Szabó Krisztián második Portugáliában

Szabó Krisztián második Portugáliában

MEGOSZTÁS

Szabó Krisztián második Portugáliában

Egy nagy csatában kiharcolt második helyet ért el a címvédő Szabó Krisztián a ralikrossz Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriájának idei első versenyhétvégéjén a portugáliai Montalegrében, így a Volland Racing magyar pilótája az összetett pontversenyben is másodikként, egy pont hátránnyal utazhat a májusi, belgiumi folytatásra.
Jól kezdődött a hétvége a 24 éves váci versenyző számára, egyrészt azért, mert az elmúlt években megszokottaktól eltérően ezúttal már a szabadedzéseken sem szakadt az eső, s a mezőny napsütésben, ideális hőmérsékleti viszonyok között, remek hangulatban gyakorolhatott. Másrészt az is bizakodásra adott okot, hogy Krisztiánnak sikerült megfutnia a legjobb időt, mögötte ráadásul új csapattársa, a lett Artis Baumanis volt a második.
A szombati első kvalifikációs futam (Q1) aztán a várakozásokkal ellentétben kevésbé alakult tökéletesen a Skoda Fabiával versenyző magyar Európa-bajnok számára, mert csak a hetedik idő lett az övé, Baumanis közben ötödikként végzett ebben a rangsorban.

A szombati második kvalifikációs futamtól (Q2) kezdve aztán mondhatni helyreállt a világ rendje: Szabó Krisztián volt a leggyorsabb, ahogyan a vasárnapi harmadik és negyedik kvalifikációs viadalon is, így a 24 fős mezőny leggyorsabb 12  pilótáját felvonultató elődöntőben már a papírformának megfelelően a végső győzelemre is esélyesként állhatott rajthoz.
“Az elődöntőben sajnos hibáztam, volt a pályának egy pontja, ahol minden körön tizedek maradtak ott, emiatt a döntőben a harmadik helyről tudtam csak rajtolni” – értékelte a történteket utóbb a magyar versenyző, aki aztán a fináléban kihozta magából és az autójából is a maximumot, de nem csak rajta múlt, hogy nem sikerült megnyernie a döntőt.

“A döntő meglehetősen mozgalmas volt, a joker körömön ráadásul belekeveredtem egy ütközésbe is, ami elég látványos volt, de szerencsére az én autóm komolyabb sérülés nélkül megúszta az esetet, így gond nélkül tovább tudtam menni. Az utolsó kanyarba egyszerre négyen értünk be, szinte egymás lökhárítójára tapadva, s bár az egyik riválisom hátulról meglökött, így csak harmadikként értem célba, őt utólag megbüntették, én pedig visszakaptam a második helyet” – foglalta össze a finálé eseményeit Szabó Krisztián.
A Volland Racing címvédője alapvetően a győzelemért utazott a portugáliai szezonnyitóra, de ahogyan fogalmazott, a második hellyel sem lehet elégedetetlen.

“A tempóm jó, ezt több alkalommal is sikerült bizonyítanom, és az autómra sem lehet panasz, kiválóan működött, jó volt végre versenyezni vele. Összetettben egy pont a hátrányom Ulrik Linnemann-nal szemben, ez nem vészes, folytatjuk, készülünk a belgiumi második fordulóra.”
A belga versenyhétvégére május 13-14-én kerül sor, majd júliusban Svédország, szeptemberben Franciaország és Lettország következik, a szezonzáró versenyt pedig a németországi Esteringen rendezik október első napján.
Ralikrossz Európa-bajnokság, Super 1600, Portugália (végeredmény, a dobogósok): 1. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208), 2. Szabó Krisztián (Skoda Fabia), 3. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia)
Az összetett állása: 1. Linnemann 27 pont, 2. Szabó Krisztián 26, 3. Kasparas Navickas (lett, Skoda Fabia) 22

Copyright Szabó Krisz Média 2017 (fotók: Rihards Baumanis)

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ