Oláh Barnabás – Közel a tűzhöz a fiatal pilóta

Oláh Barnabás – Közel a tűzhöz a fiatal pilóta

MEGOSZTÁS

Oláh Barnabás öt évesen kezdett motorozni a Talmácsi Ringen, majd Daróczy Attila csapatában és a Tomracing Motorsport színeiben is versenyzett. Ez idő alatt több magyar és nemzetközi utánpótlás bajnoki címét szerzett, 2017-ben pedig a Közép-Európa kupasorozatot és a Cseh Bajnokságot is megnyerte. Idén pedig eljutott az egyik legnívósabb utánpótlás kategória válogatóversenyének döntőjéig is!

2018 a nagy változások éve volt Barnabás számára, egy komoly lépést megtéve a magyar bajnokság SSP300-as kategóriájába nevezett, egy gyári támogatású Yamaha R3-as motorral.

A hazai bajnokság hat versenyhétvégéjéből az elsőn végül még nem állt rajthoz, a hungaroringi nyitóforduló előtt nem sokkal leszakadó eső ugyanis komoly kockázatot jelentett volna a fiatal versenyzőnek. A második, Euroringen megrendezett futamot már komoly felkészülés előzte meg, hogy a pilóta behozza az első verseny kihagyásából adódó hátrányt:

„Igyekeztünk arra koncentrálni, hogy legalább a dobogó meglegyen, a versenyeken és végül összesítésben is. Igaz, hogy Barnus akkor még a legfiatalabb volt a mezőnyben, de a kategória mindenki számára új volt, és nagy szó lett volna az első magyar SSP300-as bajnokságban a dobogón végezni!” – mesélte gondolatait Oláh Imre, Barnabás édesapja. Az euroringi versenyen sikerült is teljesíteni a kívánt célt, Barnabás élete első 300-as kategóriájú versenyén felállhatott a dobogó második fokára.

A Pannónia-ringen megrendezett harmadik versenyfutam is a fejlődésről és a pontgyűjtésről szólt. A versenyző leginkább a szélárnyékozást gyakorolta, és Gyutai Adrián mentor intelmeit betartva húzta a gázt. A bajnokság félidejében az Alpok-Adria sorozat felnőtt mezőnyében gurult pályára Barnabás, ami igazi kihívást jelentett 12 évesként. Ekkor még nem tudta a fiatal srác, mennyire fontos mérföldkő lesz az a hétvége.

Az Alpok-Adria versenyt követő hazai futamára ugyanis Talmácsi Gábor is felfigyelt, és aktívan bekapcsolódott az edzésmunkájába. Az ötödik forduló előtt többször motoroztak együtt, és természetesen Gyutai Adrián is tovább segítette a fiatal tehetséget. Két ilyen ikonnal az oldalán már nem is volt nagy kérdés a következő verseny kimenetele, Barnabás hibátlan motorozással győzött, és nem mellesleg egyéni legjobb időt futott a Hungaroringen.

A zárófutamra már bajnokesélyesként érkezett, a versenystratégia alapján a cél szimplán a cél volt. Barnus második lett, és ezzel megszerezte az első bajnoki címét az SSP300-as kategóriában, méghozzá legifjabb indulóként. Jöhetett az újabb nemzetközi szereplés, immár egy jóval magasabb ligában: Gábor tanácsára Barnabás részt vett a Red Bull MotoGP Rookies Cup spanyolországi válogatóján!

A motorozás mellett számos új kihívást rejtett a válogató, ugyanis Barnabás Talmácsi Gáborral és Számadó Mátéval több sajtóeseményen is részt vett, utóbbi fiatal szintén egyike volt a szerencsés 105 versenyzőnek, akik a több mint ezer jelentkezőből egyforma technikák nyergében mutathatták meg tudásukat a szakembereknek.

„Ennek a válogatónak az volt a különlegessége, hogy nem csak az adott 20 percben a pályán töltött idő számított” – magyarázta Talmácsi a versenyről. „Nézték az összes addigi eredményt, a motorozási stílust, a hozzáállást, de még a szülők testfelépítését is, hogy mérlegeljék, hová juthatnak el a gyerekek öt év múlva.”

A helyszínre a mentor is elkísérte tanítványát, és természetesen Oláh Imre, az édesapa is jelen volt. Barnabás végül – egyedüli magyarként és legfiatalabb résztvevőként – bekerült a 38 döntős közé, ám az abszolút elit már nem sikerült neki. Ez a 13 szerencsés lesz az, akik a MotoGP versenyhétvégék betétfutamain bizonyíthatják rátermettségük. Mindez nem törte össze Barnabást:

„Nagyon jó volt ott lenni, és azokon a motorokon ülni. Nem sokkal maradtam el, úgyhogy jövőre megint megpróbáljuk!” – zárt motiváltan a tini, aki a sikeres 2018-as év után édesapjával már a következő szezonra fókuszál. A terveik között szerepel az Alpok-Adria SSP300 indulás, címvédés a magyar bajnokságban, és természetesen az idei remek eredményen felbuzdulva a Red Bull MotoGP Rookies Cup válogatója is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ