10. Hidasnémeti KALANDRALLY – 2024.07.20.

10. Hidasnémeti KALANDRALLY – 2024.07.20.

MEGOSZTÁS

Kalász Istvánt kérdeztük a jubileumi 10. Kalandrallyval kapcsolatban

Szia István!

Sokan ismernek tősgyökeres Hidasnémeti lakosként. De akik majd most hallanak a rallyról mondanál egy pár szót magadról, mint főszervezőt-megálmodót, ezáltal megismerjenek az új “versenyzőket”. Hogy született meg az ötlet a versenyről? Kinek ajánlod ezt a mondhatjuk autós családi napot, mit lehet tudni a programról..

Valóban sokan ismernek és tudják, hogy az autósport szerelmese vagyok. Gyermekkoromban autóversenyző szerettem volna lenni, mint nagyon sok kisfiú. Később -már a fősulin- rájöttem, hogy erre nekem nincs anyagi fedezetem. A  Kalandrally arról is szól, hogy „autóversenyezhetünk” kis költséggel kis nevezéssel rendezett keretek között.

Immár 13. éve csináljuk töretlenül, még mindig ugyanolyan lelkesedéssel, mint a kezdetekben.  Korábban is rendeztünk versenyeket Hidasnémetiben, a település népművelőjével -Ureczky Klára Tündével- a helyi autós iskola segítségével Bárczi Lászlónak, később a fiának Gábornak köszönhetően. Ezek a versenyek ügyességi és szlalom jellegűek voltak, a  Hidasi napok – Felvidéki Fesztivál keretein belül kerültek megrendezésre. Túróczi György intézményvezetővel csináljuk a dolgokat már 10 éve. Ő és Én a fix ember ebben a történetben. Minden autós rendezvény szervezésében, amit Tündével közösen raktunk össze, a Hidasnémeti Önkormányzat végig partner volt,  és máig is segít, nélkülük nehéz lenne. A szlalom versenyek rendre jól sikerültek, folyamatosan tudtuk változtatni a nyomvonalat, így mindig új volt, de újítani szerettünk volna a verseny jellegén és egy igazi túrát álmodtunk meg. A Zemplén csodálatos, tele jó helyekkel, kulturális örökségekkel, itt kell valami jó kis versenyt rendezni. Alapvetően már gyerekkorom óta a rally sport a kedvencem. Nem kerülte el a figyelmem semmilyen technikai sportág, de az igazán érdekes és szép mindig a rally volt számomra.

Mindenképp a rallyhoz hasonló, nagy területen zajló versenyt szerettem volna. Adódtak a kérdések tehát, hogyan szabályozzuk, miként mérjük az időt, hogyan legyen biztonságos a verseny. Elkezdtem tanulmányozni a terep rally, Dakar rally és különböző versenyek kiírásait, szabályzatát, mígnem 2011-ben egy véletlen folytán a Látvány Rally rendezőjének kellett segítség, hogy mutassunk nevezetességeket Hidasnémetiben, hogy ahhoz GPS koordinátát tudjon párosítani. Meg is érkeztünk. A Mi 1. Kalandrally versenyünk így indult 3 párossal.  A verseny végén leültünk az indulókkal, és átbeszéltük kinek mi tetszett és mi nem, mit kellene másként. Elkezdődhetett a verseny csiszolgatása, hogy a következő években még kalandosabb túra várjon a nevezőkre. Sok energiát és időt tettünk bele, de igazából nem is az itiner elkészítése, hanem a népszerűsítés volt a legnagyobb feladat. Az a tapasztalat, hogy aki egyszer volt az újra és újra visszajön. Ennek megfelelően a mezőnyünk folyamatosan bővül. A versenyeinkkel párhuzamosan a Nemzetközi Harlekin Bogár Barátok Találkozójának GPS Túráját, valamint a Hejcei Veterán Jármű Találkozó versenyét is mi bonyolítjuk.

A versenysorozatot 2013 óta támogatók segítik, nekik köszönhetően minden évben ebéddel látjuk vendégül versenyzőinket.

Mindenen éven minden nevezőnek adunk oklevelet, valamint valamilyen emléket, ajándékot. Az idei versenyre nagyszerűek az előjelek, igyekszünk, színvonalasabbá tesszük a 10. Kalandrallyt, a 2024.július 20. napot.

Nevezési lap

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ