackwoodos nyomvonalra, míg a félprofik a jól ismert csiki-csukis vonalon mehettek. A félprofi mezőnyben a magyarok közül Kozma Tas Bence kvalifikálta magát a legelőkelőbb 2. helyen őt követte 4. helyen Homan Zsolt és a 6. helyen Cselőtei Patrik. Félprofi kategóriában Reinis Ozilins  köre sikerült a legemlékezetesebbre aki az utolsó terhelésváltás után rossz ívre sodródva összetörte gyönyörű BMW E30át.

A sokkal gyorsabb profi nyomvonalon szerencsére semmiféle komolyabb baleset nem volt, így igencsak zökkenőmentesen zajolhatott le a kvalifikáció, annak ellenére, hogy közel 50 pro pilóta állt fel a rajtba. A kvalifikációt a Cseh színekben versenyző Marco Zakouril nyerte meg aki a 2. külső érintési zónát a pálya teljes szélességét kihasználva autózta ki. A legkiemelkedőbb magyar versenyzőnk Zamecz Norbert volt aki a 3. helyen kvalifikálta magát, őt követte a 4. helyen Piskolty Kevin valamint a 8. helyen Laczkó Ákos.

A félprofi kategória igencsak hektikusra sikerült, mivel erősebbnél erősebb autókkal kellett megbirkózniuk a feltörekvő ifjú pilótáinknak. Sajnos a legjobb 4-ben már csak Homan Zsoltnak szurkolhattunk, aki parádésan autózva megszerezte a 3. helyet Natalia Iocsak román színekben versenyző hölgy ellen. A döntőben Ivan Kolobov mérkőzött meg Radu Vaduva ellen, ahol Kolobov tovább folytatta dominanciáját és elnyerte a félprofi kategória első helyét.

Semi-Pro kategória:

 1. Ivan Kolobov UKR
 2. Radu Vaduva RO
 3. Homan Zsolt HU
 4. Natalia Iocsak RO

A rendezők jelentősen elcsúsztak a tervezett ütemtervtől, így a profi versenyzői felvonulás elmaradt. A félprofi csaták után rögtön megkezdték a pro top32es csatákat, ahol Bilik Bertalan, Piskolty Kevin, Kiss Imre Szilveszter, Szántó Zoltán, Utasi Péter, Zamecz Norbert illetve Vígh Csaba felülkerekedtek ellenfelükön és máris a top16ban találták magukat. A top16ban egy igen komoly magyar párharcot láthattunk Vígh Csaba és Zamecz Norbert között. A bírák először nem tudtak dönteni ezért visszahívták őket. Második nekifutásra Zami felszívta magát és egy erős elöl és hátul haladó körrel nyerte a csatát Csabesz ellen.

A top16ban az egyik legérdekesebb csata az első helyen kvalifikált Marco Zakouril és Rostyslav Rarahovskyi között zajlott. Rarahovskyi a második terhelésváltásnál pont annyira ért hozzá Marco autójához hogy ő ezáltal falnak csapódjon. Marco semmilyen szerelési időt nem kért ki, úgy vélte a baleset után, hogy autója 100%-os. Sajnos a második kör felénél a gépjárműve motorjának kenőanyag hiánya miatt feladni kényszerült a csatát.

A top8-ban Zamecz Norbert sajnos alulmaradt a Németországból érkező Max Heindrich ellen vívott párharcban, viszont Piskolty Kevin egész hétvégén a legjobb formáját hozva a Dobogó legfelső fokáig küzdte fel magát

Pro kategória:

 1. Piskolty Kevin HU
 2. Max Heindrich DE
 3. Dmitriy Illyuk UKR
 4. Tobias Puscian POL

Egyúttal az idei drifting.hu bajnokát is ünnepelhettük Szántó Zoltán személyeben aki ha egy hajszállal is, de elcsípte a bajnoki első helyet Zamecz Norbert elől, aki mindössze csak 2 futamon tudott elindulni.

– Sacko98 –

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ