Fontos döntések, lépések és kapcsolatok az FIA közgyűlésen

Fontos döntések, lépések és kapcsolatok az FIA közgyűlésen

MEGOSZTÁS

Spanyolországban a cordobai helyszínen megtartott közgyűlésen természetesen az MNASZ elnöke is személyesen vett részt. A megbeszéléseken sok érdekes és hasznos téma merült fel, melyről ezúton szeretnénk tájékoztatni a hazai sporttársakat is.

A közgyűlést elsősorban azért hívták össze, mert a 2022-es könyvvizsgálat eredményét szerették volna bemutatni, valamint a következő költségvetés tervezetét, melyet nagy többséggel fogadott el a tagság. A világszervezet költségvetése még mindig mínuszban van, de a hiányt már 7.7 millió euróra sikerült mérsékelni a korábbi 20 millió körüli összeg után. Köszönhető mindez a sokkal fegyelmezettebb gazdálkodásnak. A költségvetési hiány mérséklése nagyon pozitív eredményként könyvelhető el, miközben a folyamatban lévő átszervezés, a műszaki és technikai apparátus felkészítése, bővítése eléggé erőforrásigényes folyamat!

2023-ban elindul az 1.0-s verziója az – egyelőre projekt néven futó – FIA Motorsport HUB-nak, amely egy olyan felhőalapú felület, amelyben a naptárakkal, bajnokságokkal kapcsolatos dokumentáció egy helyen elérhető és kezelhető. A cél, hogy hatékonyabb legyen a kommunikáció az FIA és a nemzeti tagszövetségek között. Tervek szerint sok egyéb funkció is működik majd benne.

Megkerülhetetlenül folyamatos téma a környezetvédelem. Terveink szerint az MNASZ is megpályázza az egycsillagos környezetvédelmi intézkedést. Szövetségünk számára nagyon fontos, hogy lokális és nemzetközi szinten is részt vegyünk ezzel kapcsolatos programokban.

A sport utánpótlás-nevelés és a szlalom szakágunk számára lehet izgalmas újdonság a közgyűlésen bemutatott “Motorsport in a box” elnevezésű kezdeményezés és eszközkészlet csomag, melyben egy könnyen szállítható ládában van összegyűjtve egy szlalomverseny lebonyolításához szükséges felszereléscsomag.

WORLD COUNCIL AUTOMOBILE MOBILITY AND TOURISM, FIA Conference and Extraordinary General Assembly 2023 at Cordoue, Spain from June 19 to 22nd – Photo Paulo Maria / DPPI

A cseh szövetség képviselői ismertettek újabb részleteket egy Racer Buggy nevű kis versenyjárműről, melyet évek óta fejlesztenek, amit gyerekek belépő kategóriájának szánnak már 5 éves kortól. A laza talajon való használatra szánt kis versenygép 5.5 lóerős motorral, bukókerettel és természetesen minden egyéb biztonsági felszereléssel is rendelkezik. A trendeknek megfelelően már tesztelik az elektromos verzióját is. A sport utánpótlás-nevelésben izgalmas új kategória lehet ez, melynek műszaki vonalon már magyar szála is van és akár egy közös cseh–szlovák—magyar bajnoki sorozat létrehozása is szóba kerülhet.

Az európai szövetségek ülésén felmerült, hogy egyelőre nem foglalkozik aktívan az FIA az alternatív üzemanyagok használatával, hanem az elektrifikáció élvez prioritást, viszont komoly igény volna arra, hogy preferált módon ez is bekerüljön a fejlesztendő területek közé.

A rali szakágunk utánpótlás-nevelése szempontjából lehet nagyon fontos újítás, melyről a lett szövetség főtitkára beszélt az MNASZ elnökének. Az ottani ralisportban úgy oldják meg a 14-15 éves gyerekek versenyzési lehetőségét, hogy jogosítvánnyal rendelkező, rutinos navigátor az ilyen párosok tagja és a közúti összekötő etapokon ő vezeti a járművet, ahogy erre a szabályok szerint amúgy is van lehetőség. Viszont egyelőre Lettországban is inkább kísérleti jelleggel, kisebb sprintfutamokon élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az ilyen fiatalkorú versenyzők jelentkezését ott a szakág és a szövetség egy komoly szakmai csapata bírálja el, és ennek keretében egy teszten élesben is megnézik a versenyzőt, aminek alapján döntenek a rajthoz állási lehetőség odaítéléséről.

Az MNASZ elnöke megbeszélést folytatott a sportért felelős alelnökkel, Robert Reiddel, illetve a Motorsport UK csapatával elsősorban a rali szakágat érintő nemzeti homologizáció kapcsán. A megbeszélés alapján az angol sporttársak nagyon szívesen segítenek az ő nemzeti szabályozásuk hazai viszonyokra történő átültetésének kidolgozásában.

Az MNASZ elnöke az FIA közgyűlésen meghívta a környező országok nemzeti szövetségeinek – az osztrák, a szlovén, a horvát, a szerb, a román, az ukrán, a szlovák és a cseh – elnökeit a 2023-as Forma—1-es Magyar Nagydíj pénteki napjára a Hungaroring Paddock Klubjába, hogy együtt nézzék meg az idei magyar Grand Prix szabad edzéseit. A szomszédos elnök urak örömmel fogadták a meghívást és ellátogatnak majd a Hungaroringre a hónap végén.

Szövetségünk továbbra is nagyon komoly hangsúllyal törekszik a minél szorosabb, minél aktívabb, operatív nemzetközi kapcsolatok újraépítésére a nemzetközi szövetséggel és a nemzeti szövetségekkel.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ