Kiss Pál Tamás második lett az Európa-bajnokság szezonnyitóján

Kiss Pál Tamás második lett az Európa-bajnokság szezonnyitóján

MEGOSZTÁS

A magyar bajnoki futamgyőzelem után az Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott Kiss Pál Tamás, Barcelonában második lett a döntőben, ezzel eddigi legjobb nemzetközi eredményét érte el a rallycrossban.

Pedig nem indult könnyen a hétvége. Kalandos utazás, majd bíztató szabadedzés után a szeszélyes spanyol tavasz megtréfálta pilótákat, és az időjárás rulett egyik vesztese épp a SPEEDBOX Team pilótája lett. A szombati első kvalifikáción hiába lett első Kiss Pál Tamás, a csúszós pályán az időeredmény csak az összesített 12. helyre volt elég. A második futamon pedig az eső is épp akkor esett, amikor a 47-es rajtszámú Peugeot került sorra, ráadásul egy finn pilóta mögé is beszorult Tamás, így 24. hely, és összetett 19. pozíció volt a nap végi eredmény.

Elkeserítően alakult a szombati napunk, mert hiába volt gyors az autó, a körülményeknek köszönhetően mi húztuk a rövidebbet. A rajtok sem sikerültek igazán, így a nap végén még az elődöntő is távolinak tűnt. Rengeteget beszélgettem a motormérnökökkel a beállításokról, a csapatunk is törte a fejét, hogy mi lehetett az ok, de arra jutottunk, hogy ilyen a rallycross, néha ellenünk vannak a körülmények.” – mondta Kiss Pál Tamás a nap végén.

Vasárnap viszont napsütésre ébredt a paddock, és már a bemelegítésen rohamosan száradt a pálya. Itt már látszott, hogy nemcsak a szlovákiai bajnoki futamon volt meg a tempó, hanem az Eb mezőnyben is leggyorsabbak közé tartozik a magyar autó. A harmadik kvalifikációs futamon egy elképesztően szoros győzelemmel folytatta Kiss Pál Tamás, mindössze 6 ezreddel nyerte a futamot, és az idő is remek volt, összesítésben harmadik volt a Peugeot. Ez azt jelentette, hogy negyedszerre a legerősebb versenytársakkal került össze Tomi, de a futamban mindenki higgadt volt, így a harmadik hely egyben egy összetett ötödik pozícót is jelentett a Q4-ben.

Ami szombat este még álom volt, vasárnap délbe valósággá vált, Kiss Pál Tamás elődöntős volt, méghozzá a hatodik helyről jutott be. Ez egyben 11 Eb pontot is jelentett.

Az elődöntőben elsőként szelte át a célvonalat a kék-fehér Peugeot, ezzel újabb 6 pontot gyűjtött, és a döntőbe is a második helyen jutott be a magyar bajnok. Gyors felkészítés után máris a nemzetközi élő televíziós showban mutatták, ahogy az első sorból indulva végül a második helyen intette le a kockás zászló Kiss Pál Tamást. A nehezen induló hétvége végül az eddigi legjobb nemzetközi eredményt hozta.

Még most sem akarom elhinni, hogy ilyen eredménnyel zártuk a barcelonai hétvégét. Vasárnap elhittem azt, hogy megvan a tempónk amivel ott vagyunk az élmezőnyben, és túl kell lépnünk az első nap nehézségein. Sikerült magabiztosan és higgadtan versenyeznem, és az is megnyugtatott, hogy folyamatosan a leggyorsabb voltam az Eb mezőnyben. Tökéletesen működött az autó, a szervizcsapat is hibátlanul dolgozott, és a sok munka ismét kifizetődött. Fantasztikus eredmény ez a második hely épp azon a barcelonai pályán, ahol tavaly nem sikerült igazán gyorsnak lennem.


Ez az eredmény megmutatta, hogy jó irányba indultunk el a téli szünetben, és ezzel a támogatói háttérrel, ilyen csapattal, ez a Peugeot 208-as ütőképes autó. Nagyon jól esett, hogy a vetélytársak, és a világbajnoki mezőny tagjai is gratuláltak a teljesítményünkhöz, hiszen mi voltunk az egyetlen Peugeot-val versenyző csapat, amelyik dobogóra állhatott. A szlovákiai bajnoki győzelemmel együtt ez az eredmény kellő önbizalmat ad a szezon további részéhez, már alig várom a következő versenyhétvégét!” – mondta a díjkiosztó után Kiss Pál Tamás.

A folytatásra nem is kell sokat várni, a következő verseny a magyar bajnokság második futama lesz Máriapócson, április 16-17-én.

A Rallycross Európa-bajnokság állása:

 1. Anton Marklund 30 pont
  2.         Kiss Pál Tamás         22 pont
  3.         Oliver O’Donovan     18 pont
  4.         Thomas Bryntesson    17 pont
  5.         René Münnich            17 pont
  6.         Robin Larsson            16 pont

A Magyar Rallycross-bajnokság versenynaptára:

2017.03.25-26. Szlovákiaring – 1. hely

2017.04.16-17.  Rabócsiring

2017.06.04-05.  Rabócsiring

2017.08.05-06.  Kakucsring

2017.08.26-27.  Gerinbach

2017.10.07-08.  Rabócsiring

2017.10.21-22. Szlovákiaring

A Rallycross Európa-bajnokság versenynaptára:

2017.03.31-04.02.            Spanyolország – Barcelona – 2. hely

2017.06.09-11.                  Norvégia – Hell

2017.06.30-07.02.            Svédország – Höljes

2017.09.01-03.                  Franciaország – Loheac

2017.09.15-17.                  Lettország – Riga

Kiss Pál Tamás a neten:
kisspaltamas.com
https://www.instagram.com/tamaspalkiss/
https://twitter.com/tamaspalkiss
https://www.facebook.com/tamaspalkiss

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ