WRC Svéd Rally – Rovanperä nyerte a futamot!

WRC Svéd Rally – Rovanperä nyerte a futamot!

MEGOSZTÁS
2022 FIA World Rally Championship / Round 02 / Rally Sweden 2022 / 24-27 February 2022 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Umeåtól északnyugatra négy szakasz alkotja a mai programot. Vindeln (14,19 km) és Sarsjöliden (14,23 km) kétszer teljesítik, a futamot lezáró Sarsjöliden 2 szakaszon osztanak bónuszpontokat – Wolf Power Stage. A négy gyors 56,84 km mért szakaszt jelent.

A Toyota Gazoo Racing WRT finn párosa Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen  nyerte a WRC Svéd Rallyt! Ez volt a finn páros harmadik FIA WRC futamgyőzelme! A toyotás duó 46 ponttal a vezeti a VB pontversenyét. Teljesítményükhöz gratulálunk!

A FIA WRC állása a WRC Svéd Rally után – Forrás: wrc.com

A futam végeredménye – Forrás: wrc.com

Rovanperä: “Nagyon elégedett vagyok. Nem hittem volna, hogy ilyen jók lehetünk, különösen, hogy pénteken elsőként indultunk az úton. Nem kis munka volt, de azt kell mondanom, nagyon boldog vagyok. A csapat nagyszerűen teljesített, és az autó mindig remekül működött – most sokkal magabiztosabbnak érzem magam.

“Most nem volt kedvem sokat ünnepelni. Nagyon nehéz hét volt ez Ukrajnában, és remélem, hogy ezekben a nehéz időkben erőt és reményt találnak.”

SS19 – Wolf Power Stage – Sarsjöliden 1 (14,23 km)

Szakaszeredmények:

6:29.8 p – Tänak
6:31.7 p – Rovanperä
6:32.1 p – Neuville
6:32.6 p – Katsuta
6:33.1 p – Breen
6:33.9 p – O. Solberg
6:37.2 p – Lappi
6:38.8 p – Greensmith

Tänak “Nehéz összefoglalni a Fhétvége történéseit]. Voltak ilyen-olyan dolgok, fenn és a lenn is, elég sok minden történt. Meglátjuk, mit hoz a jövő.”

Neuville: “Elvileg teljesen normálisnak kellene lennie ennek az eredménynek, de Monte Carlo után rengeteg munkánk volt. Mindenki nagyon keményen dolgozott a nehéz idők ellenére. Most itt vagyunk, és megmutattuk, hogy jó úton haladunk. Alig várom a következő futamokat – sok munka van még hátra, de meg fogjuk csinálni.”

Katsuta: “Megpróbáltam, de elkövettem egy nagyon hülye hibát, amikor félreértettem egy fékpontot, és túl erősen fékeztem. A legfontosabb az, hogy itt vagyunk. Nagyon erős autónk volt, és a jövőben megpróbálok a dobogóért harcolni. .”

Breen: “Reméljük, ezzel letudtuk a balszerencsét. Nehéz volt ez a hétvége, de mindent megtettünk. Pénteken elkövettem egy nagyon hülye hibát, és ezzel elrontottam a napot, de sokat tanultam az autóról, és minden rendben van jó irányba megyünk.”

O. Solberg: “Ez a hétvége nagyszerű volt. Először otthon, Svédországban vezettem egy Rally1-es autót. A csapat fantasztikus munkát végzett, és tudom, hogy az autóval kapcsolatos problémák után nem ez az eredmény, amit szerettünk volna, de a sebesség megvan.”

Lappi: “Túl nagy kockázat lett volna Thierry ellen csatázni, de nagyon örülök, hogy a dobogón állhatok. Ez volt a cél, és sikerült is. Köszönet a csapatnak – nem volt gondunk az autóval vagy bármivel – és köszönjük, hogy visszajöttünk!”

Greensmith: “Az első két rali csak az jó rajtról szólt. Remekül mentünk Monacóban, és Svédország a legnehezebb ralim, szóval a két ötödik hellyel távozni szerintem nagyon jó kezdés.”

A Rally1-es pilóták közül eddig a leggyorsabb Tänak, aki 3.3 másodperccel volt gyorsabb, mint Craig Breen.

A WRC2 kategória küzdelmeit az Andreas Mikkelsen – Thorstein Eriksson – Toksport – Skoda Fabia Rally2 Evo- páros nyerte. “Ez volt az egyik legjobb küzdelem, amit valaha vívtam. Ole Christian nagyszerű rallyt futott. Tudom, hogy szuper keményen dolgozott az elmúlt tizenkét hónapban, szóval nagyon örülök neki, hogy idejött, és ilyen jó eredményt ért el .” – Fotó: wrc.com

A szakasz rajtsorrendje:

1.Kaur (WRC2)
2.Huttunen (WRC2)
3.Veiby (WRC2)
4.Mikkelsen (WRC2)
5.Breen
6.Tänak
7.Solberg
8.Greensmith
9.Katsuta
10.Lappi
11.Neuville
12.Rovanperä

 

A futam állása az SS18 után:

Thierry Neuville nyerte a szakaszt, míg az összetett éllovasa Rovanperä a harmadik helyen végzett előnye 21.6 másodperc Neuville-lel szemben. Rovanperä a mai rajttól kezdve hibrid problémákkal szenved. Neuville és Lappi között 3.7 másodperc a különbség a záró Wolf Power Stage előtt.

A WRC2 kategóriában Andreas Mikkelsen karnyújtásnyira a győzelemtől, miután Veiby megforgása után 17.3 másodperces előnyre tett szert!

A futam állása az SS17 után

1. Rovanperä Toyota 1:58:08,0 ó
2. Neuville Hyundai +24,7 s
3. Lappi Toyota +27,9 s
4. Katsuta Toyota +1:55,0 p
5. Greensmith Ford +3:08,0 p
6. Solberg Hyundai +5:21,3 p

A mai első kört követően Kalle Rovanperä megnyugtató előnnyel vezeti a futamot és harmadik futamgyőzelme kapujában áll. A finn átlagosan 140 km/h-t ért el a gyorson. Mögötte komoly csata zajlik a második helyért Neuville és Lappi között. Az élről egy komoly hófalazást követően kiesett Evans, miután megsérült a Toyota Yaris Rally1 hibrid eleje.
Neuville szerencsésnek mondhatja magát kishíján beszippantotta egy hófal.
Több pilóta is a Power Stage-re koncentrál. Breen pótkerék nélkül vágott neki a futam záró négy gyorsának, Tänak egy, míg Oliver Solberg két pótkerékkel vágott neki a záró négy gyorsnak.

Fotó: Twitter

Elfyn Evans Svéd Rally győzelmi reményei szertefoszlottak szombat este, amikor 10 mp-es büntetést kapott a nap utolsó kanyarjában történt drámai hófalba ütközését követően.

Evans tegnap esti hibája:

A mai rajtlista:

Breen
Tänak
Solberg
Greensmith
Katsuta
Lappi
Neuville
Evans
Rovanperä

A mai időterv:

Vindeln 1 (14,19 km) – 7:00 ó
Sarsjöliden 1 (14,23 km)- 8:08 ó
Vindeln 2 (14,19 km) – 9:37 ó
Sarsjöliden 2 (14,23 km) – Wolf Power Stage – 12:18 ó

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ