Első és harmadik helyet szereztek a TOYOTA GR repülő finnjei a svéd...

Első és harmadik helyet szereztek a TOYOTA GR repülő finnjei a svéd havon

MEGOSZTÁS
2022 FIA World Rally Championship / Round 02 / Rally Sweden 2022 / 24-27 February 2022 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team az új GR YARIS Rally1 autó első győzelmét ünnepli, miután Kalle Rovanperä megszerezte a győzelmet a Svéd Rallyn, a 2022-es FIA Rally Világbajnokság második fordulóján. Rovanperä finn pilótatársa, Esapekka Lappi a harmadik helyen végzett, így a csapat kettős dobogós helyezést ért el Svédországban a TGR 2018 –as indulása óta.

A rali nagy részében a csapat mindhárom pilótája szoros küzdelemben vett részt a győzelemért a verseny új bázisát, Umeå-t körülvevő ismeretlen, nagy sebességű, havas utakon. Rovanperä pénteken hátrányban volt, mivel a bajnokságban a legmagasabb helyen álló versenyzőként kellett elsőként rajtolnia a szakaszokon.

Evanst a szombati utolsó szakasz végén történt incidens után 10 másodperces büntetéssel sújtották, de a vasárnapi nyitószakaszon véget értek a győzelmi reményei. Miután a központilag táplált hibrid rendszer kikapcsolásával indult, Evans a szakaszon megpördült, és megsérült az autó eleje. Miután megállt javítani, a szakasz végére ért, de mivel a hibrid egység nem mutatta a zöld lámpát, ahogyan az szükséges lett volna, az FIA biztonsági eljárásának megfelelően kénytelen volt feladni a versenyt.

Rovanperä a vasárnapi négy szakaszból az elsőt megnyerte, és tovább növelte előnyét, annak ellenére, hogy szintén hibridproblémával küszködött, és 22 másodperces előnnyel ért célba, Jonne Halttunen navigátorával együtt megszerezte pályafutása harmadik WRC-győzelmét. A Svéd Rally megnyerésével Rovanperä apját, Harrit követi, aki 2001-ben győzött ezen a versenyen. Emellett 14 ponttal átvette a vezetést a pilóták bajnokságában.

Lappi egész vasárnap szoros harcot vívott a második helyért, végül mindössze 8,6 másodperccel maradt le, mivel ő és Janne Ferm navigátora fantasztikus visszatérő hétvégét teljesítettek a csapattal.

A TOYOTA GAZOO Racing 24 pontos előnnyel átvette a vezetést a gyártók bajnokságában is.

Három GR YARIS Rally1-es autó végzett az első négy helyen az összesítésben, Takamoto Katsuta és segédpilótája, Aaron Johnston a remek negyedik helyen végzett, és fontos pontokat szerzett a TGR WRT Next Generation számára.

Akio Toyoda (csapatalapító)

“Kalle, Jonne, gratulálunk a győzelmetekhez! A bajnokság egyetlen havas versenyén két éve harmadikok voltak, tavaly másodikok, idén pedig nyertek. A Toyota módjára csinálták, évről évre fejlődtek, és örülök, hogy látom, hogy így egyre inkább Toyota-szerűvé válnak. Továbbá szeretném megköszönni nekik, hogy elhozták az első WRC győzelmet a GR YARIS Rally1-nek. Az első napon meg kellett nyitniuk az utat, és bizonyára nehéz lehetett a havat söpörni, de Kalle megbízhatóan vezetett, felhasználva minden tapasztalatát, amit kisgyerekkora óta szerzett a havas utakon való vezetésben.

Esapekka és Janne számára három év után ez volt az első alkalom, hogy velünk, a Toyotával versenyeztek. Üdvözöljük újra itthon, és gratulálunk a dobogós helyezéshez a harmadik hellyel! Szerintem ti ketten a legjobban a TGR overallban néztek ki. Mióta utoljára nálunk voltak, megtapasztalták, hogyan működnek más csapatok, és remélem, látják, hogyan tehetnénk együtt még jobbá a csapatot.

A havas utak egyfajta hazai utak a TGR WRT számára, mivel a csapat székhelye Finnországban van, de tavaly nem tudtuk megnyerni az Arctic Rallyt, ami nagyon frusztráló volt. A csalódást pótolandó a csapat Monte Carlo után azonnal munkába állt, és havon tesztelt, hogy felkészüljön erre a rallyra. A győzelmünket ennek köszönhetjük, és nagyra értékelem mindenki erőfeszítéseit.

Ennek ellenére a rali kemény sport, és Kalle és Elfyn autóján a hibrid rendszerrel akadtak gondjaink. Nagyon sajnálom őket. De értékes adatokat tudtunk gyűjteni arról, hogyan lehet javítani a hibridrendszeren a zord, hideg környezetben. Remélem, hogy ezt a tapasztalatot hatékonyan használjuk fel nemcsak a jövő évi győzelemhez, hanem ahhoz is, hogy adatokat szolgáltassunk a beszállítóknak, hogy továbbra is versenyezhessünk a motorsportban, miközben a szén-dioxid-semlegességért dolgozunk.

Idén még 11 verseny van hátra. Remélem, hogy a csapat pihenhet egy kicsit a következő, horvátországi forduló előtt. Ne felejtsük el, hogy az egészségünk a legfontosabb. A szurkolóknak köszönöm a folyamatos támogatásukat az egész szezonban, egészen az utolsó fordulóig, a Rally Japánig.

Utóirat Jari-Mattinak,

Hallottam, hogy sok rajongó vett körül, és örömmel fotózkodtál velük a különleges szakaszokon. Könnyen el tudom képzelni, hogy még a hideg és havas időben is mosolyogsz és beszélgetsz a rajongókkal. Te vagy a hatodik sztárpilótánk, aki mindig szuper barátságos a rajongókkal. Kérlek, folytasd ezt az udvarias és barátságos hozzáállást, ami határozottan hozzájárul a csapat jó hangulatához.”

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)

“Kalle hihetetlen munkát végzett, hogy megnyerte ezt a ralit. A hétvége elején kicsit ideges voltam, hogyan fogja kezelni, hogy ő lesz az első autó az úton, de nagyon jól kezelte, és a rali későbbi szakaszában a tempója igazán lenyűgöző volt. Köszönöm neki, hogy megszerezte első győzelmünket a GR YARIS Rally1-gyel, és az egész csapatnak a kemény munkájáért, hogy ez megtörtént. Ami ma reggel Elfynnel történt, az nagyon szerencsétlen volt számára. De az, hogy Esapekka is dobogóra állt az első visszatérő raliversenyén, segített nekünk néhány nagyon fontos pontot szerezni, miközben Takamoto is nagyszerű ralit teljesített.”

Elfyn Evans (#33-as Toyota GR YARIS Rally1)

“Hatalmas csalódás volt számomra, hogy így kellett befejeznem a ralit. Az első szakaszon minden rendben ment, de egy hosszú balos kanyarban elvesztettem az autó hátulját, és sajnos nem tudtam elkapni, így elég nagy sebességgel megpördültünk. Néhány javítás után sikerült újra elindulnunk, de sajnos a hibriddel kapcsolatos okok miatt meg kellett állnunk. Sajnálom a csapatot, mert nyilvánvalóan egy nagyon gyors autót építettek, de eddig nem tudtam visszahozni a megérdemelt eredményeket. Nem szép dolog rosszul menni a szünetre, de a következő futamra koncentrálunk, és arra, hogy ott a lehető legjobbak legyünk.”

Kalle Rovanperä (#69-es Toyota GR YARIS Rally1)

“Nagyon jó érzés itt Svédországban nyerni. Igazán szép küzdelem volt az egész hétvégén. Miután pénteken az első autó voltunk az úton, ez egy igazán jó eredmény. Kicsit kár, hogy Elfyn kiesett ma reggel, mert nagyszerű küzdelem volt, de egyébként ez egy nagyon jó eredmény a csapat számára. Az első rallyn, Monte-Carlóban kicsit küszködtem ezzel az autóval, de most már sokkal magabiztosabbnak éreztem magam az egész hétvégén az autóval. Nagy köszönet a csapatnak, mert nagy munka volt számukra, hogy az autót folyamatosan jobbá tegyék, és kényelmesebbé tegyék számomra a versenyzést.”

Esapekka Lappi (#4-es Toyota GR YARIS Rally1)

“Nagyszerű visszatérni és újra a dobogóra állni. Ez volt a célom a hétvége előtt, de tudtam, hogy nehéz lesz. De sikerült, és nagyon boldog vagyok. Nagyon büszke vagyok magamra, Janne-ra és az egész csapatra. Egész hétvégén nem volt semmi gond az autómmal. Nem tudtam volna megszerezni a második helyet anélkül, hogy ne kockáztattam volna többet. Ennél jobban nem is kezdődhetett volna. Nevetséges lett volna többet várni. Hosszú szünetünk volt, az utolsó rallynk tavaly októberben volt, szóval ez egy csúcs eredmény.”

A Svéd Rally végeredménye (ideiglenes)

1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) 2:10:44.9 ó
2. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +22.0 s
3. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR YARIS Rally1) +30.6 s
4. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +2:19.4 p
5. Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1) +3:20.4 p
6. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1) +5:39.4 p
7. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia Rally2 evo) +7:11.1 p
8. Ole Christian Veiby/Stig Rune Skjærmoen (Volkswagen Polo GTI R5)+7:34.3 p
9. Jari Huttunen/Mikko Lukka (Ford Fiesta Rally2) +8:14.2 p
10. Egon Kaur/Silver Simm (Volkswagen Polo GTI R5) +8:24.8 p

Mi lesz a következő lépés?

A 2022-es szezon harmadik fordulója a Horvát Rally április 21-24. között a kerül megrendezésre, a főváros, Zágráb körüli változatos aszfaltos szakaszokon.

Press release
URL: https://toyotagazooracing.com/pressrelease/

Press kit and Event pictures will be uploaded here
URL: https://www.tgr-dam.com

Follow us!
Follow TOYOTA GAZOO Racing WRT:
Facebook : https://www.facebook.com/TOYOTAGAZOORacingWRC
∇Twitter : https://www.twitter.com/TGR_WRC (@TGR_WRC)
∇Instagram : https://www.instagram.com/tgr_wrc/ (@TGR_WRC)
∇YouTube : https://www.youtube.com/channel/UCCtALHup92q5xIFb7n9UXVg

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team is supported by following partners:

TGR Media

matezsoltee

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ