A Toyota GAZOO Racing bemutatta 2024-es WRC csapatát

A Toyota GAZOO Racing bemutatta 2024-es WRC csapatát

MEGOSZTÁS

A Toyota GAZOO Racing (TGR) november 20-án jelentette be a 2024-es világbajnoki szezon FIA WRC csapatának összeállítását

Az FIA Rally Világbajnokságon (WRC) a TGR továbbra is együttműködik azokkal a pilótákkal és navigátorokkal, akikkel kölcsönös bizalmi kapcsolatokat épített ki, hogy megbirkózzanak a gyártók, a pilóták és a navigátori címek kihívásaival.

A TGR folytatja gyakorlatát, hogy egyre jobb motorsportban fejlesztett autókat készítsen, és olyan tevékenységeket is folytat, amelyek növelik a motorsportok vonzerejét és fenntarthatóságát.

A 2023-as szezon fontosabb eredményei

FIA Rally Világbajnokság (WRC) Harmadik egymást követő évben nyerte meg a gyártók, pilóták és segédpilóták bajnokságát
・Gyártói cím
・Pilótai cím (Kalle Rovanperä)
・Navigátori cím (Jonne Halttunen)

FIA Rally Világbajnokság (WRC)

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team örömmel erősíti meg sztárpilótáit a 2024-es FIA rali-világbajnoki szezonban, amikor is a gyártók, pilóták és navigátorok címeit kívánja ismét megnyerni.

Kalle Rovanperä idén lett a valaha volt legfiatalabb WRC-versenyzői címek győztese, 23 évesen, és új, többéves szerződést írt alá a TGR-WRT-vel. A sportág élvonalába való figyelemreméltó felemelkedését követően Rovanperä 2024-ben egy válogatott rally-programban vesz részt Jonne Halttunen navigátorral. Ez lehetővé teszi számára, hogy egy kis időt eltávolodjon a világbajnoki címekért való versengéssel járó intenzív követelményektől, és élvezze a különböző szakágakon való vezetést, beleértve a driftet, továbbfejlesztve képességeit és tapasztalatait a volán mögött.

A nyolcszoros világbajnok Sébastien Ogier 2020-ban és ’21-ben a TGR-WRT-vel szerezte meg az utolsó bajnoki címét, mielőtt visszalépett a főállású versenytől. Továbbra is kulcsjátékos a csapatban, 2023-ban Monte Carlóban, Mexikóban és Kenyában nyert, és a következő szezonban ismét egy részprogramban indul Vincent Landais-szal együtt.

A csapat izgatottan várja, hogy újabb szezonokban is folytathassa kapcsolatát Elfyn Evansszel. Amióta csatlakozott a TGR-WRT-hez, Evans  bajnoki esélyesnek nőtte ki magát, és négy év alatt háromszor végzett a második helyen – többek között 2023-ban, amikor Horvátországban, Finnországban és Japánban futamgyőzelmet aratott. Az idei szezon előrehaladására építve ő és navigátora, Scott Martin 2024-ben indulva, az első világbajnoki címükért szállnak harcba.

Takamoto Katsuta ismét a csapat  tagja lesz, és egy teljes szezont vezet a GR YARIS Rally1 HYBRID-del, Aaron Johnston navigátorával. A TOYOTA GAZOO Racing WRC Challenge Programjából , Katsuta 2023-ban a gyári csapathoz csatlakozott, és a Finn Rally elért dobogós helyezésével hozzájárult a gyártók bajnoki sikeréhez.

Csapat név TOYOTA GAZOO Racing WRT (World Rally Team)
Elnök Akio Toyoda
Csapatfőnök Jari-Matti Latvala (Finnország)
Jármű GR YARIS Rally1 HYBRID (hossz 4207mm; szélesség 1875mm)
Motor GI4B
Gumiabroncsok Pirelli
Sofőr/Navigátor
Sofőr Elfyn Evans (Egyesült Királyság)
Navigátor Scott Martin (Egyesült Királyság)
Sofőr Sébastien Ogier (Franciaország)
Navigátor Vincent Landais (Franciaország)
Sofőr Kalle Rovanperä (Finnország)
Navigátor Jonne Halttunen (Finnország)
Sofőr Takamoto Katsuta (Japán)
Navigátor Aaron Johnston (Írország)

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök):

“Nagyon boldogok vagyunk, hogy a jövőre együtt tarthatjuk a győztes pilóták sorát. Nagyszerű tudni, hogy ilyen erős pilótákból álló csapatunk van, akik otthon érzik magukat az autónkban és a csapatunkban, és szeretnének továbbra is velünk dolgozni. Kalle programja kicsit más lesz 2024-ben, számunkra rá az a legfontosabb, hogy  a Toyota pilótája, és szeretne a csapatnál maradni, továbbra is élvezi a rally iránti szenvedélyét. Fiatal kora ellenére rally autókat vezet hosszú ideje komoly szinten, és úgy érzi, most egy rész kampány lenne a legjobb neki, hogy a jövőben több teljes évadot teljesítsünk együtt. Kalle-val két többszörös világbajnokkal a csapatban, erős eszköz lesz a gyártói bajnokság védelmében Elfyn idén is megmutatta nekünk, hogy tud rallyt nyerni és a bajnoki címért küzdeni, és tudjuk, hogy mindenben a legjobbat fogja nyújtani. Taka a Finn Rallyn idén bebizonyította, hogy ott lehet a leggyorsabb rallykon, és remélhetőleg a következő szezonban szinte minden ralin dobogós esélyeseként láthatjuk majd őt.”

Kalle Rovanperä:

“Nagyon izgatott vagyok, hogy aláírtam egy több éves szerződést a TGR-WRT-vel, és folytathatom a munkát a csapattal. Jövőre már csak néhány futamon fogok vezetni, és ennek a legnagyobb oka az, hogy rally autókat vezetek már 15 éve, ami elég hosszú idő, és bár az elmúlt szezonok persze elképesztőek voltak, de mentálisan és fizikailag is nagyon megterhelőek voltak, ezért úgy éreztem, most jó alkalom lenne rászánni egy évet újratölteni az akkumulátorokat, majd visszatérni teljes munkaidőben, hogy ismét teljes rohammal küzdhessek a bajnoki címért. Mindenféle motorsportot élvezek, és alig várom, hogy részt vegyek néhány driftelésben, esetleg más klassz futamokon, amelyeket jövőre kiválasztunk.”

Elfyn Evans:

“Alig várom, hogy nekivágjunk az ötödik egymást követő szezonnak a csapatnál. Nagy sikereket értünk el együtt az elmúlt négy évben, és izgatottan várom, hogy ezt a történetet a TOYOTA GAZOO Racing-gel folytathassam. A csapatban az első pillanattól kezdve, és most is nagyon otthonosnak érzem magam. Nagyszerű volt a támogatás mindenkitől, ennek is köszönhetően jól érezzem magam a GR YARIS Rally1 HYBRID-ben, és ebben az évben is folytattuk a fejlődést. Erre építve szeretnénk még jobbak lenni 2024-ben. Sokkal többet tudunk még együtt elérnünk, és izgatott vagyok a jövő miatt. Mint mindig, most is a győzelem lesz a cél, minden rallyn és a bajnokságban.”

Sébastien Ogier:

“Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy a következő évben továbbra is a TOYOTA GAZOO Racing csapatánál lehetek. A 2023-as szezon jó volt számomra, és ami még fontosabb a csapat számára, hogy sikerült újra megszerezni a három címet. Úgyhogy már alig várom hogy ebben a környezetben maradjunk, és együtt próbáljuk folytatni a siker történetünket. Nagyon szeretem az egész csapattal fennálló kapcsolatot, és számomra soha nem volt kétséges, hogy a TGR overallban akarok maradni. Nagyon élvezem az egyensúlyt is amit ez a fajta részprogram ad nekem, és a következő szezonnak is hasonlónak kell lennie ebből a szempontból. Amíg a siker ott lesz számomra és a csapat számára, úgy gondolom, hogy meg kell próbálnunk hasonló módon folytatni.”

Takamoto Katsuta:

“Nagyon izgatott vagyok, hogy jövőre új szezont kezdhetek a TGR-WRT-vel. Sokat tanultam ebben az évben: voltak olyan ralik, amelyek jók voltak számomra, és voltak olyanok, amelyek nem, de ezek is megerősítettek. Jövőre fontos lesz,hogy bebizonyítsam,hogy mire vagyok képes,és megpróbálom pályafutásom eddigi legjobb szezonját teljesíteni.Hatalmas köszönet a csapatnak és mindenkinek aki szurkolt nekem. A TGR WRC Challenge Programhoz való csatlakozásom óta, 2015-ben nagyon jó lehetőségem volt lépésről lépésre tapasztalatot szerezni a rallyban. Most megpróbálom megtenni a következő lépést a jobb eredményekért, a dobogós helyekért és a győzelmekért való küzdelemben.”

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ