A TOYOTA GR készen áll arra, hogy címvédéssel búcsúztassa a Yaris WRC-t

A TOYOTA GR készen áll arra, hogy címvédéssel búcsúztassa a Yaris WRC-t

MEGOSZTÁS
2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team célja, hogy a FIA Rally Világbajnokság címeit besöpörje, a 2021-es szezon utolsó fordulóján, a Rally Monzán, amelyen japán csapat elbúcsúzik a Toyota Yaris WRC-től.

Az idei 11 futamból nyolc győzelemmel ért el a Yaris WRC, amelynek legsikeresebb szezonja az idei ötödik, és egyben utolsó. A 2022-es évben a GR Yaris WRC Rally1 váltja majd fel, ahogy a bajnokság a hibrid hajtás izgalmas új korszakába lép.

A gyártók bajnokságában a csapat 47 pont előnnyel vezet, az utolsó fordulóban maximálisan 52 pont érhető el, ami azt jelenti, hogy a bajnokság,  akkor lesz biztos, ha a három nevezett csapat bármelyike az első hét helyen végez a ralin.

A TOYOTA GAZOO Racing már garantáltan megnyeri a pilóták és a navigátorok bajnoki címét, immár a harmadik egymást követő évben. Akárcsak 2020-ban, Sébastien Ogier és Elfyn Evans Monzában is megküzd a bajnoki címért. Teljes idejű rali karrierjük utolsó versenyén. Ogier és navigátora Julien Ingrassia a nyolcadik közös bajnoki címük megszerzésére törekszik. Előnyük 17 pont a csapattársakkal, Evans-szel és Scott Martin-nal szemben, akiknek esélyük van arra, hogy megszerezzék első bajnoki címüket.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Kalle Rovanperä és Jonne Halttunen szintén arra törekszik, hogy az eddigi remek szezonjukat – amelyben első WRC-győzelmeiket aratták Észtországban és Görögországban. A finn párosnak még mindig esélye van arra, hogy csapattársaikhoz csatlakozzanak az összetett harmadik helyét megszerezve. A TGR WRC Challenge Program versenyzője, Takamoto Katsuta egy negyedik Yaris WRC-vel áll rajthoz, Aaron Johnston navigátorral, azon a helyszínen, ahol 2020-ban megszerezte első szakaszgyőzelmét.

A Milánó melletti ikonikus monzai versenypályán megrendezett év végi rali egy évvel ezelőtt jelent meg először a WRC naptárában. Az eseményen magának Monzának a szakaszai – kihasználva a szupersima versenypályát, a történelmi oválpályát és a vegyes felületű szervizutakat -, valamint a Bergamo környéki kihívásokkal teli hegyi utak szakaszai szerepelnek. A téli időjárás hatással volt a 2020-as eseményre, és még ha a hó és a jég el is marad, az eső és a sár akkor is csökkentheti a tapadást. A rali első két napján, pénteken és szombaton is egy pár hegyi szakasz megismétlődik délelőtt, majd délután a pályán teljesített szakaszok következnek. Vasárnap egy monzai hármas szakasz zárja a ralit.

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök) – Izgatottan megyünk Monzába, ahol nagy esélyünk van mindhárom bajnoki cím megszerzésére, ami eddig az álmunk volt. Ez lenne a tökéletes módja annak, hogy befejezzük a World Rally Car-korszakot, az utolsó futam a 2017-ben debütált Yaris WRC-nk számára, amikor én voltam az egyik pilóta. Remélem, hogy minden a terv szerint alakul, és sikerül megszereznünk a gyártók bajnokságát, de a motorsportban tudjuk, hogy semmi sem biztos, amíg nem érünk célba. Azt is várjuk, hogy Sébastien és Elfyn között tisztességes küzdelem dőljön el a pilóták bajnoki címéért. A Rally Monza tavaly nagyon nehéz verseny volt a havazás és az eső miatt, és már a múlt heti olaszországi tesztelésünk során is trükkösek voltak a körülmények, elég sok esővel, így arra számítok, hogy ismét kihívásokkal teli finálét fogunk látni.“.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Sébastien Ogier – Bár igaz, hogy ez a rali számomra és különösen Julien számára egy sportos életszakasz befejezését jelenti majd, egyelőre nem gondolok erre túl sokat: Úgy gondolom, hogy ez a legjobb módja a megközelítésnek, hogy a legjobbat nyújthassam, mint mindig, és a célunkra, a két bajnoki cím megszerzésére koncentrálhassak. Természetesen a helyzet sokkal kedvezőbb Monzába menet, mint egy évvel ezelőtt, hiszen ezúttal van néhány pont előnyöm a pilóták. De még nincs vége, és koncentráltnak kell maradnunk. Múlt héten jó tesztünk volt Olaszországban, és remélem, hogy megfelelő ritmusban kezdhetjük a ralit és jól teljesíthetünk, és a bajnokságot szem előtt tartva az első helyért küzdhetünk.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Elfyn Evans – Jó, hogy az utolsó fordulóra még mindig esélyünk van arra, hogy megszerezzük a pilóták bajnoki címét. Ez egy lehetőség, de Scott és én mindent beleadunk majd: Az lesz a célunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, majd meglátjuk, hogy mi történik. A nehéz szezon közepét követően az elmúlt néhány forduló már jobban alakult számunkra, de Monza ismét egy teljesen más kihívás lesz. A hegyi szakaszok igazán szép karakterűek, de a pályán lévő szakaszok nagyon vegyesek és nem annyira gördülékenyek. Lehetetlen mindezt egy verseny előtti teszten megragadni, de a tavalyi év után elég jó tapasztalatunk van arról, hogy mire számíthatunk.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Kalle Rovanperä  – “Érdekes lesz visszatérni Monzába. Tavaly elég különleges esemény volt a szélsőséges időjárás miatt, és biztos vagyok benne, hogy mindenképpen egy újabb nehéz rali lesz. Ezúttal több hegyi szakasz szerepel a programban, aminek örülök. A (monzai) versenypályán egy szakaszon mindenből lehet egy kicsit, és ha esik az eső, akkor nagyon sáros és trükkös lesz. A terv az, hogy a legjobb helyezésért harcoljunk, de egy tiszta ralit is szeretnénk rendezni: Mivel a csapattársaink a bajnoki címért küzdenek, fontos lesz számunkra, hogy ott legyünk, és ha kell, biztosítsuk a pontokat a gyártók bajnoki címéért.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ