KIA gyorsabb gyerek? Csucsu, te tudod!

KIA gyorsabb gyerek? Csucsu, te tudod!

MEGOSZTÁS
  • Intelligens, gyors, és most talán megkapta élete legnagyobb lehetőségét. Lukács Kornél  “Csucsu”  személyében magyar versenyzője is lesz az idei Rallycross világbajnokságnak – és nagyon reméljük a további években is rendszeresen képben lesz a szimpatikus fiatalember! A Vb-n egy Kia Rio-val és a  GG  RX  Team Hungary  csapatában debütáló „Csucsuval” az AMTS-en beszélgettünk!

Mikor kezdtetek el építkezni, és hogyan jutottatok el odáig, hogy most már a WRX a nagy cél?

Ahogy mondod, az életem célja, hogy a világbajnokságon versenyezzek! Persze ez még nem a plafon, vannak további vágyaim is,  meg terveim a jövőt illetőlen… Hirtelen jött ez a lehetőség. Amikor elkezdtünk Stefano Favaroval dolgozni, az én fejemben még legalább egy év Európa Bajnoki szereplés motoszkált.  Egyik találkozónkon  Stefano megkérdezte tőlem:  “Mire várunk?Merjünk nagyot álmodni, és igenis, vágjunk bele huszárosan! Merjünk nagyot álmodni, legyen azaz Eb egy VB!”

Ha jól belegondolok, tulajdonképp már nagyon régóta ezen dolgozom, hiszen az egész eddigi életem alárendeltem ennek a most elérkezett lehetőségnek. Mindig a sport, az autóversenyzés, a felkészülés volt az első.  Az engem körülvevő emberek csapatmunkájának köszönhetően most megnyílt számomra a Rallycross csúcsa felé vezető út. Igyekszem a résen át „beslisszolni”!

Sablonos a kérdés, ugyanakkor kihagyhatatlan: újoncként milyen érzésekkel várod a VB-t, azt a mezőnyt, amely hemzseg a világsztároktól!? Mire készülsz?

Azt gondolom, hogy bármelyik szériába is érkezel meg újoncként, az egyszerre lehet teher és áldás. Egy rookie-val kapcsolatban sem önmaga, sem a külvilág nem támaszt akkora elvárásokat, mint az a mezőny többi, rutinos tagjával szemben megszokott. Én most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy abszolút nincs rajtam nyomást, nincs semmiféle teljesítménykényszer. Ez pedig érzésem szerint előnyömre válik majd!

Említetted, hogy az első a felkészülés. Mentálisan miként készítetted fel magad erre az óriási ugrásra?

Nincsen erre bevett gyógyír, hogy hogyan kell ezt kezelni, vagy összerakni fejben. Nyilvánvaló, hogy gyermekkorom példaképei ellen fogok versenyezni. Ezt mindig is úgy fogtam fel, hogy oda akarok kerülni, ahol ők vannak, és fel akarom velük szemben venni a kesztyűt! Mikor egy gyerek kiskorában fültanúja, hogy az idősebbek vagy a szülei sztorizgatnak, akkor arra gondol:  „talán egyszer majd én is felnövök hozzájuk, és oda tudom tenni a magam történetét!”  Én most pont ugyanezt érzem, hogy felnőttem ehhez a mezőnyhöz, és ott a helyem a közös asztalnál.  Meglátjuk, hogy milyen lapok jönnek majd!

Van konkrét célkitűzésed, vagy szimplán tanulóévnek számítod be az előttünk álló szezont?

Nevezhetjük akár tanulóévnek is, de szerintem nem lenne helytálló a megfogalmazás. Sokan használják és mondogatják ezt gyakran: tanulóév, tanulni kell, stb. Lehet, hogy furcsán hangzik, de én nem vagyok híve ennek. Odamegyek, amit csak tudok, azt kihozom magamból, a legjobbat akarom nyújtani. Kíváncsian várom, hogy ez milyen eredményt fog hozni! Ha pedig ez megtörtént, akkor a konzekvenciák levonásával el kell kezdeni dolgozni azon, hogy még jobb legyen a produktum.
 
Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Rallycross. Gondoltál már arra, hogy egy jó szerepléssel valóságos lavinát indíthatsz el a sportág hazai ázsióját illetően?

Nem is gondoltam még bele, hogy esetleg én népszerűsíthetném itthon a szakágat! Sosem jutott még ez eszembe, de kellemes érzések kerítenek hatalmukba, ahogy most erről beszélgetünk. Nekem nem meglepő, hogy a Rallycross ennyire fejlődik, hiszen én magam is azonnal beleszerettem, ahogy kipróbáltam. Nézőbarát, küzdelmes, valamint robbanékony és látványos az egész!

Hogyan gyúrtál az ismeretlen pályákra? Szimulátoros munkával? 

Nem, mert megvallom neked, hogy csúnyán szólva szimulátorellenes vagyok. Természetesen próbáltam, és semminek nem leszek kerékkötője, ami segíthet! De én a virtuális világban kicsit becsapva érzem magam, nekem nem adja vissza a valóság töredékét sem.

Mit üzennél azoknak a szurkolóknak, akik most felfokozott érzésekkel, szinte eufóriában várják a magyar versenyző bemutatkozását a világbajnokságon?

Amikor történik valakivel valami, aminek nagy a hírértéke, akkor az illető rendszerint kap hideget-meleget is jócskán. Én most nagyon jól érzem magam, hiszen csak biztatást és pozitív visszacsatolást kaptam, legyen szó a személyes találkozásokról, vagy akár a közösségi médiáról!
Én azt üzenném a szurkolóknak, tartsanak ki, szorítsanak, ahogy tőlük telik – és nézzék az élő közvetítéseket a Spíler TV-n!

Ezek szerint örömteli volt a hazai fogadtatás – ezt jó hallani. De milyen visszajelzések érkeztek nemzetközi viszonylatban?

Nagyon jók! A világbajnokságon szereplő pilóták közül már néhánnyal fel is vettem a kapcsolatot, beszélgettünk. Az én megítélésem, hogy szeretettel várják az újonc versenyzőket. De én nem szeretnék velük kesztyűs kézzel bánni!!

Akkor ezek szerint, mikor ma reggel beléptél a Facebook profilodba, láttad, hogy Petter Solberg ismerősnek jelölt? 

Nem, ez azért nem így történt! (nevet) 12 éves lehettem, amikor én jelöltem őt, vagy valami hasonló! De viccen kívül, még ezen a szinten nem járok, ennek ellenére csak jókat mondhatok a projektünk nemzetközi fogadtatásáról!

Hosszú távú ez a koncepció? Hány évre előre tervezel a WRX-ben? 

Van egy nagyon nagy tervem, amit magamban már felbontottam apróbb részletekre – így próbálom majd egésszé formálni és meglépni! A rövidebb távú célok is két-három éves távlatba mutatnak, én nagyon bizakodó vagyok, és várakozással teli… Az utazás pedig ezen a héten elkezdődik. Tartsatok velem!

Képek: Csucsu RX, FIA WRX

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ