Elfyn Evans vezet a 68° Svéd Rally első napja után

Elfyn Evans vezet a 68° Svéd Rally első napja után

MEGOSZTÁS

A mai nap zárógyorsát – SS5 Torsby Sprint 1 – 2.80 km – a világbajnoki címvédő Ott Tänak nyerte az összetett éllovasa Elfyn Evans előtt. A két pilóta között mindössze 0.2 tized másodperc döntött a szakaszon, az összetettben Elfyn Evans előnye 8.5 másodperc.  A szakaszgyőzelmeik száma 2:2. A harmadik helyen Kalle Rovanperä áll. Holnap megjósolhatatlan kimenetelű négy gyors vár a mezőnyre.

Elfyn EvansNagyon jó napunk volt. Rögtön az alsó méterektől remek érzés uralkodott az autóban. Nagyon nehéz volt pontosan megtudni, milyen feltételek várnak ránk az első gyorson és mennyire állhatunk a gázon. Meglehetősen magas volt a tapadás, de ez meglehetősen agresszív volt a gumiknak. Megpróbáltunk gyorsak lenni és hibátlanul vezetni, úgy tűnt, hogy ez működött. Ezt jó lenne holnap is folytatni. Senki nem tudja, hogy milyen feltételek várnak ránk, ezért alkalmazkodnunk kell tudni az előttünk álló dolgokhoz. Nem hiszem, hogy sokat kell változtatnunk, mivel gyakorlatilag minden nagyon jól működött, de átnézzük az adatokat, hátha találunk még pár másodpercet.

2020 FIA World Rally Championship
Round 02 Rally Sweden 13-16 February 2020
Day 1, Action, Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 Coupe WRC
Photographer: Fabien Dufour
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak: Jó napunk volt. A feltételek nagyon hasonlítottak a pályabejáráson tapasztaltakhoz, így volt egy ötletem, mi is fog ránk várni. A rajt nem volt rossz. Az első gyors, különösen a murvás rész nem sikerült jól. Az autót könnyen lehetett vezetni, de a jeges részeken nem voltam magabiztos. A nyitó kör utolsó gyorsa nagyon igényes volt. Mivel csak egy napot teszteltem az autót, nem voltam maximálisan magabiztos , de ez lépésről, lépésre javult. Örülök, hogy eljutottunk az első nap végére, most kielemezzük mindazt, amit a mai napon megtanulhattunk, miközben holnap arra fogunk törekedni, hogy gyorsuljunk.

Kalle Rovanperä – Jó kis napunk volt. A feltételek a szakaszokon jobbak voltak, mint ahogy a legtöbben várták.  Több jég és hó volt, így a gumik jobban viselkedtek. A nyitó körben jól teljesítettünk és a sebességünk is megvolt. Néhány hibát vétettem itt, ott, miközben tanultuk az autót. A zárógyors nem sikerült annyira jól, mert megállt az autó és sok időt veszítettünk. Nem örültem neki egyáltalán, de holnap azon fogok dolgozni, hogy visszanyerjük az időt. Meglátjuk, hogy este fog e havazni, mert az a jelenlegi feltételeket meglehetősen megváltoztatná.

Sébastien Ogier : A feltételek nem voltak olyan rosszak, azt hiszem közel álltak a normál téli körülményekhez. Jól szórakozhattunk volna több szakaszon is jó tapadással. Nem volt egy rossz nap a számunkra, de a csapattársaim bebizonyították, hogy gyorsabbak tudnak lenni nálunk. Ma nem volt könnyű másodikként elrajtolni, de volt egy alapvető oka annak, hogy mi lassabbak voltunk. Több helyen is bátrabbnak kell lennünk és több kockázatot kell vállalnunk. Hosszú még a futam, de lehető legtöbb ponttal szeretnék hazamenni erről a futamról. Holnap néhány apró változtatást végzünk az autón  és ha lehetséges megpróbáljuk növelni a tempót.

Esapekka Lappi – Elég következetes nap volt a számunkra. Nagyon frusztráló, de nem tudjuk tartani az élen állókkal tartani a tempót, de a többiek közül mi vagyunk a legjobbak, aminek nagyon örülök. Mindent megpróbáltam, de kétszer is árkot jártam és pár másodpercet veszítettem, de úgy érzem, hogy tudunk még javulni. Pár apró változtatást csináltunk a beállításainkon, amelyektől azt várom, hogy gyorsabb lehet a tempónk. A holnapi egy új nap lesz és még nincs vége semminek. Folytatjuk a próbálkozást és állni fogok a gázon!

2020 FIA World Rally Championship
Round 02, Rally Sweden
13-16 February 2020
Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC
Photographer: Helena El Mokni
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry Neuville – Bonyolult volt, hogy ma elsőkét voltunk a szakaszokon, de hibátlanul teljesítettünk. Nem vagyok elégedett az összetett helyezésünkkel, de elégedett vagyok azzal, amit az autóban tettünk és a sebességünkkel is. Ettől többre most nem voltunk képesek. Az első gyors a vártnak megfelelő volt, míg a következőkről tudtuk, hogy trükkösebbek lesznek. Ma reggel a jégréteg egyes helyeken nagyon vékony volt, a murva így hamar a felszínre került, ami a mögöttem indulóknak nagyobb tapadást jelentett. Nagyon sok levágás volt, annak ellenére, hogy én fedeztem fel elsőként a gyorsot. Ez a futam nagyon rövid, sok időt nem tudunk lefaragni, de keményen harcolunk, megteszünk mindent holnap.

 

A futam állása a pénteki négy gyors után:

1. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) 30:43.7 p
2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +8.5 s
3. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +14.3 s
4. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +17.8 s
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Ford Fiesta WRC) +20.9 s
6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +23.6 s
7. Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +24.2 s
8. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +31.4 s
9. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt (Toyota Yaris WRC) +49.6 s
10. Emil Lindholm/Mikael Korhonen (Škoda Fabia R5 Evo) +1:45.7 p

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ