Újra murván az Azori-szigeteken – Skoda Rally Team Hungária

Újra murván az Azori-szigeteken – Skoda Rally Team Hungária

MEGOSZTÁS

Újra murván az Azori-szigetekenKét szenzációsan sikerült aszfaltos verseny után ismét murvás pályákon folytatja az ERC szezont Herczig Norbert és Ferencz Ramón. Az 55. Azores Rallyra két teszttel is készült a SKODA Rally Team Hungaria versenyzőpárosa.
Az ERC szezon második felét az egyik legszebb helyszínen kezdi a mezőny. Az Atlanti-óceán közepén fekvő szigeteken csodás környezetben, de szűk pályákon versenyeznek a pilóták a vulkanikus eredetű murván. A nehézségeket a kiszámíthatatlan időjárás is fokozza, az eső bármikor eleredhet.

„Szeretjük ezt a versenyt, mert különleges helyszínen versenyzünk, nemcsak a környezet egyedülálló, hanem a pályák is szépek, élvezetesek. A helyiek is nagyon barátságosak az Azori-szigeteken, így mindig szívesen jövünk vissza. Emellett komoly várakozásaink is vannak a hétvégén. Az év elején a portugáliai világbajnoki futamon szerzett tapasztalatok itt is nagyon hasznosak lesznek, ahogy ez az év első két murvás versenyén is látszott már” – mondta Herczig Norbert.

Az ERC-ben két aszfaltos futam után utaznak ismét murvás versenyre a résztvevők, így eltelt két olyan hónap, amikor nem autózott murvás pályán a SKODA Rally Team Hungaria párosa. Emiatt egy hazai tesztet is bekerült a programba, szeptember elején Kislődön készült a csapat.

“Az otthoni teszt nagyon hasznos volt, akklimatizálódtunk, és ki tudtuk próbálni azokat a beállításokat amit a versenyen használni szeretnénk. Azt látni kell, hogy az Azori-szigeteken annyira speciális a talaj, hogy hasonlót nem lehet találni Magyarországon, de ahhoz újra hozzászoktunk, hogy keresztben autózunk ötödik fokozatban. Hasznunkra vált az a pályaismeret, amit eddig szereztünk, pontosan tudtuk, hogy az itthoni teszten mennyiben más a pálya az Azori-szigetekhez képest, és az ottani körülményekhez igazítottuk az autót. Az itinerek is javarészt megvannak az előző évekből. Biztos, hogy javítani kell őket, mert az új ŠKODA Fabia Rally2 evo jóval gyorsabb, mint az elődje, de így is sokat jelent, hogy nem a nulláról indulunk.”

A munka nagy részét itthon elvégezte a csapat, a verseny előtti tesztre már a csak a finombeállítások maradtak. A kislődi keményebb talaj után a lazább vulkanikus murván keresték meg a végső beállításokat.

“Kitaláltunk egy új differenciál beállítást, ezt otthon megcsinálták a szerelők, most pedig ki tudtuk próbálni. Pontosan úgy működött ahogy vártuk, így elégedetten szálltam ki az autóból. Az időjárással is szerencsénk volt. A napok óta tartó esők feláztatták a pályát, reggel ezen mentünk, majd napközben elkezdett száradni. Itt mindig ilyen az idő, nem meglepő, ha a sziget egyik oldalán esik a másik felén pedig verőfényes napsütés van, ezért nagyon örültünk, hogy mindkettőből kaptunk ízelítőt. Felkészültünk, várjuk a versenyt” – mondta elégedetten Norbi a keddi teszt után.

Az Azores Rallyn 13 gyorsasági szakaszon 201,7 kilométer lesz a versenytáv. Az első napra hosszabb szakaszok kerültek, a nap végén a speciálszakasszal, ahol párokban indulnak a versenyzők. A második napon váltják egymást a rövidebb és a hosszabb gyorsaságik, a záró szakasz pedig a vulkán oldalán futó Sete Cidades lesz. A SKODA Rally Team Hungaria versenyzői a bajnokság ötödik helyén érkeznek az ötödik futamra, ahol az ötös rajtszámot kapták, de nem csak a számmisztika miatt bíznak az újabb jó eredményben.

“Megérkeztünk az élmezőnyhöz. Murván még nem mindig tudjuk konstansan tartani a lépést, de egyre több olyan gyorsasági szakasz van, ahol ott vagyunk az elejében, ha pedig hátrányban vagyunk az minimális a többiekhez képest. Már most, a bajnokság felénél tisztán látszik, hogy érdemes volt belevágni ebbe a nagyon intenzív programba. Ennek köszönhetően a bajnokságban is jól állunk, így ezen a hétvégén is az a cél, hogy jó időket autózva, újra fontos pontokat szerezzünk.” – fejezte be Herczig Norbert.

Az 55. Azores Rally programja (magyar idő szerint):

2021.09.16., csütörtök

QS Kvalifikáció – Lagoa 3.12 km 13:18

2021.09.17., péntek:

SS1 Graminhais-1 24,03 km 07:33

SS2 Tronqueira-1 21.89 km 08:21

SS3 Lagoa de Sao Bras 15.96 km 09:24

SS4 Graminhais-2 24,03 km 12:47

SS5 Tronqueira-2 21.89 km 13:35

SSS6 Grupo Marques -1 4,10 km 15:15

2021.09.18., szombat:

SS7 Coroa de Mata-1 11.40 km 07:28

SS8 Feteiras-1 7.46 08:36

SS9 Sete Cidades-1 24.01 08:54

SSS10 Grupo Marques -2 4,10 km 10:04

SS11 Coroa de Mata-1 11.40 km 12:27

SS12 Feteiras-1 7.46 13:35

SS13 Sete Cidades-1 24.01 13:53

Céldobogó 15:30

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ