WRC Secto Rally Finland 2022 – Shakedown

WRC Secto Rally Finland 2022 – Shakedown

MEGOSZTÁS
2021 FIA World Rally Championship / Round 10 / Rally Finland / 28 September – 4th October 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Magyar idő szerint 8:01 órakor elsőként Kalle Rovanperä-val a 4.48 kilométeres shakedown szakaszon elkezdődik a 72. Secto Finn Rally hivatalos futama. Az AKK Sports Ltd által lebonyolítású skandináv murvás futam központja a Közép-Finnországban található Jyväskylä.

A FIA WRC , a WRC2 Open, a WRC3 Open, a WRC2 Masters és a WRC2 Junior bajnoki pontvadászatok nyolcadik 2022-es futama következik, amelynek össztávja 1427.47 km, míg a 22 gyorsasági szakaszok hossza 322.61 km.

Nézd velünk élőben a shakedown első körét!

Rannankylä − 4,48 km − 08:01

A shakedown állása:

1. Rovanperä 1:56.1 p
2. Lappi 1:56.5 p
3. Tänak 1:57.0 p
4. Solberg 1:57.8 p
5. Evans 1:57.8 p
6. Breen 1:58.1 p
7. Neuville 1:58.5 p
8. Katsuta 1:59.1 p
9. Loubet 1:59.5 p
10.Fourmaux 1:59.8 p

9_05 p – Neuville 2:02.3 p idővel jelenleg a 3. helyre lépett előre.

2:00.3 p – Esapekka Lappi – Csodálatos érzés. Már tavaly is egy egészen különleges pillanat volt néhány hónap távollét után, de most már olyan sokan vannak itt [a nézők]. Nagyon élveztem. Jó eredményt szeretnék elérni, de majd meglásjuk, hogy alakul a hétvége.
2:01.2 p – Kalle Rovanpera – Természetesen jó itt lenni. Végre egy normális Finn Rallyn lehetünk, sok emberrel. Remélhetőleg jó hétvégénk lesz
2:02.4 p – Craig Breen – Az autó fantasztikus, bár kicsit óvatosak voltunk. Jó hétvége lesz .
2:02.9 p – Adrien Fourmaux
2:03.0 p – Ott Tänak – Nem rajtunk múlik! Nem érzem az autót. Finnország így nehéz lesz.
2:03.6 p – Takamoto Katsuta
2:03.8 p – Elfyn Evans – Várjuk a hétvégét. Mindig izgalmas itt lenni, meglátjuk,hogy mi vár ránk. Mindig nagy a sebesség, ki tudja mi lesz a vége.
2:05.6 p – Gus Greensmith
2:06.0 p – Pierre-Louis Loubet
2:06.4 p – Thierry Neuville – Nem hiszem, hogy lehetséges [megverni a Toyotákat], de majd meglátjuk. Érdekes szakaszok várnak ránk, és remélhetőleg találunk egy jó beállítást, hogy magabiztosnak érezzük magunkat.
2:07.1 p – Jari Huttunen
2:10.1 p – Oliver Solberg

A VB állása – pilóták

1. K. Rovanperä 175 pont
2. T. Neuville 92
3. E. Evans 79
4. O. Tänak 77
5. T. Katsuta 73
6. C. Breen 60
7. S. Loeb 35
8. S. Ogier 34
9. D. Sordo 34
10. G. Greensmith 28
11. E. Lappi 27
12. A. Mikkelsen 19
13. P. Loubet 18
14. O. Solberg 9

A VB állása – gyártók

1. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 298 pont
2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 211
3. M-Sport Ford World Rally Team 157
4. Toyota Gazoo Racing World Rally Team NG 80

A futam előtt mondták :

Elfyn Evans: Finnország egyértelműen az egyik, ha nem a kedvenc futamon, amit már nagyon várok.. Nincs sok olyan hely ahol ugyanolyan érzés autót vezetni, mint Finnországban, így ez mindig a szezon csúcspontja. Tavaly sikerült itt nyerni, ami nagyon különleges dolog volt a számomra. Idén új kihívás lesz az új generációs autókkal. Ez egy olyan verseny, ahol nagyon kell, hogy az ember bízzon az autójában. Az Észt Rallyn sikerült előrébb lépnünk. Keményen fogunk dolgozni az eseményt megelőző teszteken, hogy megpróbáljuk visszaadni azt az érzést, amit tavaly a finn utakon éreztünk.

Kalle RovanperäA Finn Rali természetesen nagyon különleges esemény lesz a számunkra, de igyekszem majd úgy kezelni és élvezni, mint bármelyik más futamot. Nem érzek akkora nyomást magamon; az idei győzelmeink után nem hiszem, hogy bármit is bizonyítanunk kellene. Természetesen nagyszerű támogatást kapunk a szurkolóktól, mindent meg fogok tenni azért, hogy megnyerjem nekik. Tavaly nem volt olyan könnyű dolgunk, úgyhogy ezúttal megpróbálunk jobb teljesítményt nyújtani: Csak egy kicsit jobban fel kell készülnünk a teszten, hogy biztosak legyünk benne, hogy jó beállításaink vannak, és jól érezzük magunkat, és akkor azt hiszem, gyorsak lehetünk, és igazán élvezhetjük a hétvégét.

Esapekka LappiEgy finn számára a Finn Rally mentálisan mindig a legfontosabb rali. A hazai közönség támogatása  mindig ad egy extra lökést, és ez az a rali, ahol a legjobban szórakozol, amikor ezeken az utakon vezeted az autód. Ez egy nagyon klassz rali, és nagyon jó, hogy ismét egy top csapattal versenyezhetek. Az Észt Rally jó felkészülés volt, mert újra fel kell gyorsítanod az agyadat, mivel ez a két rali teljesen más, mint a többi. Ha száraz lesz az időjárás, akkor pénteken jó lesz az útvonalpozíciónk, és bízom benne, hogy jó eredményt érhetünk el: Ha a győzelmet nem is fogom erőltetni, de szeretnék közel lenni hozzá és minimum a dobogóra szeretnénk állni.

Thierry Neuville: A Finn Rally valószínűleg a szezon legnagyobb hullámvasútja! A szakaszok főleg széles utakon haladnak, amelyek nagyon gyorsak és jó tapadásúak, de mégis nagy kihívást jelentenek, és nagyon kell bíznod az autódban és az itineredben. Azt hiszem, Észtország tökéletes gyakorlás volt Finnországra, mivel mindkettő eléggé hasonló, eltekintve attól, hogy Finnország valamivel nehezebb, mivel a magasabb tapadási szint miatt nagyobb a kanyarsebesség. Mint mindig, most is sok finnt kell majd megpróbálni legyőzni, de mindent megteszünk, hogy jóeredményt érjünk el a versenyen.

2022 FIA World Rally Championship
Round 07, Rally Estonia
14-17 July 2022
Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1, Action during Day 3 of WRC Rally Estonia 2022
Photographer: Vincent Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak – Finnország mindig különleges a számomra, nagyon tisztelem a ralit. A múltban már sokszor jártam ott, de minden alkalommal, amikor elrajtolsz, még mindig ugyanaz a ‘wow’ hatás ér, mert ez egy nagyszerű futam, amelynek, a szakaszait egyértelműen a ralizásra találták ki. Finnországban gyakran sziklafalak között mész, repkedsz a sok ugratón, ítt  nem hibázhatsz. A szakaszok nagyon változatosak. A gyorsaság és a  számos domb miatt olyan autóra van szükséged, amely a földön marad és nagyon precíz. A beállítások kihívást jelentenek, de bízunk benne, hogy jól fogunk teljesíteni a számomra.

Oliver Solberg – A Finn Rally mindig egy csodálatos rali . Nagyon gyors és véleményem szerint az egyik legmenőbb esemény a versenynaptárban. Ez lesz az első Rally1-es Finn Rally, így már nagyon várom az élményt. A megközelítésünk Finnországban ugyanaz lesz, mint mindig: teljes gázzal megyünk! Nagyon felkészültnek érzem magam, mivel rengeteget teszteltünk ott, így jó érzéssel vágok neki a  futam kihívásainak. Az ugratók kemények, de a cél az, hogy a lehető legpuhábban érjünk földet . Összességében ez egy legendás verseny, és nagyon izgatottan várom, hogy ott versenyezhessek.

Craig Breen –  Finnország egy olyan hely, ahol korábban sikerült két dobogós helyezést elértünk. Tavaly nagyon élveztem a versenyt; nagyon jól mentünk, és az elején rövid ideig vezettük is a ralit. Mindig jól érzem magam ezen a versenyen és az ilyen típusú utakon. Valószínűleg ezen a futamon versenyeztem legtöbbet a rali-világbajnokságon, így jó érzés oda minden évben visszatérni. Észtország bizonyos szempontból jó volt; a tempónk erős volt, és már alig várom, hogy Finnországban újra nekivágjunk, és megnézzük, mire vagyunk képesek.

Gus GreensmithA Finn Rallyn már egy kicsit otthon érzem magam, mivel a karrierem során több finn emberrel együtt dolgoztam. Jó kapcsolatokat ápolok magával Jyväskylävel, ez az egyik legszebb hely, ahová az év során ellátogatunk, és a rali a WRC legszebb szakaszainak is otthont ad. Szóval már alig várjuk, hogy elkezdhessük és javíthassunk azon, amit Észtországban csináltunk.

Pierre-Louis LoubetSzuper, hogy Finnországba mehetek, ami a szezon leghihetetlenebb raliversenye, ami Rally1-es autóval nagyon különleges lesz. Alig várom! Azt remélem, hogy jól fogok teljesíteni és jól fogom érezni magam az autóban. Észtország után néhány módosítást végzünk, úgy gondolom, hogy ez jó irányba visz minket. Meglátjuk, mi történik, fontos lesz, hogy a lehető legjobban folytassuk a szezont és maximálisan koncentráljunk az ilyen gyors utakon.

Adrien FourmauxÖrülünk, hogy újra Finnországban lehetünk, ahol igazán gyors utak vannak, és egy jól sikerült észtországi verseny után öröm lesz folytatni. Izgatottan várom, hogy visszatérjek és egy ilyen híres ralit teljesítsek a finn erdőkben, a tavalyi nagy ugratókkal. Ez lesz a második alkalom, hogy négykerék-meghajtással indulok Finnországban, és szeretnénk egy olyan jó eredményt elérni, mint Észtországban.

Jari HuttunenNagyon különleges pillanat számomra, hogy a hazai versenyemen, Finnországban debütálhatok a Rally1-ben. Biztos vagyok benne, hogy a szurkolók fantasztikus hangulatban lesznek, ez mindig egy fantasztikus verseny. Sok tapasztalatom van ezen a versenyen Rally2-es szinten, így nagyon izgalmas, hogy itt léphetek fel a Rally1-be. A múlt hónapban teszteltünk egy kicsit, az autó jól érezte magát, úgyhogy alig várjuk, hogy kimenjünk, és megnézzük, mire is vagyunk képesek.

 

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ