Fontos pontok, értékes ezüst – SRTH

Fontos pontok, értékes ezüst – SRTH

MEGOSZTÁS

Fontos pontok, értékes ezüst

Április utolsó hétvégéjén az észak-borsodi és a nógrádi pályákra volt hivatalos a Magyar Országos Rallye Bajnokság mezőnye. Az esztendő második aszfaltos versenyén, a Steelvent Ózd Rallye-n két nap alatt tizennégy szakaszt kellett teljesíteni a párosoknak, ezután a legjobbakat Salgótarján főterén díjazták.

A SKODA Rally Team Hungária kettőse jól kezdte a futamot, hiszen az Ózd környéki, hegyháti gyorsokon Herczig Norbert és Igor Bacigál szakaszokat nyert, később azonban a hatodik gyorsasági szakasz után 13,5 másodperces hátránnyal, az abszolút értékelés harmadik helyén zárták az első versenynapot.

– Valóban jól kezdtünk, – nyilatkozta Herczig Norbert. – De ahogyan eddig is mondtam, az idei mezőny nagyon szoros, sok a jó versenyzőpáros és a jó technika. Ezt az ózdi futamon be is bizonyították a versenytársaink. Ezen felül azt be kell ismernem, hogy az 1. versenynapon az abroncsokkal kapcsolatban hoztam néhány elhibázott döntést, nem döntöttem a tőlem megszokott bátorsággal, aminek meg is lett az eredménye. A nap végére összeszedtünk némi hátrányt.

A Steelvent Ózd Rallye április utolsó napján a nógrádi pályákon folytatódott, és egyben zárult. És bár a Zagyvaróna-Cered szakasz Herczig Norbert egyik kedvenc aszfaltos pályája, a SKODA Rally Team Hungaria versenyzőpárosa az első kör után továbbra sem tudta csökkenteni a másodperceket az éllovashoz képest. Később megtudtuk, hogy ennek oka az SRTH csapatára nem jellemző műszaki oka volt.

–  Már az 1. versenynapon is több alkalommal éreztem, hogy a SKODA Fabia R5 túlságosan hamar leszabályoz. Az 2. versenynapon viszont egész nap azt tapasztaltuk, hogy képtelenek vagyunk elérni azt a sebességet, amit kellene – mondta Herczig Norbert. – Hiába volt több nagy szerviz is beiktatva a menetrendbe, sajnos nem találtuk meg a leszabályzás okát, ezért minden idegszálunkkal azon dolgoztunk, hogy megtartsuk az 1. nap végén megszerzett dobogós pozíciónkat. Azokon a részeken, ahol nem volt szükség a nagy tempóra, mérnöki pontossággal autóztunk, a gyors szakaszokon pedig annyit mentünk, amennyit a SKODA engedett nekünk. Óriási elismerés számomra, hogy a kedvenc szakaszomat (Zagyvaróna-Cered), így is sikerült kettő alkalommal megnyernünk.

Összességében tehát az Ózdon elért II. helyezést – az események tükrében – nagyon jó eredményként értékelem. Nagyon fontos pontokat szereztünk, mellyel tovább tudtuk erősíteni a bajnokságban a vezető pozíciónkat. 

Köszönjük, hogy velünk tartottatok! 3 hét múlva, az évad 3. futamán, Szombathelyen találkozunk, ahol ismét egy hibamentes hétvégére készülünk.

***

Ózdon az időjárás döntő faktor lehet

Ózdon az időjárás döntő faktor lehetFokozódik a feszültség, nő az adrenalin és a várakozás. A miskolci győzelem után itt az újabb fontos feladat: az előttünk álló hétvégén az ugyancsak aszfaltos Stieelvent Ózd Rallye-val folytatódik az első osztályú Országos Rallye Bajnokság, ahol a címvédő versenyzőpáros, Herczig Norbert és Bacigál Igor a tőle megszokott módon igyekszik a lehető legjobban szerepelni.

– A mai napon egy hosszabb tesztet tartunk, igyekszünk a lehető legjobban ráhangolódni az újabb bajnoki futamra – mondta kérdésünkre Herczig Norbert. – Egy kicsit akklimatizálódunk,  illetve igyekszünk  megtalálni a legjobb beállításokat az ózdi futamra.

A mai teszt és a kötelező  pályabejárás után azonban holnapi nap legfontosabb eseményének azt jótékonysági kezdeményezést tartjuk, amihez a holnapi körverseny kapcsán mi is csatlakoztunk. A médiában több hete hallható történetből már biztosan mindenki tud róla, hogy a ralis társadalommal az élen, egy ország fogott össze a nyolc hónapos Ábrisért, aki Egy olyan betegségben küzd, mely súlyos összegekért egyenlőre csak az USA-ban gyógykezelhető. Ábris ereje és őt egyedül nevelő édesanyja kitartása a ralis társadalomból is a legjobbat hozza ki. A kisfiú gyógykezeltetésére gyűjtünk, ezért nem volt kérdés, hogy az első szóra felajánlottuk a SKODA Fabia R5 navigátor székét, amelyre a holnapi napig lehet licitálini.

Pénteken délután tehát a teljes mezőnyt láthatja az ózdi közönség a stadionban, szombaton pedig megkezdődik az éles küzdelem: előbb a város környéki, hegyháti gyorsaságik várnak Herczigékre, vasárnap pedig Nógrád megyébe látogat a ralis karaván.

– Tempós, lobogós, kicsit rosszabb minőségű szakaszok várnak ránk szombaton – tekintett előre Herczig  Norbert. – Nem túl bonyolultak és mindenki számára ismertek ezek a gyorsok, mégis rejtenek magukban veszélyt. Nagy sebességről kell megközelíteni a lassítókat, a kátyus, gödrös aszfalt pedig a defektszerzés esélyét növeli meg, ezért ezeken a szakaszokon sokkal jobban kell majd koncentrálnunk. Vasárnap azután három helyszínre látogatunk, ezek közül egyértelműen a Zagyvaróna – Cered a kedvencem, bízom benne, hogy most is jót fogunk autózni ezeken a pályákon. Az időjárás azonban komolyan felboríthatja a terveket. Ezen a futamon a száraz körülményekre kitalált taktikát hamar a kukába lehet dobni, ha az égiek is úgy akarják. Mi igyekszünk erre is felkészülni, de ha éppen a pályán ér minket az eső, akkor komoly nehézségek adódhatnak. Ettől függetlenül bízom az újabb sikerben és nagyon szeretném, ha ott folytatnánk, ahol Miskolcon abbahagytuk.

A Steelvent Ózd Rallye az adminisztratív és a technikai átvételek után pénteken az ózdi stadionban kezdődik, ahol egy látványosnak ígérkező salakpályás prológot tartanak 17 órai kezdettel. Szombaton 9.30-kor rajtol az első szakasz Ózd – Sáta között, ezután pedig a királdi körgyors következik. Az ORB mindkét pályát három-három alkalommal teljesíti. Vasárnap Nógrádban további nyolc mért szakasz vár a párosokra, majd a nap végi díjkiosztó ünnepséget Salgótarján főterén tartják.

Legyetek velünk Ti is!

***

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ